Back to top

Így kell elkészíteni a tojást, hogy megmaradjanak benne az értékes tápanyagok

Hogyan lesz a legegészségesebb a tojásból készült ételünk? Sütve vagy főve?

Sokunk kedvence a rántotta, omlett és tükörtojás. Mások a főtt tojásra esküsznek. Vajon melyikre szavaznak a szakemberek, ha az egészségünkről van szó?

Egy, a The Journal of Nutrition-ban megjelent, tanulmány szerint a tojás akkor tudja megőrizni a benne lévő hasznos ásványi anyagokat és vitaminokat, ha főve fogyasztjuk.

Miért jobb a főtt tojás?

A főzéssel megsemmisítjük a lehetséges szalmonella baktériumot, és akár negyven százalékkal magasabb marad a fehérjeszint. Ennek köszönhetően táplálóbb, és telítettebbnek érezzük magunkat. A fehérje az izomépítésben is segítségünkre lesz. A főtt tojás magas B-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a hangulatot, csökkenti a stresszt. Antioxidánsai védik a szemünket. A benne lévő Omega-3 zsírsavak pedig az agyműködést serkentik.

Ha a tojást omlett vagy tükörtojás formájában készítjük el – azaz magas hőfokon sütjük, nagyobb mennyiségű olajban vagy zsírban –, akkor csökken a vitaminok és antioxidánsok szintje, valamint nő a rossz koleszterin, ami növelheti a szívbetegségek kockázatát.

A fent említett tanulmányban arról is beszámolnak, hogy a buggyantott tojás a legjobb elkészítési módszer arra, hogy az összes hasznos tápanyagot megőrizzük.

Hogyan készítsünk buggyantott tojást?

A buggyantott tojás forró, de nem forrásban lévő vízben készül. Sót ne tegyünk a vízbe, mert hígítja a tojásfehérjét. Amikor a víz elég meleg, tegyük bele a tojásokat. Főzés közben a fehérje megszilárdul, míg a tojássárgája folyékony marad. Körülbelül 3-5 perc alatt elkészül, ez attól is függ, ki mennyire lágyan szereti a sárgáját.

Sokan félnek a buggyantott tojás elkészítésétől, attól tartva, hogy a tojás szétfolyik a vízben. Ez elkerülhető azzal, ha a behelyezés után, kanállal párszor átkavarjuk, helyére igazítjuk a fehérjét; vagy eleve merőkanálba ütjük és főzzük.

Létezik egy egyszerű megoldás, amivel nem kell aggódnunk a szétfolyás és a formázás miatt. Csak egy kis folpack-ra és olívaolajra lesz szükségünk.

Buggyantott tojás recept

 

A másik ok, ami miatt nem szívesen készítenek buggyantott tojást, az a mennyiség kérdése. Akár folpack-kal, akár anélkül készítjük, egyszerre és könnyedén sokat nem tudunk megfőzni. Erre is van egyszerű és nagyszerű megoldás. Csak egy kis víz és egy muffin sütő kell hozzá. 

Tegyünk mindegyik formába egy evőkanálnyi vizet, üssük rá a tojásokat.  Ezt követően helyezzük 180 fokra előmelegített sütőbe nyolc-tíz percre. És kész is tizenkét darab buggyantott tojás!

How to Poach a Dozen Eggs | Mad Genius Tips | Food & Wine

 

 

 

Forrás: 
stil.kurir.rs

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A teaivás jótékony hatással van az agyra

A Szingapúri Nemzeti Egyetem új kutatása szerint a rendszeres teafogyasztók agyi régiói szervezettebb felépítést mutatnak azokéhoz képest, akik nem fogyasztják rendszeresen ezt az italt. Az agyi régiók közötti zökkenőmentesebb kapcsolat összefüggésben áll az egészséges kognitív funkciókkal, amelyek az öregedési folyamatok lassításáért felelnek – olvasható a The Independent hírei között.

842 ezer forintot dobnak a kukába

Évente mintegy 2,8 tonna élelmiszert, azaz 842 ezer forintnak megfelelő táplálékot dob ki egy átlagos amerikai egy friss felmérés szerint. A megdöbbentő adatok nem csak a fejlett világra jellemzőek: más-más okokból, de az egész világon jelentős a pazarlás.

Döbbenet: a miniszter élelmiszer-felhalmozásra szólított fel!

Nagy-Britannia iskoláinak napokon belül tervet kell kidolgozniuk az élelmiszerkészletezésre és annak biztosítására, hogy a diákok megfelelő ellátásban részesüljenek egy no-deal Brexit esetén is. A brit egyetemek már egy hete WC-papírt halmoznak fel.

Nemzetközi élelmiszeripari szakmai találkozó Budapesten

Élelmiszeripari együttműködéseket elősegítő nemzetközi szakmai találkozót rendeznek Budapesten, a csütörtökön kezdődött kétnapos eseményen 14 országból 105 szakember vesz részt - tájékoztatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az MTI-t.

Édes répa, keserű karotin?

Nem könnyű megfelelő sárgarépát választani. Főként, ha a megrendelőnek egészen mások az elvárásai,mint amit mi elképzelünk. Legyen édes, hiszen akkor jó az íze, de legyen alacsony a nitrát tartalma, miközben a színe is nagyon fontos értékmérő. Ugyanakkor arról nem feledkezhetünk meg, hogy mind az alfa-, mind a bétakarotin keserű ízzel rendelkezik.

Húsmentes csirkeszárnyakkal kísérletezik a KFC

A Yum! Brands étteremhálózat bejelentette, hogy növényi alapú hústermékeket tesztel, melyekből csirke nuggets-et és csirkeszárnyakat készítenek majd.

A gabonák vad rokonai jelenthetik a megoldást a klímaváltozásra

Élelmiszernövényeink vadon termő rokonai óriási genetikai változatosságot hordoznak magukban. Ezek között a gének között pedig megoldást találhatunk arra, miképp tudjuk "klímaállóvá" tenni kultúrnövényeinket is.

Idén is jótékony célra fordítják az OMÉK-on megmaradt élelmiszert

A NÉBIH adatai szerint fejenként évente 68 kg élelmiszert dobnak ki, amelyből 33 kg kidobását lehetne tudatos vásárlással megakadályozni. Éppen ezért a 79. OMÉK szervezőjeként az Agrármarketing Centrum úgy döntött, folytatja a két évvel ezelőtti sikeres kezdeményezését, és a kiállítás végén megmaradó, fogyasztható élelmiszereket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület javára ajánlják fel.

A vegetáriánus étrendnél jobb a mértékletes húsfogyasztás

A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos tejet-tojást fogyasztó vegetáriánusé egy új amerikai tanulmány szerint.

Brexit és klímaváltozás: bajban a britek

Rövidtávon a Brexit, hosszútávon a klímaváltozás miatt kerülhet veszélybe Nagy-Britannia élelmiszerellátásának egy jelentős része – véli a brit parlament szakbizottsága, amely válaszlépéseket követel a kormánytól.