Back to top

Parlagfű-csúcsszezon várható

Az előző évekhez képest kissé késve, de augusztus első hetében elkezdődött a parlagfű tömeges virágzása. A kedvező időjárás miatt a pollen mennyisége pár nap alatt többszörösen meghaladta az allergiás tüneteket okozó koncentrációt. A következő időszak időjárása nagyon kedvező lesz a virágzása, pollenszóródása szempontjából, ezért nagyon figyeljünk a dűlőutakra, a tarlókra és a településközeli parlagfűgyanús részekre.

A legerősebb terhelést a Tiszántúlon mérték, ahol vélhetően a száraz időjárás miatt a pollen nagy mennyiségben került a levegőbe – nem mosódott ki a csapadékkal –, illetve az őshonos növényzet elnyomóképessége csökkent, ezért a parlagfű növekedését nem korlátozta. A növény életformájából, biológiájából adódóan az előző évkehez hasonlóan

most is szeptember elejére tehető a virágzás, pollenszóródás csúcsa.

A szántóföldi kultúrák közül a napraforgó- és kukoricaállományok gyomelnyomó képessége még jónak mondható, de a táblaszegélyeken a parlagfű tömegesen előfordul, virágzik. A napraforgó érése az augusztus végi meleg időjárás miatt fölgyorsult, melynek hatására elkezdték az állományok deszikkálását, érésgyorsítását, ami csökkenteni fogja a parlagfűvel fertőzött területek, táblaszélek nagyságát. A dűlőutakat illetően továbbra is rossz a helyzet, sok helyen méteres parlagfű szegélyezi azokat.

Elhanyagolt, műveletlen tarló
Fotó: Nagy László

A gabona- és a repcetarlókon helyenként nagyon rossz a helyzet, felfoghatatlan, hogy nagyon sok helyen még mindig gyomosak. Ebben a száraz időjárásban a gazdák megfeledkeztek a tarló ápolásról, ami a gyomirtáson túl a talajok vízkészletének a megőrzését is elősegíti.

A közterületeken továbbra is nagyon változatos a kép,

a frekventált helyek (az augusztus 20-i ünnepségek miatt) szépen le vannak kaszálva, de a félreesőbb részeken a több hete elvégzett kaszálások óta burjánzik, virágzik a parlagfű.

A közúthálózatnál a nyári szabadságolási időszakban ritkábban kaszált parlagfű helyenként már újra megnőtt, azonban a gyomirtott szegélyek még mindig gyommentesek.

Az Országos Közegészségügyi Intézet Közegészségügyi Igazgatóság Levegőhigiénés és Aerobiológiai Osztály elektronikus felületén adott tájékoztatása alapján augusztus utolsó hetében a parlagfű pollenkoncentrációja az ország nagy részén jellemzően magas volt, de helyenként (Miskolc, Szeged, Budapest) nagyon magas koncentrációt is mértek. A tavalyi évhez képpest a pollenkoncentráció nagyobb, illetve hirtelen ugrott meg, ami a júliusi csapadékos időjárást követő augusztusi száraz melegnek tudható be.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat rövidtávú előrejelzése alapján

az időjárás nagyon kedvező lesz a parlagfű virágzása, pollenszóródása szempontjából: a kora reggeli harmat a virágok pollenszórását, a meleg és szeles nappalok pedig a pollen légkörbe jutását segítik.

Ezért továbbra is a lakott területek közelében levő fejlett, virágzó, újrasarjadó, virágzásközeli állapotban levő parlagfű elleni védekezésre kell hangsúlyt fektetni. A gabonatarlók továbbra is kiemelt figyelmet követelnek, mivel nem megfelelő tarlóápolás esetén jelentős felülettel járulnak hozzá a parlagfűpollen-terheléshez. Nagyon fontos a dűlőutak, a táblaszélek folyamatos karbantartása is, mivel ott évek óta rendszeresen nagy mennyiségben fordul elő fejlett parlagfű.

A kaszálások szakszerű, rendszeres elvégzése továbbra is a legfontosabb feladat, mert a parlagfű gyors regenerálódása, újrahajtása várható.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Néma színjáték kukorica versennyel

Az AGROmashEXPO-n mutatkozott be a RAGT munkatársaiból toborzódott színtársulat. A szokásos termelői versenyük eredményhirdetését egy színjátékkal tették még emlékezetesebbé.

Savanyúságban is csak minőséget

A magyar ember szereti és rendszeresen fogyasztja a savanyúságot – mondja Renczésné Vajda Margit. Hinnünk kell neki, hiszen szakember, óriási tapasztalattal rendelkezik: közel négy évtizede dolgozik e területen. Ő volt az, aki „meghonosított” egy hazánkban addig szinte ismeretlen tevékenységet, a kimért savanyúság készítését és értékesítését.

Minden, amit a macskafürdetésről tudni érdemes

A legtöbb házi macska nem szeret fürödni. Az öntisztítás jól működik náluk. Viszont vannak helyzetek, amiket nem lehet megúszni szárazon.

Fortélyok trópusi gyümölcs vásárláshoz

Télen, amikor a mi éghajlatunk nem kényeztet el friss gyümölccsel, népszerűek a trópusi gyümölcsök. Néhány fortély alkalmazásával kiválaszthatjuk a legfinomabbakat.

Felszámolnák az illegális állatkereskedelmet

Az illegális állatkereskedelem ellen lép fel az Európai Parlament, keddi állásfoglalásában javaslatot tesz a kereskedők és tenyésztők szigorú nyilvántartására az egész Európai Unióban.

A legjobb kukoricák ajánlati fajtalistája

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ) és a Vetőmag Szövetséggel (VSZT) együttműködve második alkalommal állított össze ajánlati fajtalistát kukoricára, hogy a termelők támpontot kapjanak a fajtaválasztáshoz.

Mennyi diót együnk a szív és a belek egészségéért?

Már ismert tény, hogy a diófogyasztás jó hatással van a szívünkre. Egy új kutatással fény derült arra, hogy a bél egészséges működésében is szerepe van. A két jótékony hatás között összefüggés lehetséges.

Intelligens hőmérő borjaknak

Borjak és szarvasmarhák egészségi állapotának nyomon követésére szánt okos hőmérőt fejlesztett ki a német Förster Technik.

Változások a növényvédőszer-engedélyezésben

Az Európai Unióban továbbra is folytatódik a növényvédőszer-hatóanyagok felülvizsgálata, és változnak az előírások, eljárások. Két év alatt összesen 31 növényvédő hatóanyag esett ki a palettáról, jócskán megnehezítve a termesztők, növényorvosok életét. Ugyanezen idő alatt 9 új kapott engedélyt, de többségük nem szintetikus molekula, ami összhangban van az unió környezetvédelmi törekvéseivel.

ÖMKi, a magyar mezőgazdaság „élő laboratóriuma”

Bővülő csapat és tevékenység, új kutatási területek, fejlődő korábbi projektek és felütésként március elején az öko ágazat számára szervezett konferencia: lendületesen vág neki 2020-nak hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó, tudományos szervezete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.