Back to top

A kis kaptárbogár újra felbukkant Olaszországban

Dél-Olaszországban újból kis kaptárbogárra bukkantak. Vita zajlik arról, hogy egy újabb szállítmánnyal érkezett-e Európába, vagy első felbukkanása óta, 2014-tól folyamatosan jelen van a régióban.

Folytatódik a kis kaptárbogár (Aethina tumida) inváziója? Erre a kérdésre egyelőre nehéz a válasz. Annyi biztos, hogy újból kis kaptárbogárrá bukkantak Olaszország déli részén, amikor

a mezőgazdasági és erdészeti rendőrség illetékesei az állatorvosi szolgálat munkatársaival egy már többször elmarasztalt méhész állományában vizsgálódtak.

A méhészt még májusban letartóztatták, amikor az a tiltás ellenére egy zárlat alatt álló kalabriai területről méhcsaládokat szállított ki. Az állomány tíz kilométerre található  attól a helységétől, ahol 2014-ben hivatalosan jelentették a kis kaptárbogár felbukkanását.

A jelentés utáni években nem találtak kis kaptárbogarat a környék méhészeteiben, és a zárlatot 2017 márciusában feloldották.  Így ekkortól a méhek kivitele és behozatala ebben a régióban is lehetővé vált.

Arról, hogy a kis kaptárbogár újbóli felbukkanása egy újabb szállítmánynak „köszönhető”, vagy azóta is jelen van a környéken, viták sorát indította el Olaszországban. Egy olasz állatorvos szerint, aki a német méhészújságnak (Deutsches Bienenjournal) nyilatkozott, Kalabria és Szicilia között az utóbbi években elharapódzott az illegális szállítmányozás, ami ellen a rendőrség fokozottan csak idén lépett fel.

Figyelem: A kis kaptárbogár fertőzöttség (Aethina tumida) bejelentési kötelezettség alá tartozik,

a méhészek annak észlelését, gyanúját haladéktalanul jelenteni kötelesek a hatóság felé. A fertőzöttség terjedésének megakadályozása érdekében kulcsfontosságú az esetleges kis kaptárbogárral való fertőzöttség mielőbbi felismerése. Az alábbi képeken látható a kórokozó lárva és kifejlett bogár alakja, illetve a kis kaptárbogár fejlődésmenete. (Nébih)

A kis kaptárbogár 2017-es észleléseiről már itt beszámoltunk: Lásd cikkünket!

kis kaptárbogár és lárvája
Fotó: Nébih

Forrás: 
Deutsches Bienenjournal 2019/8 alapján

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb források segíthetik az állattartó telepek korszerűsítését

Az Agrárminisztérium (AM) március végéig újranyitja a Vidékfejlesztési program (Vp) állattartótelepek korszerűsítését támogató pályázatait, az intézkedéstől a különböző járványos állatbetegségek visszaszorítását és megelőzését várja a minisztérium - közölte Nagy István agrárminiszter kedden a hivatalos Facebook oldalán megjelent videóbejegyzésben.

Brüsszelben tüntettek az európai méhészek

Az olcsó import és a hamisított méz ellen tüntettek európai méhészek Brüsszelben.

Mézzel bizonyítottan gyorsabban gyógyulnak a sebek és az égési sérülések!

Számos kutatás bizonyítja, hogy a méz segíti a közepesen súlyos sebek és égési sérülések gyógyulását. Égések esetén akár 4-5 nappal gyorsabban hozhat gyógyulást a méz, mint a szokásos sebtapaszokkal vagy szerekkel. Ez a hatás azonban a krónikus sebek és súlyos égési sérülések esetén nem mutatható ki.

Bezárt egy házhozszállítást végző pizzériát a Nébih

Egy budapesti, pizzakészítést és házhozszállítást végző egység tevékenységét függesztették fel azonnali hatállyal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei január közepén. Az intézkedésre a helyszínen tapasztalt, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok, így különösen a csótányok és egér jelenléte miatt került sor.

Félre az előítéletekkel! - A pecsenyegalambok húsának fontosabb jellemzői

Napjainkra a galambhús lényegében eltűnt az átlag­ember asztaláról, pedig ahhoz, hogy húsgalambokat tenyésszünk, és ízletes galambhúst fogyaszthassunk, sok ember számára még ma is adottak a lehetőségek.

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

A ginkgo biloba fák soha nem halnak meg - A kutatók azt hiszik, tudják miért

Egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre, és egész életében a betegségek, valamint az aszály okozta betegségek leküzdését segítő kemikáliákat termel a páfrányfenyő - állapították meg amerikai és kínai kutatók, megfejtve a fafaj hosszú életének titkát. A prehisztorikus korból származó növény maradványait 200 millió éves kövületekben is megtalálták.

Tüntetnek a méhészek Európa-szerte

Brüsszelben, Párizsban és Amszterdamban is tüntetést tartanak európai méhészek januárban, a demonstrációkat a Magyarországon bejegyzett Egyesület az Európai Méhekért szervezi. Ha megszűnnek a méhészetek, méhek sem lesznek, amelyek beporozzák a növényeket.

Az USA-ban újra engedélyezték a „cianidbombát”

A környezetvédők ellenzése ellenére az USA-ban ismét engedélyezték az állatállomány védelmére szánt „cianidbomba” elnevezésű méregcsapdát.

Elkeseredésükben teleöntötték mézzel az agrárminisztérium bejáratát

Egy német méhészpár 2,5 tonna, glifozáttal szennyezett mézet borított Julia Klöckner agrárminiszter irodája elé tiltakozásképpen a német agrárkormányzat politikájával szemben.