Back to top

Felhördültek a gazdák a 9,35 eurós minimál-órabér hallatán

A megélhetésüket látják veszélyben az idén 9,19 eurós, jövőre 9,35 euróra emelendő minimál-órabér miatt a Rajna-menti termesztőkörzetek gazdái. Németországban sokan sikertörténetnek értékelik a minimálbér bevezetését, a kertészeti kultúrák tulajdonosai azonban korántsem, számol be róla az Agra-Europe hírügynökség nyomán a fruchthandel.de.

Fotó: Tömpe Anna
Maga a hír nem új, már tavaly óta tudni lehet, hogy 2020-tól 9,35 euróra emelkedik a minimál-órabér. A Rajna-menti gyümölcs- és zöldségtermesztők szövetésének elnöke, Christoph Nagelschmitz most a szüreti időszak derekán, a kritikus helyzetet látva foglalta össze a szakma ellenvetéseit.

Mint elmondta, akármit is tesznek a gazdák, a zöldség- és gyümölcstermesztés mindig is kézimunka-igényes ágazat marad.

Igyekeznek persze gépesíteni, ahol lehet, de csak részben válthatók ki vele a dolgozók,

tehát különösen nagyot nyom a latban, ha meg kell emelni az órabérüket. A kereskedelmi partnereikre pedig nem háríthatják át a megnövekedett költségeket a termesztők, mert már váltják is le a német beszállítókat dél-európaiakra vagy észak-afrikaiakra, fogalmazott. És már az idei 9,19 euróval sincs semmi esélyük a német gazdaságoknak például az észak-afrikai bogyósgyümölcs-termesztőkkel szemben, akik napibérként fizetnek nagyjából ennyit a szedőiknek – mondta.

Ráadásul munkaerőhiányt is előidézhet a jelenség, mutatott rá az elnök. Nagyon sok idénymunkás ugyanis valamilyen kitűzött pénzügyi céllal érkezik Németországba, vagyis

előre elhatározza, hogy mennyi pénzt szeretne keresni, és sajnos gyakori jelenség, hogy ha az megvan, akkor egyik napról a másikra hazautazik.

Aki hamarabb eléri a célját, hamarabb hazamegy, a gazdák pedig hirtelen ott találják magukat a sürgős teendők között, dolgozó nélkül – fogalmazott.

A baj egyetlen ellenszere, ha a fogyasztók jobban megbecsülik a helyben termesztett árut – amivel egyébként a klímavédelemhez is hozzájárulnak –, valamint értékelik, hogy a Rajna mentén igen szigorú környezet- és munkavédelmi szabályok betartása mellett terem a zöldség és a gyümölcs, és elfogadják az ezzel óhatatlanul járó felárat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

FruitVeb: kevés gyümölcs termett tavaly

Elsősorban a kedvezőtlen időjárás és a megelőző év kiugró terméseredményei miatt csökkent jelentősen, mintegy 683 ezer tonnára tavaly a Magyarországon termesztett gyümölcs mennyisége a megelőző évi 1,158 millió tonnáról, legnagyobb mértékben az almatermés esett vissza.

Kutyákkal a kórokozók ellen

Az Amerikai Mezőgazdasági Kutatószolgálat (ARS) tudósai által speciálisan kiképzett kutyák bizonyultak a leghatékonyabbnak a huanglongbing, más néven a citruszöldítő baktérium kimutatására.

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.

Ne siessünk a palántaneveléssel!

Enyhe tél végén járunk, tavaszias a hangulat, sokaknak viszket a tenyere, hogy végre kerti munkákba kezdjenek. Ki kell várni azonban mindennek az alkalmas idejét, főként a palántanevelésnél figyeljünk arra, hogy mikor lehet majd kiültetni azokat a kertbe. A palántanevelés fogásairól és megfelelő időzítéséről beszélt a Budapesti Kertbarát Szövetség tavaszváró Nyitnikék rendezvényén Zatykó Lajos nemesítő.

Agroerdészet gyümölccsel és zöldséggel

Az idén Országfásítási Programot indított az agrártárca, aminek az összes felhívása még nem jelent meg. Tudható, hogy nemcsak erdőtelepítésben lehet gondolkodni, utcafásításra, intézményi szintű faültetésre is lehetőség nyílik és agroerdészet is szóba jöhet. Ez utóbbi tervezéséhez nyújt segítséget a francia gyakorlati tapasztalatok összegzése.

Kevésbé gyümölcsöző gyümölcsöseink

„A magyarországi gyümölcstermesztés heterogén, a termelői színvonal igen változatos” - hívta fel a kialakult helyzetre a figyelmet Hunyadi István. A FruitVeb szakmai igazgatója, a Bayer Gyümölcs Szimpóziumán tartott előadásában nem fukarkodott a kritikával.

Stagnált a mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt évben

A mezőgazdaság termelése az állattenyésztési ágazat 1,7 százalékos növekedése és a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának ugyanekkor csökkenése következtében 0,3 százalékkal elmaradt az előző évitől.

Bioracionális hagyma

A hazai hagymatermesztők dolgát is megnehezíti, hogy a növényvédelemben engedélyezett hatóanyagok listája folyamatosan szűkül, miközben újabb károsítók jelennek meg, a szermaradékok határértékeit pedig fokozatosan szigorítják a fogyasztóknak kínált termékekben.

Szuperétel, rendkívül egészséges, mégis gond van vele

Ez a szuperételként is emlegetett gyümölcs rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Évről évre nagyobb az igény rá, ezzel viszont egyre komolyabb gondokat okoz.

Több lábon álló biogazdaság

Vajon mekkora jelentőséggel bír ma az a tény, hogy Kárpátalján a vele szomszédos négy ország mindegyikéhez képest, bő két évtizedes késéssel épültek fel az első szupermarketek? Mert mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy ahol ezek az áruházláncok megjelentek, ott gyorsan átalakultak a vásárlási szokások.