Back to top

Nem vitték el a gólyák a nyarat

A néphagyomány úgy tartja, a gólyákkal érkezik a tavasz, és amikor útra kelnek elviszik magukkal a nyarat. Ám az idén úgy tűnik, a nyár még legalább egy hónapig marad. Ez jó hír az aratásra készülőknek, a borászoknak, az utószezonban nyaralóknak, ám ellentmond a több száz éves megfigyeléseknek. Kezdhetünk hozzászokni, hogy az időjárást figyelve nem jön be az évszázados forgatókönyv?

fehér gólya
fehér gólya
Fotó: BNE

Az idén a március és az április rendkívül száraz és meleg volt, míg a májusban rekordokat döntögetett a frontátvonulásokkal, zivatarokkal tarkított hideg. Oly annyira, hogy

országszerte, 1901 óta a harmadik legcsapadékosabb májust élhettük meg. 

A fehér gólyák is megsínylették az időjárási szélsőségeket. A hideg, esős időszakban számos fészekben megsemmisültek a tojások, így pótköltésbe kezdtek a madarak. Ez esetben mindig kétséges, hogy a kikelt fiókák meg tudtak-e eléggé erősödni a hosszú utazáshoz.

Valójában a fehér gólya afrikai madár, amely Európában költ – szögezi le Orbán Zoltán ornitológus. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakembere elmondta azt is, hogy

hazánkban megközelítőleg 4 700 - 5 500 pár fehér gólya fészkel évente, és átlagban 2-3 fiókát nevelnek fel.

S bár ez a szám nagynak tűnhet, ám az 1940-as években és előtte legalább négyszer ekkora volt a nálunk költő fehér gólya állomány.

S hogy mi a csökkenés oka? A fehér gólyára leselkedő elsődleges veszélyforrást még mindig légvezetékek okozta áramcsapás jelenti, de nagyon sok madár hullik el a mezőgazdaságban használt vegyszerek okozta mérgezés miatt.

Holott egykoron a paraszti világban nagy becsülete volt a fehér gólyának – teszi hozzá Orbán Zoltán. Mondták róla, hogy mindenféle „fírget” megeszik. Vagyis a férgekből, rovarokból, halakból, kétéltűekből és más kisebb gerincesekből álló étrendjével segítette a mezőgazdaságból élőket a kártevők irtásában.

legelő szürke marha gulya a Hortobágyon
legelő szürke marha gulya a Hortobágyon
Fotó: BNE
Napjainkban megváltozott ez a helyzet és átalakul a táj is.

A legelő jószág mennyiségének a csökkenésével, a nedves, mocsaras rétek, a hagyásfás legelők (egy-egy fát, vagy néhány fából álló facsoportot magába foglaló legelő) területének zsugorodásával, eltűnhetnek gólyák táplálkozó helyei is.

Pedig a fehér gólya kétségen kívül a legkedvesebb madara a Kárpát-medencében élőknek. A hajdan az embertől távol élő gólyákat a civilizáció csalta közel magához azzal, hogy a zárt erdőségekből, fás pusztákat hozott létre, amely hemzsegett „gólyatáplálékban”. S mivel az ember nem bántotta e madarakat, így az egykoron a kimagasló sziklákon, magas fákon költő madarak betelepedtek a falvakba. Mesék, hiedelmek, mondókák születtek róluk.

madármenhelyen lévő fehér gólya
madármenhelyen lévő fehér gólya
Fotó: BNE
A mezőgazdaságból élők számára jeles napokon, a tavaszt és a vetés idejét jelezve érkeztek, és az aratás, az ősz beköszöntével keltek útra. Érkezésük és távozásuk egybeesik a két legnagyobb nemzeti ünnepünkkel: március 15-én már itt vannak és augusztus 20-tól már üresek a fészkeik, amelyet akár 3 méter vastagra és több tonnásra is csinosítgathatnak. Ez okozza a fészek pusztulását is, hiszen az éves karbantartás miatt túl nagyra „ hízott” otthonuk egyszer csak önpusztítóan összeomlik. Apropó fészek!

A népi hiedelemvilág párjához hűséges madárnak tartja a gólyákat. Holott leginkább a fészkükhöz hűségesek.

Tavasszal előbb a hímek érkeznek, elfoglalják a fészkeket, a tojó pedig azt tekinti párjának, aki az elmúlt évi költőhelyén várja.

A napokban hazánkból mintegy 20-25 ezer fehér gólya indult útnak  Afrika trópusi területei felé. Útközben van, ahol népszerű az illegális vadászatuk, telelőhelyeiken pedig számos olyan mezőgazdasági vegyszert használnak legálisan, amit Európában már régen betiltottak. Ám a fehér gólyákra leselkedő veszélyekhez  hozzájárul a klímaváltozás is.

Ez utóbbit most mi is tapasztalhatjuk, hiszen a gólyák útra keltek, a kánikula maradt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mi lenne velünk fák nélkül?

Az Amazonas térségében égő tüzek nem csak lokálisan szinten okoztak óriási károkat, az egész világ érzi pusztító hatását. Ennek tükrében merült fel a kérdés, hogy az emberiség túlélése mégis mennyiben függ a fáktól?

842 ezer forintot dobnak a kukába

Évente mintegy 2,8 tonna élelmiszert, azaz 842 ezer forintnak megfelelő táplálékot dob ki egy átlagos amerikai egy friss felmérés szerint. A megdöbbentő adatok nem csak a fejlett világra jellemzőek: más-más okokból, de az egész világon jelentős a pazarlás.

Megújítva vehették birtokba a XIX. kerület lakói a Kúttói-parkerdőt

Parkerdővé alakították a Kőbánya-Kispest metróvégállomás melletti erdőterületet. A Pilisi Parkerdő Zrt. és a XIX. kerületi önkormányzat együttműködésében megvalósuló fejlesztés során sportpályákat, futókört, erdei edzőparkot és játszóteret, valamint kutyafuttatót létesítettek.

Az agrárminiszter nagyra tartja a fűszerpaprika-termelők munkáját

A Kalocsai Érsekkertben lenyűgöző látvány és fergeteges hangulat fogadta a XXX. Kalocsai Paprikafesztiválra látogatókat, paprikafüzérekkel, népművészeti és néptáncbemutatóval, vásári árusokkal, játszótérrel és koncertekkel. A kiállítói pavilonokban fűszerpaprikafajták és -termékek széles választékát mutatták be.

Örökbe fogadna egy darabka erdőt? Pár száz forintból már lehet saját csemetéje

Közösségi kertek után közösségi erdők is „kinőhetnek a földből”, és már néhány száz forinttal is hozzájárulhat bárki a szép és hasznos küldetéshez. Az első projekt Nógrád megyében, Csécsén valósul meg, novemberben már ültetik is a fákat.

Csemegekukoricában is gyorsan megtérül a csepegtetőöntözés

A FruitVeB a dunaföldvári Somos Kft.-nél tartotta öntözéstechnikai bemutatóját. Az egyik házigazda, Lajkó Péter megerősítette, hogy a víz- és tápanyag-takarékos csepegtetőöntözéssel gyenge talajon is kiváló csemegekukorica-hozamok érhetők el.

Döbbenet: a miniszter élelmiszer-felhalmozásra szólított fel!

Nagy-Britannia iskoláinak napokon belül tervet kell kidolgozniuk az élelmiszerkészletezésre és annak biztosítására, hogy a diákok megfelelő ellátásban részesüljenek egy no-deal Brexit esetén is. A brit egyetemek már egy hete WC-papírt halmoznak fel.

Egyelőre maradnak a hideg hajnalok

Csak kevés helyen öntözte számottevő csapadék a talajt a hét elején átvonult, és jelentős lehűlést hozó hidegfronthoz kötődően. A hét legvégéig is száraz, jellemzően napos idő segíti a kapás növények betakarítását, és a repce vetését. Ugyanakkor hideg hajnalokkal, többfelé talajmenti fagyokkal is számolni kell. Változékony, csapadékosabb, de enyhébb idő a jövő hét elejétől várható.

Dél-Koreába is betört az afrikai sertéspestis

Dél-Korea szerdán megerősítette: már a második afrikai sertéspestises megbetegedést észlelték egy, az észak-koreai határ közelében lévő telepen. Fennáll a veszélye, hogy az ország 11 milliós állatállománya fogja megsínyleni a vírus megjelenését.

Szombaton utoljára pöfög Rezét, mielőtt megkezdik a felújítását

Izgalmas programokkal várják a látogatókat a pörbölyi Ökotursiztikai KÖzpontban a Gemenci Állami Erdei Vasút napján, szeptember 21-én. Ezen a napon minden a vasút körül forog, és Rezét gőzös fejújítás előtti utolsó járatainak egyikével is utazhatnak a Gemenci erdőben kirándulók.