0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Parlagfű-csúcsszezon várható

Az előző évekhez képest kissé késve, de augusztus első hetében elkezdődött a parlagfű tömeges virágzása. A kedvező időjárás miatt a pollen mennyisége pár nap alatt többszörösen meghaladta az allergiás tüneteket okozó koncentrációt. A következő időszak időjárása nagyon kedvező lesz a virágzása, pollenszóródása szempontjából, ezért nagyon figyeljünk a dűlőutakra, a tarlókra és a településközeli parlagfűgyanús részekre.

A legerősebb terhelést a Tiszántúlon mérték, ahol vélhetően a száraz időjárás miatt a pollen nagy mennyiségben került a levegőbe – nem mosódott ki a csapadékkal –, illetve az őshonos növényzet elnyomóképessége csökkent, ezért a parlagfű növekedését nem korlátozta. A növény életformájából, biológiájából adódóan az előző évkehez hasonlóan

most is szeptember elejére tehető a virágzás, pollenszóródás csúcsa.

A szántóföldi kultúrák közül a napraforgó- és kukoricaállományok gyomelnyomó képessége még jónak mondható, de a táblaszegélyeken a parlagfű tömegesen előfordul, virágzik. A napraforgó érése az augusztus végi meleg időjárás miatt fölgyorsult, melynek hatására elkezdték az állományok deszikkálását, érésgyorsítását, ami csökkenteni fogja a parlagfűvel fertőzött területek, táblaszélek nagyságát. A dűlőutakat illetően továbbra is rossz a helyzet, sok helyen méteres parlagfű szegélyezi azokat.

A gabona- és a repcetarlókon helyenként nagyon rossz a helyzet, felfoghatatlan, hogy nagyon sok helyen még mindig gyomosak. Ebben a száraz időjárásban a gazdák megfeledkeztek a tarló ápolásról, ami a gyomirtáson túl a talajok vízkészletének a megőrzését is elősegíti.

A közterületeken továbbra is nagyon változatos a kép,

a frekventált helyek (az augusztus 20-i ünnepségek miatt) szépen le vannak kaszálva, de a félreesőbb részeken a több hete elvégzett kaszálások óta burjánzik, virágzik a parlagfű.

A közúthálózatnál a nyári szabadságolási időszakban ritkábban kaszált parlagfű helyenként már újra megnőtt, azonban a gyomirtott szegélyek még mindig gyommentesek.

Az Országos Közegészségügyi Intézet Közegészségügyi Igazgatóság Levegőhigiénés és Aerobiológiai Osztály elektronikus felületén adott tájékoztatása alapján augusztus utolsó hetében a parlagfű pollenkoncentrációja az ország nagy részén jellemzően magas volt, de helyenként (Miskolc, Szeged, Budapest) nagyon magas koncentrációt is mértek. A tavalyi évhez képpest a pollenkoncentráció nagyobb, illetve hirtelen ugrott meg, ami a júliusi csapadékos időjárást követő augusztusi száraz melegnek tudható be.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat rövidtávú előrejelzése alapján

az időjárás nagyon kedvező lesz a parlagfű virágzása, pollenszóródása szempontjából: a kora reggeli harmat a virágok pollenszórását, a meleg és szeles nappalok pedig a pollen légkörbe jutását segítik.

Ezért továbbra is a lakott területek közelében levő fejlett, virágzó, újrasarjadó, virágzásközeli állapotban levő parlagfű elleni védekezésre kell hangsúlyt fektetni. A gabonatarlók továbbra is kiemelt figyelmet követelnek, mivel nem megfelelő tarlóápolás esetén jelentős felülettel járulnak hozzá a parlagfűpollen-terheléshez. Nagyon fontos a dűlőutak, a táblaszélek folyamatos karbantartása is, mivel ott évek óta rendszeresen nagy mennyiségben fordul elő fejlett parlagfű.

A kaszálások szakszerű, rendszeres elvégzése továbbra is a legfontosabb feladat, mert a parlagfű gyors regenerálódása, újrahajtása várható.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu