0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Wellhello és a dinnyefogyasztás

A nyárvég egyik legkiemelkedőbb eseménye volt sok ezer magyar fiatal részére a Zamárdiban megrendezett Strand Fesztivál, ahol sokuk számára a Wellhello és más izgalmas koncertek mellett az ingyenes dinnyekóstoló is nagy élményt nyújtott. Az Agrármarketing Centrum (AMC) által indított kampány helyszíne és időzítése telitalálat volt.

A fesztivál ideje alatt sajtótájékoztatót is tartottak, ahol Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára, Ondré Péter, az AMC ügyvezetője és Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kertészeti és Beszállító Ipari Osztály elnöke a dinnyefogyasztás-ösztönző kampány keretében ismertette a hazai termelési eredményeket, válaszolt a jelenlévők kérdéseire.

Idén várhatóan mintegy 180 ezer tonna lesz a magyarországi dinnyetermés. Az elmúlt években a termelési módszerek, illetve a tudatos és újszerű fajtaválasztásnak köszönhetően

már nem augusztus 10-én, azaz Lőrinc napján záródik a szezon, hanem egészen szeptember végéig jelentős mennyiségű hazai dinnyét fogyaszthatunk.

Hazánknak az európai dinnyepiacon megerősödött pozíciója, az Európai Unióban Spanyol-, Görög- és Olaszország mögött a negyedik helyen állunk. Jelenleg 2000 magyar termelőnek nyújt biztos megélhetést a dinnye, melyre határainkon is túl – köszönhetően jó hírének, kiváló beltartalmának – növekvő igény mutatkozik.

Szükség van a zöldség- és gyümölcsfogyasztásunk növelésére, hiszen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint országunkban egy főnek naponta 40 dkg gyümölcsöt, illetve zöldséget kellene fogyasztania a jelenlegi 25 dkg helyett. Idén bőségesen áll rendelkezésre dinnye a magyar vásárlók részére is, annak ellenére, hogy a 2019-es időjárás meglehetősen szélsőséges volt, hosszantartó szárazságok éppúgy előfordultak, mint hirtelen jött jelentős esőzések. Az ez évi magyar dinnye is kiváló minőségű, A-, B-, C- és E-vitamin-, valamint foszfortartalma jelentős, s magas víztartalma miatt kiválóan hidratál, melyre a fesztiválra érkező fiatalok is szívesen kaptak.

Szerencsére ebben az esztendőben elmaradt az áruházláncok korábban évenként ismétlődő árletörése, így a termelők hozzájuthattak tisztes hasznukhoz. A zamárdi Strand Fesztivál egyik állomása volt a dinnyefogyasztást ösztönző kampánynak, melyet az elkövetkezendő hetekben az ország több pontján is folytatnak.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság