Back to top

Szüret vagy zöldszüret?

Sokan meglepődtek, hogy idén a túltermelés levezetését igazolt szüreti mennyiség nélkül támogatják. Illetve az utolsó két év termésátlaga alapján hektáronként 800-900 ezer forintot is bezsebelhetnek a gazdák. Érthető a fokozott érdeklődés, hiszen az alacsony szőlőárak komoly csáberővel hatnak. Bár még elfogadott eredmények nem láttak napvilágot, a beérkezett igények nagysága magért beszél.

A hazai ültetvényfelület mintegy tíz százalékán szavaztak a gazdák bizalmatlanságot a szőlő felvásárlóknak azzal, hogy 5626 hektáron vállalták a zöld fürtök leszedését.

Ebből is elsősorban a Kunsági Borvidék vette ki a részét, hiszen 2918 hektárral, azaz mintegy 52 százalékkal vezetik a top 9-es listát.

Őket követi Mátra, a mauk 781 hektárjával, majd – minő meglepetés! – jön Tokaj, ahol 566 hektáról gondoltak földre szüretelni. Öket követi Csongrád, Sopron és Eger. A 21 borvidékünkből 9 helyen elenyésző, egy százalék alatti az igény.

Persze a végeredményt még nem tudjuk, de a számok árulkodnak a szőlőtermelők lelki állapotáról. Amíg megtudjuk az adatokat, még sok víz lefolyik a Dunán. Kíváncsian várjuk, mit mondanak a számok, hiszen a legnagyobb melegben – és a mezőgazdaságban általában – alig találni kézi munkaerőt, aki leszedi a zöld fürtöket, ráadásul plusz költséggel és 100 százalékban.

Az előzmények kapcsán Font Sándor, a Parlament Mezőgazdasági Bizottságának elnöke facebook bejegyzésében rámutatott, 2017-ben idehaza normális szőlőtermés volt, 3,1 millió hl bort szűrtünk be országos szinten. De ugyanekkor Európa három legjelentősebb bortermelő országában (Olaszország, Franciaország, Spanyolország) mintegy 20-40%-os terméskiesés volt. Emiatt már 2017 őszén megindult egy nagyarányú export azon országok felé, ahol a borhiány miatt az előbb jelzett országok nem tudtak szállítani. Ennek következtében 2017-2018-ban az addigi éves 700-800 ezer hl borexportunk fölugrott 1200.000 hl-re.

Azonban 2018-ra visszaállt a nagy bortermelő országokban a normál termésmennyiség (kb. 40 millió hl országonként), és 2018 őszétől elkezdték visszavenni a régi piacaikat, és kiszorították a magyar bort.

Eközben idehaza is soha nem látott mértékű termés lett, amelyből 3,6 millió hl bor készült. Ennek az lett a következménye, hogy az éves szokásos havi export lelassult, és április-májusra kb 1 millió hl borfelesleg keletkezett (600 ezer hl többlettermés, és 400 ezer hl exportelmaradás).


A nagy borászatok, és felvásárlók jelezték, hogy a tavaly felvásárolt szőlő mennyiségének az idén kb. felét-háromnegyedét tervezik csak megvenni. Ezeknek az adatoknak a birtokában kezdeményezte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa az Agrárminisztériumnál a borlepárlás újbóli megengedését (kb. 60 Ft/liter átvételi áron), valamint az Európában ismert, de nálunk eddig nem alkalmazott zöld szüretet.

A zöld szüret lényege, hogy fajtánként, és a két utóbbi év termésátlagát alapul véve kb 800-900 ezer Ft-ot ad hektáronként azoknak az állam, akik július közepéig leszedték a fürtöket a szőlőről.

Nyilvánvaló, hogy mind a lepárlás, mind a zöldszüret vészhelyzeti beavatkozás. Az ellentételezést úgy kell tekinteni, mintha ősszel nem tudná eladni a termelő a szőlejét, és ehhez képest mégis kap kb. 800 ezer Ft-ot. A gazda dönthette el, hogy egyik szőlőjét zöld szüreteli, a másikat meg nem, mert azt el tudja adni. A szőlő leszedési költségére külön támogatás nincs, az benne van a hektárra vonatkozó ellentételezésben.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A finnek szerint az EU-nak bojkottálni kéne a brazil marhahúst az Amazonasért

Mika Lintila finn pénzügyminiszter szerint az EU-nak meg kéne szüntetnie a brazil marhahús és szója importját az Amazonas erdőtüzek miatt.

SPAR-Hungaricool: szokatlan ízkombinációk és újszerű termékötletek

A magyarországi kiskereskedelemben egyedülálló, új kezdeményezés során az áruházlánc az Agrármarketing Centrum szakmai támogatásával a legkiválóbb hazai élelmiszeripari innovációkat kereste az egész országból. A szeptember 28-i budapesti döntőn a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt termékekkel a vásárlók már jövőre találkozhatnak a hazai INTERSPAR áruházakban.

A lepke, ami az embernek hála hódította meg a világot

A fehérlepkék ("káposztalepkék") közé tartozó répalepke az egyik legigénytelenebb inváziós faj a világon, mely mára szinte mindenhol elterjedt, ahol mezőgazdasági művelést folytatnak. Egy friss tanulmány most arra igyekszik választ adni, hogyan segítette az emberi tevékenység a lepke világhódító útját az elmúlt pár ezer év alatt.

300 ezer élőállatot vittek Magyarországról Kazahsztánba

Sikertörténet a magyar-kazah agrár-kapcsolatokban, hogy az év eleje óta csaknem 300 ezer élőállatot vásárolt az ázsiai ország Magyarországtól - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) külső piacok fejlesztéséért és koordinálásáért felelős miniszteri biztosa, miután Kazahsztán fővárosában találkozott Gulmira Iszajeva agrárminiszter-helyettessel.

Október elején ismét lesz Villányi Vörösbor Fesztivál

Harmincöt borászat és csaknem félszáz gasztronómiai, kulturális és könnyűzenei program várja a résztvevőket a Villányi Vörösbor Fesztiválon, amelyet október 4. és 6. között 32. alkalommal rendeznek meg a borvidéki városban - közölték a szervezők az MTI-vel.

Zökkenőmentes szüret, kiváló évjárat

Villányban egyöntetű vélemény, hogy nagyon jó az évjárat. Ugyanez hangzott el a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának – HNT - elnökségi ülésen is, így országosan bizakodó képet festenek a gazdák.

Mit keres a vaddisznó a szőlőben?

Egymásnak feszülnek az indulatok a vadászok és a gazdák között vaddisznó ügyben. A szőlőtermelők és a belterületi kerttulajdonosok csak számolják a károkat, melyeket a vadak okoznak, miközben úgy érzik, nem kapnak megfelelő segítséget.

A lefékező Európában is hasít a hazai kisker

Értékben 7,7 százalékkal bővült a napi fogyasztási cikkek magyarországi piaca 2019 második negyedévében.

A nemzetgazdaság első féléves külkereskedelmi többletének több mint a felét az agrárium adta

A magyar agrárgazdaság az elmúlt években látványos fejlődésen ment keresztül, termelékenysége és jövedelmezősége is nagymértékben emelkedett. Ennek köszönhetően évről évre jelentős mértékben hozzájárul a nemzetgazdaság eredményeihez - mondta el az MTI-nek Nagy István agrárminiszter.

Kivonulhat a Tesco Lengyelországból, de ez nem érinti a magyar áruházakat

Veszteségei miatt a boltbezárások után teljes lengyelországi üzletágától megválhat a Tesco áruházlánc, hamarosan sor kerülhet az ügylet véglegesítésére - értesült a Magyar Nemzet londoni forrásból. A szerdai lapszámban céges tájékoztatásra hivatkozva ugyanakkor kiemelték, hogy a veszteséges leányvállalat leépítése nem érinti a magyar áruházakat és vásárlókat.