0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kisebb a kockázat – mint gondoltuk

Csak minimális egészségi kockázatot jelentenek az ivóvízben lévő műanyag mikroszemcsék – állapította meg az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének jelentése.

A témában elsőként folytatott vizsgálatában a WHO arra a következtetésre jutott, hogy a nagyobb szemcsék és a kisebbek legtöbbje felszívódás nélkül halad át az emberi szervezeten – olvasható a BBC hírportálján. Hozzátették azonban, hogy az eredmények kevés információn alapulnak, ezért szükség van átfogóbb kutatásra.

Az 5 milliméteresnél kisebb műanyag mikroszemcsék kutatása csak az elmúlt néhány évben kezdődött, tehát egyelőre kevés adat áll rendelkezésre a WHO szakértői szerint. Ilyen kicsi kategóriába sorolt mikroszemcsék találhatók a folyókban, tavakban, az ivóvízhálózatban és a palackozott vizekben is.

Az eddigi vizsgálatok nem egységes sztenderdek alapján folytak, az egyes kutatások különböző szűrőket használtak a mikroszemcsék mennyiségének megállapítására.

„Lehet, hogy egyszerűen a szűrő méretén múlik, hogy egy vízminta literenként ezer, egy másik viszont csupán egy műanyag mikroszemcsét tartalmaz” – magyarázta Bruce Gordon, a WHO kutatója. Ennek ellenére az eddigi kutatások az emberi egészség szempontjából igen megnyugtatók – tette hozzá.

A WHO szerint a modern szennyvíztisztítás, amely eltávolítja az ürüléket és a vegyi anyagokat, a mikroműanyagok 90 százalékát is kiszűri. A szervezet ugyanakkor súlyos problémának tartja a műanyagszennyezést, ezért ahol csak lehet, a műanyag termékek használatának csökkentését, valamint az újrahasznosítási programok tökéletesítését ajánlja.

Forrás: hirado.hu