Back to top

Hírét viszik a magyar lovashagyományoknak

Nem pusztán lóverseny, sokkal inkább a magyarság határokon átívelő hagyományőrző fesztiválja, egyfajta országimázs rendezvénye – tartják a Nemzeti Vágtáról. A napokban véget érnek a selejtezőként szolgáló előfutamok, ezzel együtt pedig tejessé válik az indulók mezőnye. Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató elmondta, idén minden eddiginél több határon túlról érkező versenyzőt várnak az eseményre.

Évről évre mintegy száz település lova és lovasa küzd meg egymással a késő tavasztól nyár végéig tartó regionális előfutamokon – nemcsak az anyaországban, hanem a határon túli magyarlakta területeken is.

„Idén a tizenkét magyarországi helyszín mellett Felvidéken, Székelyföldön, a Muravidéken és a Vajdaságban is szerveztünk kvalifikációs futamokat, amelyeket a jövőben szeretnénk kiterjeszteni a többi közt a kárpátaljai területekre is”

– nyilatkozta lapunknak Szotyori Nagy Kristóf, a Nemzeti Vágta versenyigazgatója.

Minden korosztályt megmozgat

Mint mondta, az előfutamok helyszínéül szolgáló pályáknak a finálé versenypályájához hasonlóan ovális alakúnak kell lenniük, s olyan homokos felülettel kell rendelkezniük, amelyen nagyobb eséllyel kerülhető el az állatok esetleges sérülése. A „több mint verseny” szemlélet ezen alkalmakkor is érvényesült, hiszen a válogatók rendszerint valamilyen regionális rendezvénnyel egybekötve kerültek megrendezésre – például a Szentlőrinci Gazdanapok vagy éppen a Hortobágyi Lovasnapok részeként –, így a versenyzők gyakran szép számú közönség előtt bizonyíthattak.

„Az indulók zöme hagyományosan az adott térség lovardáiból, a környékbeli lótartókból és -tulajdonosokból kerül ki, ugyanakkor nemcsak felnőttek, hanem gyerekek is részt vesznek az előfutamokon” – utalt a versenyigazgató a 10-16 éves korosztály alkotta kishuszár kategóriára, amelynek legjobbjai szintén ott lesznek az októberi Nemzeti Vágtán.

A felnőttek mezőnye a budapesti megmérettetésen a címvédő, az előfutamok három legjobbja, az azok szervezőinek egy-egy kiválasztottja, valamint a nevezési díj befizetésével indulási jogot szerzőkből áll majd. Szotyori Nagy Kristóf szavai szerint

a Nemzeti Vágta élmezőnye általában olyan lovasokból áll, akik korábban már szerepeltek a budapesti döntőben, s túlzás nélkül szinte egész évben erre a versenyre készülnek.
Egyre eredményesebbek a határon túli versenyzők is, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a vajdasági Temerint képviselő Nagy Arnold tavalyi győzelme.

A sikerek hátterében

A versenyszervező hangsúlyozta, komoly taktikai felkészültséggel kell rendelkeznie annak, aki a legjobbak közé akar kerülni az októberi megmérettetésen. A Hősök téri pálya formájából adódóan szinte folyamatosan kanyarodni kell a lóval, illetve középtávról lévén szó, az állat erejét is megfelelően kell beosztani. Noha a versenyen rendszerint igen komoly „harc” zajlik a pozíciókért, egyre kevésbé jellemző, hogy szabálytalan eszközökhöz nyúlnának a versenyzők, dacára annak, hogy nagy a tét: a Nemzeti Vágta díjazása, illetve a versenyt övező érdeklődés is tekintélyes.

A teljes cikket a Pegazus következő számában olvashatják. 

Forrás: 
Pegazus

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

842 ezer forintot dobnak a kukába

Évente mintegy 2,8 tonna élelmiszert, azaz 842 ezer forintnak megfelelő táplálékot dob ki egy átlagos amerikai egy friss felmérés szerint. A megdöbbentő adatok nem csak a fejlett világra jellemzőek: más-más okokból, de az egész világon jelentős a pazarlás.

Megújítva vehették birtokba a XIX. kerület lakói a Kúttói-parkerdőt

Parkerdővé alakították a Kőbánya-Kispest metróvégállomás melletti erdőterületet. A Pilisi Parkerdő Zrt. és a XIX. kerületi önkormányzat együttműködésében megvalósuló fejlesztés során sportpályákat, futókört, erdei edzőparkot és játszóteret, valamint kutyafuttatót létesítettek.

Az agrárminiszter nagyra tartja a fűszerpaprika-termelők munkáját

A Kalocsai Érsekkertben lenyűgöző látvány és fergeteges hangulat fogadta a XXX. Kalocsai Paprikafesztiválra látogatókat, paprikafüzérekkel, népművészeti és néptáncbemutatóval, vásári árusokkal, játszótérrel és koncertekkel. A kiállítói pavilonokban fűszerpaprikafajták és -termékek széles választékát mutatták be.

Csemegekukoricában is gyorsan megtérül a csepegtetőöntözés

A FruitVeB a dunaföldvári Somos Kft.-nél tartotta öntözéstechnikai bemutatóját. Az egyik házigazda, Lajkó Péter megerősítette, hogy a víz- és tápanyag-takarékos csepegtetőöntözéssel gyenge talajon is kiváló csemegekukorica-hozamok érhetők el.

Döbbenet: a miniszter élelmiszer-felhalmozásra szólított fel!

Nagy-Britannia iskoláinak napokon belül tervet kell kidolgozniuk az élelmiszerkészletezésre és annak biztosítására, hogy a diákok megfelelő ellátásban részesüljenek egy no-deal Brexit esetén is. A brit egyetemek már egy hete WC-papírt halmoznak fel.

Nemzetközi élelmiszeripari szakmai találkozó Budapesten

Élelmiszeripari együttműködéseket elősegítő nemzetközi szakmai találkozót rendeznek Budapesten, a csütörtökön kezdődött kétnapos eseményen 14 országból 105 szakember vesz részt - tájékoztatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az MTI-t.

Dél-Koreába is betört az afrikai sertéspestis

Dél-Korea szerdán megerősítette: már a második afrikai sertéspestises megbetegedést észlelték egy, az észak-koreai határ közelében lévő telepen. Fennáll a veszélye, hogy az ország 11 milliós állatállománya fogja megsínyleni a vírus megjelenését.

Szombaton utoljára pöfög Rezét, mielőtt megkezdik a felújítását

Izgalmas programokkal várják a látogatókat a pörbölyi Ökotursiztikai KÖzpontban a Gemenci Állami Erdei Vasút napján, szeptember 21-én. Ezen a napon minden a vasút körül forog, és Rezét gőzös fejújítás előtti utolsó járatainak egyikével is utazhatnak a Gemenci erdőben kirándulók.

Forró volt a hangulat a csikóchampionátuson

Az augusztus 20-án megrendezett tattersalli eseményen nemcsak a nyárias időjárás miatt volt forró a levegő, hanem azért is, mert az ország legkiemelkedőbb csikóit vártuk az MSLT rendezvényére.

Újra vár az Erdővarázs

Szeptember 20-21-én Budapestre költöznek az ország erdői. A két napos ingyenes látogatható IV. Erdővarázs családi napokon a magyarországi erdők értékeit, érdekességeit és az erdész szakma szépségét, különlegességeit mutatják be a Szabadság téren az Agrárminisztérium kezdeményezésére az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében.