Back to top

Parlagfű-csúcsszezon várható

Az előző évekhez képest kissé késve, de augusztus első hetében elkezdődött a parlagfű tömeges virágzása. A kedvező időjárás miatt a pollen mennyisége pár nap alatt többszörösen meghaladta az allergiás tüneteket okozó koncentrációt. A következő időszak időjárása nagyon kedvező lesz a virágzása, pollenszóródása szempontjából, ezért nagyon figyeljünk a dűlőutakra, a tarlókra és a településközeli parlagfűgyanús részekre.

A legerősebb terhelést a Tiszántúlon mérték, ahol vélhetően a száraz időjárás miatt a pollen nagy mennyiségben került a levegőbe – nem mosódott ki a csapadékkal –, illetve az őshonos növényzet elnyomóképessége csökkent, ezért a parlagfű növekedését nem korlátozta. A növény életformájából, biológiájából adódóan az előző évkehez hasonlóan

most is szeptember elejére tehető a virágzás, pollenszóródás csúcsa.

A szántóföldi kultúrák közül a napraforgó- és kukoricaállományok gyomelnyomó képessége még jónak mondható, de a táblaszegélyeken a parlagfű tömegesen előfordul, virágzik. A napraforgó érése az augusztus végi meleg időjárás miatt fölgyorsult, melynek hatására elkezdték az állományok deszikkálását, érésgyorsítását, ami csökkenteni fogja a parlagfűvel fertőzött területek, táblaszélek nagyságát. A dűlőutakat illetően továbbra is rossz a helyzet, sok helyen méteres parlagfű szegélyezi azokat.

Elhanyagolt, műveletlen tarló
Fotó: Nagy László

A gabona- és a repcetarlókon helyenként nagyon rossz a helyzet, felfoghatatlan, hogy nagyon sok helyen még mindig gyomosak. Ebben a száraz időjárásban a gazdák megfeledkeztek a tarló ápolásról, ami a gyomirtáson túl a talajok vízkészletének a megőrzését is elősegíti.

A közterületeken továbbra is nagyon változatos a kép,

a frekventált helyek (az augusztus 20-i ünnepségek miatt) szépen le vannak kaszálva, de a félreesőbb részeken a több hete elvégzett kaszálások óta burjánzik, virágzik a parlagfű.

A közúthálózatnál a nyári szabadságolási időszakban ritkábban kaszált parlagfű helyenként már újra megnőtt, azonban a gyomirtott szegélyek még mindig gyommentesek.

Az Országos Közegészségügyi Intézet Közegészségügyi Igazgatóság Levegőhigiénés és Aerobiológiai Osztály elektronikus felületén adott tájékoztatása alapján augusztus utolsó hetében a parlagfű pollenkoncentrációja az ország nagy részén jellemzően magas volt, de helyenként (Miskolc, Szeged, Budapest) nagyon magas koncentrációt is mértek. A tavalyi évhez képpest a pollenkoncentráció nagyobb, illetve hirtelen ugrott meg, ami a júliusi csapadékos időjárást követő augusztusi száraz melegnek tudható be.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat rövidtávú előrejelzése alapján

az időjárás nagyon kedvező lesz a parlagfű virágzása, pollenszóródása szempontjából: a kora reggeli harmat a virágok pollenszórását, a meleg és szeles nappalok pedig a pollen légkörbe jutását segítik.

Ezért továbbra is a lakott területek közelében levő fejlett, virágzó, újrasarjadó, virágzásközeli állapotban levő parlagfű elleni védekezésre kell hangsúlyt fektetni. A gabonatarlók továbbra is kiemelt figyelmet követelnek, mivel nem megfelelő tarlóápolás esetén jelentős felülettel járulnak hozzá a parlagfűpollen-terheléshez. Nagyon fontos a dűlőutak, a táblaszélek folyamatos karbantartása is, mivel ott évek óta rendszeresen nagy mennyiségben fordul elő fejlett parlagfű.

A kaszálások szakszerű, rendszeres elvégzése továbbra is a legfontosabb feladat, mert a parlagfű gyors regenerálódása, újrahajtása várható.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat folytatása

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

A Strabucks kínálata növényalapú termékekkel bővül

A kávélánc csapata elhatározta, hogy szembeszáll a lehetetlennel és egyre több terméket készít vegetáriánusok és vegánok számára. A vállalat növényalapú italokkal és ételekkel egészíti ki jelenlegi kínálatát, az eddig megszokott íz világgal új szendvicsek és kávék érkeznek üzleteikbe.

Ismét időszerű a rókaimmunizálás

Idén ősszel is sor kerül hazánkban a rókák veszettség elleni vakcinázására, amelyhez kapcsolódóan ezúttal is ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A csalétkek repülőgépes kihelyezése 2020. október 3-18. között zajlik majd a déli és keleti megyékben. A rendszeres rókavakcinázás eredményeképpen hazánkban évek óta nem fordult elő veszettség.

A rekordtermést elvitte a hűvös idő

Változatlanul a koronavírus diktál. Ezt úgy kell értenünk, hogy egy-egy eseményt akár az utolsó pillanatban is lemondanak, ha a helyzetet úgy ítélik meg az illetékesek. A tervek szerint szeptember 2-án tartották volna az idei kukorica-, napraforgó- és szójabemutatót a látóképi kísérleti telepen Debrecenben, de sajnos az egész elmaradt.

Kígyót használt maszk helyett – a frászt hozta az utasokra ez a brit férfi

Új funkciót kapott egy termetes hüllő a Manchester melletti Salfordban.

Hogyan élték meg a gazdák az idei nehéz évet? - Kihívások és lehetőségek

Különös év az idei, a gazdák a megszokottnál is több kihívással szembesültek. A vírushelyzet, a szélsőséges időjárás mellett állatbetegségek, valamint az euró/forint árfolyam kedvezőtlen alakulása is nehezítette a dolgukat. Hogy élték ezt meg? Erről beszélgettek gazdálkodók, kereskedők, szaktanácsadók a 33. Bábolnai Gazdanapokon.

Antimikrobiális rezisztenciagének a tejben

Rég nem irányult akkora figyelem a járványos betegségekre, mint napjainkban, a vírusok mellett azonban a bakteriális fertőzések is egyre komolyabb veszélyt jelentenek. Évről évre égetőbb orvosbiológiai probléma az antibiotikumokkal szemben rezisztens kórokozók számának növekedése, valamint a megbízható hatékonyságú antibakteriális szerek spektrumának folyamatos szűkülése.

Gyógynövényekkel a gombás bőrbetegségek ellen

A gombás bőrbetegségek általában hosszas kezelés után szüntethetők csak meg, de így is gyakorta visszatérhetnek. E betegségek kialakulásáért sok tényező okolható. Itt egy fertőzésről van szó, csak kérdés, hogy szervezetünk mennyire ellenálló, vagy mennyire fogékony erre. Erről pedig már mi magunk is tehetünk, életmódunkból adódóan.

Tengeri hulladékból csinálnának fehérjeforrást a tudósok

Partra vetett hínár, algák, tengeri biohulladék és kagylóhéj: tudósok egy csoportja egy újfajta módszerrel tengeri hulladékból készítene értékes termékeket.

Áfonya a farkasvakság ellen

Mottónk igazából nincs. A lehető legjobb minőség elérése a célunk, és a termés maradéktalan, mindenféle károsodástól mentes betakarítása – ezt válaszolta Kelemen Sándor, amikor az áfonyatermesztésről és annak kulisszatitkairól kérdeztük.