Back to top

Így kell elkészíteni a tojást, hogy megmaradjanak benne az értékes tápanyagok

Hogyan lesz a legegészségesebb a tojásból készült ételünk? Sütve vagy főve?

Sokunk kedvence a rántotta, omlett és tükörtojás. Mások a főtt tojásra esküsznek. Vajon melyikre szavaznak a szakemberek, ha az egészségünkről van szó?

Egy, a The Journal of Nutrition-ban megjelent, tanulmány szerint a tojás akkor tudja megőrizni a benne lévő hasznos ásványi anyagokat és vitaminokat, ha főve fogyasztjuk.

Miért jobb a főtt tojás?

A főzéssel megsemmisítjük a lehetséges szalmonella baktériumot, és akár negyven százalékkal magasabb marad a fehérjeszint. Ennek köszönhetően táplálóbb, és telítettebbnek érezzük magunkat. A fehérje az izomépítésben is segítségünkre lesz. A főtt tojás magas B-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a hangulatot, csökkenti a stresszt. Antioxidánsai védik a szemünket. A benne lévő Omega-3 zsírsavak pedig az agyműködést serkentik.

Ha a tojást omlett vagy tükörtojás formájában készítjük el – azaz magas hőfokon sütjük, nagyobb mennyiségű olajban vagy zsírban –, akkor csökken a vitaminok és antioxidánsok szintje, valamint nő a rossz koleszterin, ami növelheti a szívbetegségek kockázatát.

A fent említett tanulmányban arról is beszámolnak, hogy a buggyantott tojás a legjobb elkészítési módszer arra, hogy az összes hasznos tápanyagot megőrizzük.

Hogyan készítsünk buggyantott tojást?

A buggyantott tojás forró, de nem forrásban lévő vízben készül. Sót ne tegyünk a vízbe, mert hígítja a tojásfehérjét. Amikor a víz elég meleg, tegyük bele a tojásokat. Főzés közben a fehérje megszilárdul, míg a tojássárgája folyékony marad. Körülbelül 3-5 perc alatt elkészül, ez attól is függ, ki mennyire lágyan szereti a sárgáját.

Sokan félnek a buggyantott tojás elkészítésétől, attól tartva, hogy a tojás szétfolyik a vízben. Ez elkerülhető azzal, ha a behelyezés után, kanállal párszor átkavarjuk, helyére igazítjuk a fehérjét; vagy eleve merőkanálba ütjük és főzzük.

Létezik egy egyszerű megoldás, amivel nem kell aggódnunk a szétfolyás és a formázás miatt. Csak egy kis folpack-ra és olívaolajra lesz szükségünk.

Buggyantott tojás recept

 

A másik ok, ami miatt nem szívesen készítenek buggyantott tojást, az a mennyiség kérdése. Akár folpack-kal, akár anélkül készítjük, egyszerre és könnyedén sokat nem tudunk megfőzni. Erre is van egyszerű és nagyszerű megoldás. Csak egy kis víz és egy muffin sütő kell hozzá. 

Tegyünk mindegyik formába egy evőkanálnyi vizet, üssük rá a tojásokat.  Ezt követően helyezzük 180 fokra előmelegített sütőbe nyolc-tíz percre. És kész is tizenkét darab buggyantott tojás!

How to Poach a Dozen Eggs | Mad Genius Tips | Food & Wine

 

 

 

Forrás: 
stil.kurir.rs

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

Szigorodó antibiotikum-használati szabályok az állattenyésztésben

Néhány évtizede az állattartók még betegségmegelőzésre vagy hozamfokozóként is használták az antibiotikumokat. Ott volt például a „kakasos por” néven ismert csodaszer, amit mindenható gyógyszerként használtak a háztáji sertés-, baromfi- és nyúlállományokban, bármiféle javallat vagy kontroll nélkül.

Határérték feletti mennyiségben talált káros anyagot a Nébih egy kakaóporban

Határérték felett tartalmaz káros anyagot a Tesco által forgalmazott, saját márkás kakaóporok egyike - olvasható a jogsértések listájában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján.

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.

Az időjárás a legnagyobb gazdasági kockázat

A klímaváltozás mezőgazdasági termesztésre, élelmiszerbiztonságra gyakorolt hatásait, az újonnan érkezett károsítókat, invazív fajokat, az ellenük folytatott küzdelmet, a kereskedelmi globalizáció élelmiszer-biztonsági kockázatait mutatja be a Vajdahunyadvárban nyílt "Változó világunk kihívásai" című kiállítás.

Házi patika, hogy ne ess pánikba - kiskérődzős elsősegély

Az utóbbi hónapokban több fórumon is felvetődött, hogy mi tenyésztők, állattartók tegyünk javaslatot arra, hogy mi szerepeljen a kiskérődzős elsősegély csomagban. Az alábbiakban felsorolom, nekem mi vált be, és miért. Tudom, a már évek óta állattartással foglalkozóknak szintén megvannak a saját praktikáik, ez az én javaslatom.

Stagnált a mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt évben

A mezőgazdaság termelése az állattenyésztési ágazat 1,7 százalékos növekedése és a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának ugyanekkor csökkenése következtében 0,3 százalékkal elmaradt az előző évitől.

Blockchain rendszer az élelmiszer-hamisítások ellen

A globális élelmiszeripar 2024-ig körülbelül 31 milliárd dollárt spórolhat a blockchain rendszer alkalmazásával – derül ki a Juniper Research tanulmányából.

Napfényt pótló tojás

Tél végére nagyon sokan szenvednek D-vitamin hiányban. Az Egyesült Királyság vezető tojásmárkájának forgalmazója, a Happy Egg Co a hiánypótlás egyik legjobb természetes forrására, a tojásra hívja fel legújabb TV-kampányában a nézők figyelmét.

A hamisítások miatt bajban vannak a termelők

A Német Méhészújság kisebb csokorba szedte a méz hamisításának és a mézzel kapcsolatos csalásoknak a legkirívóbb eseteit. Egyértelmű, hogy ez ellen nagyon komolyan fel kellene lépniük a hatóságoknak. Döbbenetes, hogy bár évek óta tudnak ezekről, és a nemzeti méhész egyesületek folyamatosan keresik meg az illetékeseket, mégis nagyon lassan érhető el érdemi változás az EU-s szabályozásban.