Sokunk kedvence a rántotta, omlett és tükörtojás. Mások a főtt tojásra esküsznek. Vajon melyikre szavaznak a szakemberek, ha az egészségünkről van szó?
Miért jobb a főtt tojás?
A főzéssel megsemmisítjük a lehetséges szalmonella baktériumot, és akár negyven százalékkal magasabb marad a fehérjeszint. Ennek köszönhetően táplálóbb, és telítettebbnek érezzük magunkat. A fehérje az izomépítésben is segítségünkre lesz. A főtt tojás magas B-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a hangulatot, csökkenti a stresszt. Antioxidánsai védik a szemünket. A benne lévő Omega-3 zsírsavak pedig az agyműködést serkentik.
Ha a tojást omlett vagy tükörtojás formájában készítjük el – azaz magas hőfokon sütjük, nagyobb mennyiségű olajban vagy zsírban –, akkor csökken a vitaminok és antioxidánsok szintje, valamint nő a rossz koleszterin, ami növelheti a szívbetegségek kockázatát.
Hogyan készítsünk buggyantott tojást?
A buggyantott tojás forró, de nem forrásban lévő vízben készül. Sót ne tegyünk a vízbe, mert hígítja a tojásfehérjét. Amikor a víz elég meleg, tegyük bele a tojásokat. Főzés közben a fehérje megszilárdul, míg a tojássárgája folyékony marad. Körülbelül 3-5 perc alatt elkészül, ez attól is függ, ki mennyire lágyan szereti a sárgáját.
Létezik egy egyszerű megoldás, amivel nem kell aggódnunk a szétfolyás és a formázás miatt. Csak egy kis folpack-ra és olívaolajra lesz szükségünk.
youtube://v/xlxNKSOjwvE
A másik ok, ami miatt nem szívesen készítenek buggyantott tojást, az a mennyiség kérdése. Akár folpack-kal, akár anélkül készítjük, egyszerre és könnyedén sokat nem tudunk megfőzni. Erre is van egyszerű és nagyszerű megoldás. Csak egy kis víz és egy muffin sütő kell hozzá.
Tegyünk mindegyik formába egy evőkanálnyi vizet, üssük rá a tojásokat. Ezt követően helyezzük 180 fokra előmelegített sütőbe nyolc-tíz percre. És kész is tizenkét darab buggyantott tojás!
youtube://v/YV5DJrhqE5E