Back to top

A kis kaptárbogár újra felbukkant Olaszországban

Dél-Olaszországban újból kis kaptárbogárra bukkantak. Vita zajlik arról, hogy egy újabb szállítmánnyal érkezett-e Európába, vagy első felbukkanása óta, 2014-tól folyamatosan jelen van a régióban.

Folytatódik a kis kaptárbogár (Aethina tumida) inváziója? Erre a kérdésre egyelőre nehéz a válasz. Annyi biztos, hogy újból kis kaptárbogárrá bukkantak Olaszország déli részén, amikor

a mezőgazdasági és erdészeti rendőrség illetékesei az állatorvosi szolgálat munkatársaival egy már többször elmarasztalt méhész állományában vizsgálódtak.

A méhészt még májusban letartóztatták, amikor az a tiltás ellenére egy zárlat alatt álló kalabriai területről méhcsaládokat szállított ki. Az állomány tíz kilométerre található  attól a helységétől, ahol 2014-ben hivatalosan jelentették a kis kaptárbogár felbukkanását.

A jelentés utáni években nem találtak kis kaptárbogarat a környék méhészeteiben, és a zárlatot 2017 márciusában feloldották.  Így ekkortól a méhek kivitele és behozatala ebben a régióban is lehetővé vált.

Arról, hogy a kis kaptárbogár újbóli felbukkanása egy újabb szállítmánynak „köszönhető”, vagy azóta is jelen van a környéken, viták sorát indította el Olaszországban. Egy olasz állatorvos szerint, aki a német méhészújságnak (Deutsches Bienenjournal) nyilatkozott, Kalabria és Szicilia között az utóbbi években elharapódzott az illegális szállítmányozás, ami ellen a rendőrség fokozottan csak idén lépett fel.

Figyelem: A kis kaptárbogár fertőzöttség (Aethina tumida) bejelentési kötelezettség alá tartozik,

a méhészek annak észlelését, gyanúját haladéktalanul jelenteni kötelesek a hatóság felé. A fertőzöttség terjedésének megakadályozása érdekében kulcsfontosságú az esetleges kis kaptárbogárral való fertőzöttség mielőbbi felismerése. Az alábbi képeken látható a kórokozó lárva és kifejlett bogár alakja, illetve a kis kaptárbogár fejlődésmenete. (Nébih)

A kis kaptárbogár 2017-es észleléseiről már itt beszámoltunk: Lásd cikkünket!

kis kaptárbogár és lárvája
Fotó: Nébih

Forrás: 
Deutsches Bienenjournal 2019/8 alapján

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dél-Afrikában is hódít a jövő élelmiszere

A rovarokat a jövő élelmiszerének tartják. Már kapható a belőlük készült liszt, valamint sós és édes csemegék. Néhány étterem kínálatában szerepel pár rovar-ínyencség; Dél-Afrikában pedig megnyílt az első étterem, ahol csak rovarokat szolgálnak fel.

A Fülöp-szigeteken is megjelent az afrikai sertéspestis

Az első jelentések szerint 7500 sertést öltek le a szigetvilágban, miután először mutatták ki a rettegett vírust házisertés állományokból. A kényszervágásokat két farmon kellett végrehajtani, Manilától nem messze.

Meddig hat? - Új ismeretterjesztő program és honlap az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem jegyében

Az antibiotikum-rezisztencia világszerte egyre nagyobb gondot okoz a humán és az állategészségügy területén egyaránt. A probléma súlyosságát felismerve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Agrárminisztériummal közösen elindította a „Meddig hat?” című ismeretterjesztő és szemléletformáló programot, valamint az ahhoz kapcsolódó tematikus honlapot.

A medvék fosztogatásából kovácsolt előnyt a méhész

Egy törökországi méhésznek egy csapatnyi szemtelen medve okozott gondot: betörtek a méhesbe, és nemcsak felfalták a mézet, de tönkretették a kaptárakat és a méhcsaládokat is. Több kísérletet is tett a fosztogatások megakadályozására, azonban nem járt sikerrel, így más módszerhez folyamodott.

Kertbarát rovarok

A leggyakrabban előforduló hasznos rovarok (katicabogarak, fátyolkák, fürkészdarazsak, fürkészlegyek) mellett a házikertekben sok más hasznos élő szervezet segítségére is számíthatunk. Csak örülhetünk, ha felbukkannak a kertünkben!

Növényvédelmi előrejelzés – Bagolylepkék a láthatáron

Növényvédelmi szempontból egyelőre a száraz időre jellemző rovarkártevő-aktivitás a fő kihívás, hiszen a hamisítatlan nyári idő egészen szeptember első néhány napjáig kitartott, a Kárpát-medencébe betörő hidegfront csak néhány napja vetett véget a kánikulai időnek.

Sasok, sólymok, törpejuhok… Mi újság a Górés tanyán?

Kiss Róbert 1996 óta él és dolgozik a Hortobágyi Nemzeti Park madármentő állomásán, a Tiszafüred közelében fekvő Górés tanyán. Munkája mellett madarakat gyűrűz, solymászkodik, juhászkodik, s ritka baromfi fajtákat is tart. Legutóbb öt éve jártunk nála, s most kíváncsiak voltunk, mi is történt azóta a tanyán, melyet ma már országhatárainkon túl is sokan ismernek a kiemelkedő eredményeknek köszönhetően.

Befejeződik a szúnyoggyérítés

Utolsó hetébe lépett a katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés. Ezen a héten még 63 településen lesznek kezelések, Csongrád megyében és a Tisza-tó partján fognak permetezni földi módszerrel.

Az állatorvosoknak az élelmiszerbiztonság területén is fontos szerep jut

Az élelmiszerbiztonság fenntartásán nap mint nap több ezer szakember dolgozik, élükön az állatorvosokkal - hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az Állatorvostudományi Egyetem tanévnyitóján.

A dió új károsítói

Hogyan lehet egészséges, szép, világos héjú és belű diót termeszteni? Ami eddig nem okozott különösebb gondot, néhány éve komoly kihívás elé állítja a termesztőket. Új károsítók jelentek meg, és az új fajták növényvédelmére is jobban kell figyelni. A hagyományos lengyeltóti diótermesztési konferencián többek közt ezekre a kérdésekre kerestek választ.