Back to top

Parlagfű-csúcsszezon várható

Az előző évekhez képest kissé késve, de augusztus első hetében elkezdődött a parlagfű tömeges virágzása. A kedvező időjárás miatt a pollen mennyisége pár nap alatt többszörösen meghaladta az allergiás tüneteket okozó koncentrációt. A következő időszak időjárása nagyon kedvező lesz a virágzása, pollenszóródása szempontjából, ezért nagyon figyeljünk a dűlőutakra, a tarlókra és a településközeli parlagfűgyanús részekre.

A legerősebb terhelést a Tiszántúlon mérték, ahol vélhetően a száraz időjárás miatt a pollen nagy mennyiségben került a levegőbe – nem mosódott ki a csapadékkal –, illetve az őshonos növényzet elnyomóképessége csökkent, ezért a parlagfű növekedését nem korlátozta. A növény életformájából, biológiájából adódóan az előző évkehez hasonlóan

most is szeptember elejére tehető a virágzás, pollenszóródás csúcsa.

A szántóföldi kultúrák közül a napraforgó- és kukoricaállományok gyomelnyomó képessége még jónak mondható, de a táblaszegélyeken a parlagfű tömegesen előfordul, virágzik. A napraforgó érése az augusztus végi meleg időjárás miatt fölgyorsult, melynek hatására elkezdték az állományok deszikkálását, érésgyorsítását, ami csökkenteni fogja a parlagfűvel fertőzött területek, táblaszélek nagyságát. A dűlőutakat illetően továbbra is rossz a helyzet, sok helyen méteres parlagfű szegélyezi azokat.

Elhanyagolt, műveletlen tarló
Fotó: Nagy László

A gabona- és a repcetarlókon helyenként nagyon rossz a helyzet, felfoghatatlan, hogy nagyon sok helyen még mindig gyomosak. Ebben a száraz időjárásban a gazdák megfeledkeztek a tarló ápolásról, ami a gyomirtáson túl a talajok vízkészletének a megőrzését is elősegíti.

A közterületeken továbbra is nagyon változatos a kép,

a frekventált helyek (az augusztus 20-i ünnepségek miatt) szépen le vannak kaszálva, de a félreesőbb részeken a több hete elvégzett kaszálások óta burjánzik, virágzik a parlagfű.

A közúthálózatnál a nyári szabadságolási időszakban ritkábban kaszált parlagfű helyenként már újra megnőtt, azonban a gyomirtott szegélyek még mindig gyommentesek.

Az Országos Közegészségügyi Intézet Közegészségügyi Igazgatóság Levegőhigiénés és Aerobiológiai Osztály elektronikus felületén adott tájékoztatása alapján augusztus utolsó hetében a parlagfű pollenkoncentrációja az ország nagy részén jellemzően magas volt, de helyenként (Miskolc, Szeged, Budapest) nagyon magas koncentrációt is mértek. A tavalyi évhez képpest a pollenkoncentráció nagyobb, illetve hirtelen ugrott meg, ami a júliusi csapadékos időjárást követő augusztusi száraz melegnek tudható be.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat rövidtávú előrejelzése alapján

az időjárás nagyon kedvező lesz a parlagfű virágzása, pollenszóródása szempontjából: a kora reggeli harmat a virágok pollenszórását, a meleg és szeles nappalok pedig a pollen légkörbe jutását segítik.

Ezért továbbra is a lakott területek közelében levő fejlett, virágzó, újrasarjadó, virágzásközeli állapotban levő parlagfű elleni védekezésre kell hangsúlyt fektetni. A gabonatarlók továbbra is kiemelt figyelmet követelnek, mivel nem megfelelő tarlóápolás esetén jelentős felülettel járulnak hozzá a parlagfűpollen-terheléshez. Nagyon fontos a dűlőutak, a táblaszélek folyamatos karbantartása is, mivel ott évek óta rendszeresen nagy mennyiségben fordul elő fejlett parlagfű.

A kaszálások szakszerű, rendszeres elvégzése továbbra is a legfontosabb feladat, mert a parlagfű gyors regenerálódása, újrahajtása várható.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új növényegészségügyi szabályozást vezetnek be

A novemberben megjelenő uniós rendelet szerint bővül a nagy veszteséget okozó, idegenhonos károsítók terjesztésére képes, éppen ezért vizsgálatköteles termékek köre. December 14-től a növényegészségügyi szabályozás alatt álló növényekkel, növényi termékekkel és egyéb anyagokkal csak az a vállalkozó folytathat gazdasági tevékenységet, aki szerepel a hatóság növényegészségügyi nyilvántartásában.

A növénynemesítés jó üzlet

Minden termékcsoportban nettó növekedést ért el a KWS, a világ egyik vezető növénynemesítő vállalata. A napokban nyilvánosságra hozott éves pénzügyi jelentés szerint 2018/19-ben a vállalat éves nettó jövedelme elérte a 104 millió eurót.

A gyümölcslevektől a gyógyszirupokig

Azt gondoltuk, hogy a gyógyhatásuk miatt isszák majd a szirupjainkat, de aztán kiderült, hogy elsősorban azért, mert finomak – mondta Fatér Balázs István, a csáfordi Natúr Ízek Szociális Szövetkezet egyik alapítója és szakmai vezetője, aki azt is elárulta, hogy miként jutottak el a gyógyteáktól a gyógynövényszirupokig, illetve, hogy miért tartja fontosnak, hogy óvodásoknak szervezzenek programot.

Ezt a gluténmentes gabonát érdemes gyakran enni

Csodagabonaként tekintenek rá a sok jótékony hatás miatt, ennek ellenére még csak most kezdik el ismét felfedezni ezt az ősi gabonát. A húsmentes táplálkozás, valamint a gluténérzékenység elterjedésével újra felfigyeltek a kölesre.

Itt vetőmag, ott zöldtrágya

A Multi Mag Debrecen Kft. exportcélú vetőmag termeltetésével foglalkozik. Az éves árbevételük körülbelül 1 milliárd forint, de ez évről évre változik. Pál Kutas Ferenc, a cég ügyvezető igazgatója elmondta, forgalmuk attól függ, hogy az adott esztendőben mekkora igénnyel jelentkeznek a vevők.

„Aggasztóan” fogynak a rovarok és a pókok Németországban

Egyre csökken a rovarok és pókok száma a németországi erdőkben és füves területeken – állítják kutatók, akik szerint az intenzív mezőgazdasági termelés a felelős az „aggasztó” mutatókért.

Fenntartható "okosvárosok" - Országfásításról, városi zöldfelületi rendszerekről az Agrárakadémián

Mi a szerepük a városkörnyéki zárt erdőségeknek a települések klímájának javításában? Miben segítik a szakképzett favizsgálók és faápolók a települések értékes fáinak megóvását? Milyenek a fenntartható, „okosvárosok"? Ezekről a kérdésekről folytattak eszmecserét a szakemberek a Magyar Mezőgazdaság Kft. által a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán rendezett Agrárakadémián.

Gyerekrajzokon a családok kedvenc zöldségei

Idén is nagy sikernek örvendett a Bonduelle óvodásokat és általános iskolásokat megszólító, "A család kedvenc zöldségei" címmel meghirdetett rajzversenye. A díjátadó ünnepséget a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ dísztermében rendezték.

A növények is pánikba esnek az esőtől

Esőtől áztatva, napfényben és széndioxidban „úszva” – azt gondolnánk, hogy ez álmai netovábbja minden növénynek. Egy új tanulmány szerint azonban meglepően komplex a reakciójuk az esőre.

Alig nőttek a mezőgazdasági termelői árak szeptemberben

Szeptemberben a mezőgazdasági termelői árak mindössze 1,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál.