Back to top

Változatos témák a SMARTFARMON

Alig több mint két hét múlva kezdetét veszi az egyik leginnovatívabb, legnagyobb szabású precíziós gazdálkodásról szóló konferencia, a SMARTFARM. A Bábolnai Gazdanapok keretében megrendezett eseményre számos kiállító és előadó érkezik, akik közül néhányan röviden bemutatkoztak lapunknak.

Hegedűs Richárd – SeedPlus Kft. termékfelelős

A SMARTFARM, illetve a precíziós gazdálkodás, az innováció már ma is rendkívül fontos, és várhatóan a jövőben még fontosabbá válik. Arra szeretnénk rámutatni, hogy ez nem csupán a gépeket érinti, nem csak gépekkel kapcsolatos fejlődést takar ez a folyamat. Fontos terület a fejlődésen belül a tápanyagellátás, a tápanyag-gazdálkodás kérdése is, amelyet a növénykondícionálás kérdéseivel együttesen kell kezelni.

A nemzetközi tapasztalatok alapján azt mondhatom, hogy Magyarország akkor tud szintet lépni a hatékonyságban, ha maga mögött hagyja a kizárólag a műtrágyákra alapozó tápanyagellátási gyakorlatot. Már ma is vannak, akik a növényállomány jó állapotának érdekében aktivátorokat, stimulálókat használnak Magyarországon, ezt szeretnénk tovább erősíteni, hogy egy okszerű, mégis környezettudatos gazdálkodást valósítsunk meg közösen a termelőkkel.

Horváth András – IKR Agrár Kft. üzletág igazgató

Az IKR Agrár 22 milliárdos növényvédőszer üzletágát irányítom, amelynek keretében teljeskörű növényvédő-kínálatot, lombtrágyát, segédanyagokat biztosítunk a gazdáknak, és természetesen szaktanácsadást is nyújtunk. Az idei SMARTFARM rendezvényén az IKR Agrár felkérésére az Európai Unió növényvédőszer-politikáját értékelem majd. Az uniós hatóanyag-kivonás miértjeire igyekszem választ adni, felvázolom, hogy milyen hatásai voltak ennek eddig, és milyen jövőbeni lépésekre lehet számítani. Arra is igyekszem majd válaszokat adni, hogy hogyan lehet a megváltozott szabályozói környezetben fenntartani a növényvédelem hatékonyságát és eredményességét, jó és okos (smart) megoldásokkal

Kovács Tamás – Agro Way Kft. szervizfelelős

Tavaly már részt vettünk a kiállításon, idén is nagy reményeket fűzünk a megjelenésünkhoz, mert az egyetlen drónos cégként mutatjuk be termékeinket. Az általunk forgalmazott amerikai, kínai drónokat, a képalkotó berendezéseket tárjuk a gazdák elé. A gyakorlati bemutatóra koncentrálunk, amelynek keretében főként a permetező drónokat mutatjuk be munka közben egyfajta látványos showelemként.

Az a tapasztalatunk, hogy az elmúlt egy-két évben látványosan megugrott az érdeklődés az ilyen technológiák iránt, a termelők kíváncsiak és nyitottak a drónos megoldásokra. Inkább a törvényi szabályozás bizonytalansága az amely a technológia térnyerését nehezíti, , de az érdeklődés jogos, hiszen számos előnye van a drónos technológiák alkalmazásának a precíz növényvédelemben, illetve a állományfelvételezésekbenegyaránt.

Kustán Ferenc – Agro-Tipp Kft. gépértékesítő

1996 óta foglalkozunk gépalkatrészek kereskedelmével, és 2011-ig ez volt a fő tevékenységünk. Ekkor épült meg az új, modern telephelyünk, amelynek eredményeképp 2012-től megkaptunk a Steyr gépek Magyarországi képviseletét. A kész traktorokon kívül permetezőgépeket is forgalmazunk, akár vontatott, akár önjáró permetezőkről van szó, és rakodógépeink is vannak.

A SMARTFARM konferencián első alkalommal veszünk részt, mert fontosnak tartjuk, hogy bemutassuk smart megoldásokat alkalmazó termékeinket, azon belül is a Mazotti önjáró permetező gépeinket. Egy-egy új márkát behozni Magyarországra nem könnyű feladat, sok munkát és energiát igényel a termékek elismertetése. Szerencsére a hazai gazdatársadalom már ismeri ezeket a gépeket, de ennek erősítése céljából, illetve a precíz, helyspecifikus kijuttatási lehetőségekre szeretnénk részt venni az eseményen.

 

JELENTKEZZEN MOST, HOZZUNK EGYÜTT OKOS DÖNTÉSEKET!

A fokozott érdeklődésre való tekintettel javasoljuk a mihamarabbi regisztrációt, hiszen a helyek korlátozott számban állnak rendelkezésre!

Regisztráció: https://magyarmezogazdasag.hu/smartfarm-konerencia-2019

Megjelenésére feltétlenül számítunk!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

Permeteződrónokkal a koronavírus ellen

A világ egyik vezető ipari­drón-gyártója, a pekingi TTA ezer fürge és sokoldalú légi járműből álló flottával küzd a Kínában terjedő koronavírus ellen. A TTA M6E-1 típusú, 10 literes tartállyal rendelkező permeteződrónok klórtartalmú fertőtlenítőszer és víz keverékét szórják ki a vírus által érintett falvak fölött.

Időkapszula a Gabonakutatóban

Február 18-án időkapszulát helyeztek el a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kht. új beruházásának alapjában Nagy István agrárminiszter és Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója jelenlétében.

Téli agrárképzés – egyetemi szinten

A KITE Zrt. komolyan gondolja, hogy a mezőgazdaságban a minél magasabb szintű tudás elsajátítása az előrelépés záloga. Ennek jegyében január 27–31. között növényvédelmi és precíziós gazdálkodási továbbképzést tartott a vállalat Hévízen, elsősorban növényvédelemben is járatos gazdálkodóknak, bár az egyhetes program első napján az ágazat általános és időszerű kérdéseiről rendeztek előadásokat.

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.

Ne siessünk a palántaneveléssel!

Enyhe tél végén járunk, tavaszias a hangulat, sokaknak viszket a tenyere, hogy végre kerti munkákba kezdjenek. Ki kell várni azonban mindennek az alkalmas idejét, főként a palántanevelésnél figyeljünk arra, hogy mikor lehet majd kiültetni azokat a kertbe. A palántanevelés fogásairól és megfelelő időzítéséről beszélt a Budapesti Kertbarát Szövetség tavaszváró Nyitnikék rendezvényén Zatykó Lajos nemesítő.

Hogy növényeink "élénk talajéletet éljenek"

Sokféle talajbaktériumot és más mikrobákat tartalmazó készítmény kapható, amelyek a talajélet élénkítésén keresztül hatnak kedvezően a termesztett növényekre. A köztük való eligazodásban segített a növényorvosi kamara Pest megyei szervezete által rendezett tápanyag-gazdálkodási tanácskozás, ahol tizenöt előadás hangzott el a lombtrágyázás élettani alapjainak ismertetésétől a műtrágyák tárolásáig.

Meztelencsiga-irtó robot

A kasseli egyetem két fiatal kutatójának ötlete alapján a braunschweigi Julius Kühn Institut (JKI) növényvédelmi kutató intézete és a KomTek vállalkozás egy autonóm robotot készített, amely képes a földön és a növényeken található meztelen csigák felismerésére és megsemmisítésére.

Stagnált a mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt évben

A mezőgazdaság termelése az állattenyésztési ágazat 1,7 százalékos növekedése és a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának ugyanekkor csökkenése következtében 0,3 százalékkal elmaradt az előző évitől.

Átmeneti időszak lesz 2021 az uniós agrártámogatásokban

Átmeneti időszak lesz a 2021-es év az uniós agrártámogatásokban, de ebben az évben is biztosított lesz a támogatások folyamatossága a magyar mezőgazdasági termelők számára - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken egy háttérbeszélgetésen, Budapesten.