0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Jól járhatnak a juhtenyésztők

Nem panaszkodhatnak az idén a hazai juhtartók, az úgynevezett könnyű bárány iránti kereslet a nyári időszakban is élénk volt. Az árak enyhén ugyan, de folyamatosan emelkednek, a kilátások pedig az év második felére is pozitívak. Az állomány ugyanakkor a kedvező piaci helyzet ellenére csökken, az ágazati szereplők szerint a visszaesést egy nőivarú tenyészállat-beállítási támogatás állíthatná meg.

Kedvező kilátásokkal vághat neki az év második felének a hazai juhágazat. Folyamatos a kereslet a jó minőségű vágóállatra, ezért az árak is magasabbak, mint egy évvel korábban. Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója a Magyar Nemzetnek elmondta: tavasszal és nyáron is jelentős volt a kereslet a magyar bárányok iránt, ami az árak alakulásán is meglátszott. Egy évben háromszor van bárányszezon, az állatok több mint felét a csúcsidőszaknak számító húsvét környékén adják el az állattartók, ezt követően a nyári hónapokban a kivitelünk 20-25 százaléka teljesül, míg a karácsonyi ünnepek alkalmával a teljes évi mennyiség 15-20 százaléka hagyja el az országot.

Bár augusztusban, Nagyboldogasszony ünnepe előtt rendszerint az olaszországi kereslet ugrik meg, Hajduk Péter szerint egyre csökken az olasz kitettségünk, a kivitel húsz százaléka már ebben az időszakban is más piacokra kerül. Az ügyvezető igazgató szerint

olyannyira jól alakult a nyári szezon, hogy problémák inkább a kereslet kielégítésével adódtak, nem volt ugyanis megfelelő mennyiségű és minőségű bárány a piacon.

Ennek az oka részben az, hogy a tavalyi stagnálás után az idén enyhén csökkent az állomány. A múlt év második felében jelentős számú anyajuhot szállítottak ki a tenyésztők Törökországba. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint június elsején 1,116 millió egyed volt a juhlétszám az országban, ami négyszázalékos csökkenésnek felel meg az előző évi szinthez képest. Az anyajuhok létszáma ezen belül 2,8 ezerrel 796,5 ezer egyedre esett vissza.

Hajduk Péter szerint azonban nem csak a csökkenő állomány volt az oka a szűkösebb kínálatnak. Vélhetően a termékenyítések és az elletések időszaka sem úgy alakult, ahogy más években szokott, ráadásul a kereskedőktől kapott visszajelzések szerint a minőséggel is gondok akadtak.

Jelezte, az év második felében várhatóan folytatódik az egész évre jellemző élénk kereslet, remélhetőleg az árak is követik ezt a tendenciát.

– Mivel az év vége felé csak nagyon kevés országban van piacképes bárány, így abban bízunk, hogy a drágulás üteme nem törik meg az előttünk álló hónapokban sem

– jegyezte meg Hajduk Péter

A kedvező piaci helyzet ellenére ugyanakkor nem várható, hogy az állomány csökkenése egyik napról a másikra megálljon, vagy hogy a folyamat megforduljon. Az ágazatban egyre nagyobb gondot okoz a generációváltás kérdése. A kiöregedett tenyésztők szerencsés esetben családon belül tovább tudják adni a gazdaság vezetését, gyakoribb azonban, hogy az állományt fel kell számolniuk. Reménykedésre ad okot ugyanakkor, hogy egyre több fiatal jelenik meg a tenyésztők között, a kiállításokon és vásárokon is gyakran találkozni fiatalokkal a díjazottak között is. Hajduk Péter szerint

az állomány fogyását egy nőivarú tenyészállat-beállítási támogatás állíthatná meg.

A juttatással ráadásul egyfajta minőségi fejlődés is elindulhatna az ágazatban, hiszen az idősebb anyajuhokat fiatalabbakra cserélhetnék a tenyésztők. Hajduk Péter szerint a szaktárcától ígéretet kaptak az intézkedésre, a kérdés már csak az, hogy mikor kerül sor a megvalósítására.

Forrás: Magyar Nemzet