Back to top

Az OMÉK-on is népszerűsítik a 30 évre eltűnt fajtát

A kárpáti borzderes szarvasmarha-fajta fennmaradása érdekében kulcsfontosságúnak bizonyultak az elmúlt tíz esztendő ez irányú törekvései. Ezekből kiveszi részét a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is, amely állománya egy részével az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron is megjelenik.

A kárpáti borzderes fajta alapját a Kárpát-medencében két évszázaddal ezelőtt tartott kis testű, szerény igényű szarvasmarhák – a mokány, a busa és a riska fajta egyedei – képezték. A magyar kormány először 1879-ben hozatott az országba nemesítési céllal alpesi borzderes tenyészállatokat a körülbelül 100 ezer egyedet számláló primitív hegyvidéki marhaállományba. Noha a kívánt tejtermelés-növekedést ezzel nem sikerült elérni, a keresztezés egységes külsőt adott az addig igen változatos küllemű állománynak, amelyet ettől kezdve nevezhetünk közös néven kárpáti borzderesnek.

A 20. század közepén, a párizsi békeszerződések és a magyar tarka szarvasmarha-fajta térnyerésének következményeként a kárpáti borzderes tenyésztése fokozatosan szorult háttérbe, majd el is tűnt – mintegy három évtizedre. A fajta újbóli megjelenésére 2008-ig kellett várni:

a Polyán Egyesület Máramarosból, majd Fogarasról vásárolt tenyészállatokkal indította meg újból a kárpáti borzderes hazai tenyésztését. Jelenleg is működő gyakorlatuk szerint az állattartást vállaló családokhoz helyeznek ki tenyészállatokat az állomány gyarapítása érdekében.

Az egyesület felkérésére a Debreceni Egyetem 2012-ben ideiglenes tenyésztési és kutatási engedélyt kért, majd kapott is öt évre. Ezt 2020-ig meghosszabbították az egyedszám növelése érdekében, ami a fajta elismertetésének egyik feltétele. Az elmúlt években az egyesület és az egyetem számos kiadványt, illetve szakcikket tett közzé a fajtával kapcsolatban. Ezekből a többi közt kiderül: a hagyományosan extenzív, többnyire gyengébb adottságú legelőn való tartásnak köszönhetően számos jó tulajdonság rögzült a fajtában. Ilyen például a jó takarmányértékesítés, a környezet változásaival és betegségekkel szembeni ellenálló képesség, vagy a jó lábszerkezet. Ebből adódóan

a fajta kiválóan alkalmas mezsgyék, árokpartok, elvadult gyümölcsösök rendben tartására, köves, sásos, cserjés, vagy akár meredek legelők hasznosítására.

A kárpáti borzderes testsúlyából következően alacsony taposási kárából, viszonylag magas rágási szintjéből, távolságtartó és egyenletes legeléséből adódóan természetvédelmi területek kezelésére, gyepfenntartására, táj-rehabilitációra is használható, rendszeres legelése nyomán megnő a gyepek fajgazdagsága.

A fajta fenntartása kapcsán fontos állomás volt a 2014-es év: a BNPI a Mátrai Tájvédelmi Körzetben, Parád községhatárában, KEOP-pályázat útján kezdetben húsz, majd harminc hektáros magas természeti értékű hegyi rétekből álló élőhely-komplexum legeltetéssel történő fenntartásába kezdett. Mint arról lapunknak beszámoltak, e fejlesztés találkozott azzal a szándékukkal, hogy egy eltűnő, őshonos magyar állatfajtának a fajtamegőrzését is megvalósítsák egyúttal.

A BNPI 2015-ben kapcsolódott be a kárpáti borzderes szarvasmarhák tenyésztésébe tíz darab Erdélyből származó felnőtt nőivarú egyed megvásárlásával; állományuk az évek alatt harminckettő egyedre nőtt.

A BNPI a Kárpáti Borzderes Szarvasmarha Fajta Tenyésztők Egyesületének tagjaként elhivatottja a fajta magyarországi elismertetésének, a védett őshonos állatok közé történő felvételnek. Ennek kapcsán megemlítendő, az igazgatóság a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központtal együttműködve feladatul kapta a fajta tenyésztésének támogatását, ennek pedig a Kárpáti Borzderes Szarvasmarha Génmentés Mintaprogramja ad keretet, öt éves időtartamban.

Ennek részeként nyilvántartásba veszik a teljes hazai állományt. Mindez magába foglalja a testméretek felvételét, valamint a genetikai vizsgálatok elvégzéséhez szükséges minták vételezését, ami segítséget nyújt a fajta elismertetéséhez, a későbbiekben törzskönyvének lefektetéséhez, a tenyésztési program kialakításához. A program ugyanakkor nemcsak az állomány megerősítését, hanem a tenyésztők számának gyarapítását is célozza. Ennek érdekében

a BNPI megjelenik a 2019-es Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron állománya egy részével – ahogyan azt tették a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon alkalmával is.

Emellett folyamatban van több, a kárpáti borzderes szarvasmarha-fajtát népszerűsítő kiadványuk elkészítése, illetve részt kívánnak venni a génmentés tán legsürgetőbb feladatában, a tenyészállatok eredeti élőhelyükön történő felkutatásában, illetve behozatalában is.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősi lófajtát őriznek az ország északkeleti szegletében

A ruszin népcsoportba tartozó huculok egyfajta mindenesként használták a később róluk elnevezett kistestű, ám annál ellenállóbb és szívósabb lovaikat. A hegyvidék, zord időjárási körülményeihez alkalmazkodó fajtának az „igénytelenségén” kívül számos előnyös tulajdonsága van.

Állattartó telepek fejlesztése - Látnak jövőt a fiatalok az agráriumban?

Szadai Gabriella 16 évesen még nem agrárpályára készült. Bár a szülei, nagy- és dédszülei is Bugyin éltek és a mezőgazdaságban dolgoztak, ám saját jövőjét nem ezen a településen és nem állattartóként képzelte el. Ám huszonévesen döntenie kellett, hogy átveszi-e a hirtelen megbetegedett édesapjától a több száz birkából, legelőkből és szántóföldekből álló gazdaságot.

Mezőgazdaságunk és Trianon

A történeti Magyarország 100 évvel ezelőtti felbomlása túlmutat a közismert számadatokon. A Kárpát-medence évszázadok során folyamatosan fejlődő, egyre összetettebb és hatékonyabban működő gazdasági és társadalomszerkezete széthullott, ami nemcsak mennyiségi, de minőségi veszteségként is nagyon súlyos terhet rótt a trianoni Magyarországra.

Vágóhíd, végállomás… Az utolsó láncszem túl gyenge volt

Különleges fajta, kiváló technológia, remek piac. Dr. Pintér Gábor az ügyvédi talárt cserélte le a francia Label Rouge követelményeknek is eleget tevő fekete lábú, kapirgáló csirkékért.

A gyöngyöspipe újból keresett

Hazánkban a gyöngytyúktartási kedv igen nagy ingadozást mutat. Ez, a hajdan az alföldi tanyákon gyakran előforduló baromfi a rendszerváltás idején szinte teljesen eltűnt, majd fokozatosan visszanyerte helyét a háztáji gazdaságokban. A madárinfluenza azonban a gyöngyöstartásnak sem kedvezett, akkor ismét jelentősen csökkent a tartott madarak száma. Az elmúlt években azonban újra divatba jött.

Több állatot vágtak le az első negyedévben

Hat százalékkal több baromfifélét, két százalékkal több szarvasmarhát és egy százalékkal több sertést vágtak az első negyedévében a 2019. január-márciusi időszakhoz képest a magyar vágóhidakon - derült ki a NAIK Nemzeti Agrárgazdasági Kutatóintézet honlapján közzétett jelentésből.

Tenyésszünk fácánt! Kiváló jövedelemkiegészítés

Manapság egyre népszerűbb a nem háztáji állatok tartása és a belőlük készült élelmiszerek fogyasztása. Ennek kapcsán találkoztam a fácánnal, sokszínű vadászható madarunkkal. Felvetődött a kérdés, vajon milyen termelésre képes, és milyen piaci lehetőségeket rejt, emellett alkalmas-e háztáji tartásra.

Emelkedő marhahúskereslet

A világ marhahústermelése az utóbbi időszakban évi 64–66 millió tonna között alakult. A baromfiágazatokat sújtó madárinfluenza és a sertésállományokat tizedelő afrikai sertéspestis betegségek következtében emelkedett a marhahús iránti kereslet.

A szent íbisz rokona még fel-feltűnik

Közismert, hogy az íbiszek az ókori Egyiptom hitvilágában jelentős szerepet játszottak, de az már kevésbé ismert, hogy egyes fajaik napjainkban is nagymértékben terjeszkednek. Ilyen például a szent íbisz, melynek fogságból megszökött példányai Franciaországban ma már erős populációt alkotnak, míg közeli rokona, a batla nálunk már csak igazi ritkaságnak számít.

Az antwerpeni díszposta - Alakgalamb Flandriából

Antwerpen Belgium egyik legfontosabb városa, egyben az azonos nevű tartomány székhelye. A város Flandriában, Belgium három régiójának egyikében található. Itt tenyésztették ki az antwerpeni postagalambot, amely fajta az antwerpeni díszpostafajta alapjának tekinthető.