0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Felvették a kesztyűt az esztelen pazarlás ellen

Törvényt hoztak az élelmiszerpazarlás ellen Lengyelországban, amelyet a napokban írt alá a köztársasági elnök. Aki megszegi, komoly pénzbüntetésre számíthat az elpazarolt élelmiszer mennyiségének függvényében.

A Deloitte kutatócég statisztikai felmérése szerint

egy közép-európai polgár egy évben átlagosan 235 kilogramm élelmiszert pazarol el, ami Lengyelországban körülbelül 9 millió tonna.

A kormány úgy döntött, hogy felveszi a küzdelmet a pazarlás ellen. Lengyelországban augusztus 14-én Andrzej Duda köztársasági elnök aláírta az élelmiszerpazarlás elleni törvényt, amelynek értelmében

minden nagyobb üzletnek szerződést kell kötnie egy  jótékonysági szervezettel, amely elosztja az el nem adott élelmiszereket a rászorulóknak.

Ezeknek a szervezeteknek meg kell felelniük a törvényben előírt követelményeknek, és az élelmiszert szociális segítségnyújtáshoz, támogatásra szoruló családokhoz, nevelő-gondozási rendszerben résztvevőknek, valamint jótékonysági élelmiszer gyűjtésekhez  kell eljuttatni.

A kötelezettség azokra a kereskedelmi egységekre  vonatkozik, amelyek eladási területe meghaladja a 250 négyzetmétert, és ahol az élelmiszerek értékesítéséből származó bevételek az áruk eladásából származó bevételek legalább felét képezik.

Az kereskedelmi egységnek  a törvény hatálybalépésétől számított öt hónapon belül alá kell írnia az első szerződést a kiválasztott szervezetekkel. Ha nem követik az új szabályokat, pénzbírsággal kell számolniuk az elpazarolt étel mennyiségétől függően.

A rászorulóknak szánt élelmiszer nem lehet hulladék.

A Lengyel Köztársaság elnökének hivatalos honlapján közzétett dokumentum tartalma szerint: olyan élelmiszerek adományozhatóak, amelyek megfelelnek az élelmiszerbiztonság követelményeinek, és amelyeket az élelmiszer vagy a csomagolásának külső megjelenése miatt nem értékesítettek.

A jótékonysági szerződések mellett az áruházaknak oktatási és információs kampányokat kell folytatniuk azzal a céllal, hogy felhívják a vásárlók figyelmét az élelmiszer-pazarlás problémájára, és megtanítsák számukra, hogyan lehet  a vásárolt élelmiszereket ésszerűen kezelni  és felhasználni.

Forrás: haps.pl