Back to top

Változatos témák a SMARTFARMON

Alig több mint két hét múlva kezdetét veszi az egyik leginnovatívabb, legnagyobb szabású precíziós gazdálkodásról szóló konferencia, a SMARTFARM. A Bábolnai Gazdanapok keretében megrendezett eseményre számos kiállító és előadó érkezik, akik közül néhányan röviden bemutatkoztak lapunknak.

Hegedűs Richárd – SeedPlus Kft. termékfelelős

A SMARTFARM, illetve a precíziós gazdálkodás, az innováció már ma is rendkívül fontos, és várhatóan a jövőben még fontosabbá válik. Arra szeretnénk rámutatni, hogy ez nem csupán a gépeket érinti, nem csak gépekkel kapcsolatos fejlődést takar ez a folyamat. Fontos terület a fejlődésen belül a tápanyagellátás, a tápanyag-gazdálkodás kérdése is, amelyet a növénykondícionálás kérdéseivel együttesen kell kezelni.

A nemzetközi tapasztalatok alapján azt mondhatom, hogy Magyarország akkor tud szintet lépni a hatékonyságban, ha maga mögött hagyja a kizárólag a műtrágyákra alapozó tápanyagellátási gyakorlatot. Már ma is vannak, akik a növényállomány jó állapotának érdekében aktivátorokat, stimulálókat használnak Magyarországon, ezt szeretnénk tovább erősíteni, hogy egy okszerű, mégis környezettudatos gazdálkodást valósítsunk meg közösen a termelőkkel.

Horváth András – IKR Agrár Kft. üzletág igazgató

Az IKR Agrár 22 milliárdos növényvédőszer üzletágát irányítom, amelynek keretében teljeskörű növényvédő-kínálatot, lombtrágyát, segédanyagokat biztosítunk a gazdáknak, és természetesen szaktanácsadást is nyújtunk. Az idei SMARTFARM rendezvényén az IKR Agrár felkérésére az Európai Unió növényvédőszer-politikáját értékelem majd. Az uniós hatóanyag-kivonás miértjeire igyekszem választ adni, felvázolom, hogy milyen hatásai voltak ennek eddig, és milyen jövőbeni lépésekre lehet számítani. Arra is igyekszem majd válaszokat adni, hogy hogyan lehet a megváltozott szabályozói környezetben fenntartani a növényvédelem hatékonyságát és eredményességét, jó és okos (smart) megoldásokkal

Kovács Tamás – Agro Way Kft. szervizfelelős

Tavaly már részt vettünk a kiállításon, idén is nagy reményeket fűzünk a megjelenésünkhoz, mert az egyetlen drónos cégként mutatjuk be termékeinket. Az általunk forgalmazott amerikai, kínai drónokat, a képalkotó berendezéseket tárjuk a gazdák elé. A gyakorlati bemutatóra koncentrálunk, amelynek keretében főként a permetező drónokat mutatjuk be munka közben egyfajta látványos showelemként.

Az a tapasztalatunk, hogy az elmúlt egy-két évben látványosan megugrott az érdeklődés az ilyen technológiák iránt, a termelők kíváncsiak és nyitottak a drónos megoldásokra. Inkább a törvényi szabályozás bizonytalansága az amely a technológia térnyerését nehezíti, , de az érdeklődés jogos, hiszen számos előnye van a drónos technológiák alkalmazásának a precíz növényvédelemben, illetve a állományfelvételezésekbenegyaránt.

Kustán Ferenc – Agro-Tipp Kft. gépértékesítő

1996 óta foglalkozunk gépalkatrészek kereskedelmével, és 2011-ig ez volt a fő tevékenységünk. Ekkor épült meg az új, modern telephelyünk, amelynek eredményeképp 2012-től megkaptunk a Steyr gépek Magyarországi képviseletét. A kész traktorokon kívül permetezőgépeket is forgalmazunk, akár vontatott, akár önjáró permetezőkről van szó, és rakodógépeink is vannak.

A SMARTFARM konferencián első alkalommal veszünk részt, mert fontosnak tartjuk, hogy bemutassuk smart megoldásokat alkalmazó termékeinket, azon belül is a Mazotti önjáró permetező gépeinket. Egy-egy új márkát behozni Magyarországra nem könnyű feladat, sok munkát és energiát igényel a termékek elismertetése. Szerencsére a hazai gazdatársadalom már ismeri ezeket a gépeket, de ennek erősítése céljából, illetve a precíz, helyspecifikus kijuttatási lehetőségekre szeretnénk részt venni az eseményen.

 

JELENTKEZZEN MOST, HOZZUNK EGYÜTT OKOS DÖNTÉSEKET!

A fokozott érdeklődésre való tekintettel javasoljuk a mihamarabbi regisztrációt, hiszen a helyek korlátozott számban állnak rendelkezésre!

Regisztráció: https://magyarmezogazdasag.hu/smartfarm-konerencia-2019

Megjelenésére feltétlenül számítunk!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

842 ezer forintot dobnak a kukába

Évente mintegy 2,8 tonna élelmiszert, azaz 842 ezer forintnak megfelelő táplálékot dob ki egy átlagos amerikai egy friss felmérés szerint. A megdöbbentő adatok nem csak a fejlett világra jellemzőek: más-más okokból, de az egész világon jelentős a pazarlás.

Megújítva vehették birtokba a XIX. kerület lakói a Kúttói-parkerdőt

Parkerdővé alakították a Kőbánya-Kispest metróvégállomás melletti erdőterületet. A Pilisi Parkerdő Zrt. és a XIX. kerületi önkormányzat együttműködésében megvalósuló fejlesztés során sportpályákat, futókört, erdei edzőparkot és játszóteret, valamint kutyafuttatót létesítettek.

Az agrárminiszter nagyra tartja a fűszerpaprika-termelők munkáját

A Kalocsai Érsekkertben lenyűgöző látvány és fergeteges hangulat fogadta a XXX. Kalocsai Paprikafesztiválra látogatókat, paprikafüzérekkel, népművészeti és néptáncbemutatóval, vásári árusokkal, játszótérrel és koncertekkel. A kiállítói pavilonokban fűszerpaprikafajták és -termékek széles választékát mutatták be.

Tartálykocsik többféle opcióval

Az egyebek mellett hígtrágya-kijuttató tartálykocsijairól ismert, ma is az alapító család irányítása alatt álló Joskin cégcsoport nem csak a termékeit, hanem ezek gyártástechnológiáját is folyamatosan fejleszti annak érdekében, hogy minőségi alternatívát tudjon kínálni a nagyobb gyártók rendkívül komplex és drága gépeivel szemben.

Csemegekukoricában is gyorsan megtérül a csepegtetőöntözés

A FruitVeB a dunaföldvári Somos Kft.-nél tartotta öntözéstechnikai bemutatóját. Az egyik házigazda, Lajkó Péter megerősítette, hogy a víz- és tápanyag-takarékos csepegtetőöntözéssel gyenge talajon is kiváló csemegekukorica-hozamok érhetők el.

Olaszországban több használt traktor fogyott

Még nem ért véget az olasz gépforgalmazási krízis, derült ki az idei adatokból. Míg az Európai Unió többi tagországában nőtt az új erőgépek forgalma, az olasz gazdák továbbra is használt gépeket vásárolnak. Az Európa mezőgazdasági gépforgalmazóit tömörítő Cema vizsgálta 2019 első félévének forgalmát és megállapította, hogy 2018 hasonló időszakához képest 10 százalékkal több új traktort értékesítettek.

Döbbenet: a miniszter élelmiszer-felhalmozásra szólított fel!

Nagy-Britannia iskoláinak napokon belül tervet kell kidolgozniuk az élelmiszerkészletezésre és annak biztosítására, hogy a diákok megfelelő ellátásban részesüljenek egy no-deal Brexit esetén is. A brit egyetemek már egy hete WC-papírt halmoznak fel.

Nemzetközi élelmiszeripari szakmai találkozó Budapesten

Élelmiszeripari együttműködéseket elősegítő nemzetközi szakmai találkozót rendeznek Budapesten, a csütörtökön kezdődött kétnapos eseményen 14 országból 105 szakember vesz részt - tájékoztatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az MTI-t.

Egyelőre maradnak a hideg hajnalok

Csak kevés helyen öntözte számottevő csapadék a talajt a hét elején átvonult, és jelentős lehűlést hozó hidegfronthoz kötődően. A hét legvégéig is száraz, jellemzően napos idő segíti a kapás növények betakarítását, és a repce vetését. Ugyanakkor hideg hajnalokkal, többfelé talajmenti fagyokkal is számolni kell. Változékony, csapadékosabb, de enyhébb idő a jövő hét elejétől várható.

Dél-Koreába is betört az afrikai sertéspestis

Dél-Korea szerdán megerősítette: már a második afrikai sertéspestises megbetegedést észlelték egy, az észak-koreai határ közelében lévő telepen. Fennáll a veszélye, hogy az ország 11 milliós állatállománya fogja megsínyleni a vírus megjelenését.