Back to top

Precíziós módszerek a növényvédelemben

A szeptember 5. és 8. között megrendezendő Bábolnai Gazdanapok keretében ismét megtartják a SMARTFARM konferenciát. Az első napon Tarcali Gábor, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke tart témafelvezető előadást a növényvédelem és távérzékelés témakörében. A szakértőt a precíziós módszerek növényvédelemben betöltött szerepéről és a legfrissebb újításokról kérdeztük.

Ön tartja a bevezető előadást a növényvédelem és távérzékelés témakörében. Mennyire tekinthető manapság precíziós tevékenységnek a növényvédelem?

Az egész növényvédelem precíziós tevékenységnek tekinthető, hiszen ma már nem beszélhetünk hagyományos növényvédelemről. Régebben folyamatosan permeteztek, rendszeres volt a növényvédőszer-használat a területen, manapság viszont okszerűen, célirányosan és precízen kell alkalmazni a növényvédő szereket -- ez az integrált növényvédelem lényege. Permetezni a megfelelő időpontban, a legjobb módszerrel és technológiával érdemes, alkalmazva minden lehetséges technikai megoldást.

Milyen új módszerek és lehetőségek vehetők igénybe a károsítók beazonosításában?

Fontos a megfelelő diagnosztika, vagyis a károsítók beazonosítása, hiszen csak akkor lehet hatékony védekezést folytatni, ha tudjuk, hogy mi ellen védekezünk. Ez sokféle módon történhet: egyfelől érzékszerveink segítségével (a szakavatott szem hasznos lehet a károsítók megállapításában), vagy mintavételezéssel, amit mikroszkopikus vizsgálattal értékelünk ki, de ez már komolyabb tudást és technikát igényel. Aztán lehetnek olyan esetek, amikor laboratóriumban vagy táptalajon kell kitenyészteni az adott kórokozót. A mai legmodernebb megoldások pedig a precíz, bonyolult molekuláris biológiai módszerek (PCR eljárások) alkalmazása.

Mi a tapasztalata, mennyire mindennapi gyakorlat az effajta modern technológia használata?

Ezek a modernebb precíziós módszerek meglehetősen költségesek, ezért még nem általánosan elterjedtek, inkább a nagyobb gazdaságok használják őket. Akinek van lehetősége, az igénybe veszi a különböző cégek szolgáltatását, amelyek például egy molekuláris biológiai vizsgálatot képesek elvégezni. A szaporítóanyagokat is így célszerű diagnosztizálni, azonban ez esetben elengedhetetlen, hogy azok kórokozómentesek legyenek. Sok kórokozót, például fitoplazmákat és vírusokat sem egyszerű beazonosítani. A precíziós módszerek azon túlmenően, hogy költségesek, azért sem bevettek, mert alkalmazásuk komoly szaktudást igényel. Ez egyelőre inkább a jövő útja, ami felé haladni kell.

Tarcali Gábor: az egész növényvédelem precíziós tevékenységnek tekinthető
Fotó: Fejes Márton

A növényvédelemben fontos szerep jut az előrejelzésnek. Ezt hogyan támogatja a legújabb technológia?

Igen, előrejelzés nélkül az integrált növényvédelemben már nem nagyon lehet megfelelően védekezni, akár kórokozókról, akár állati kártevőkről van szó. A kórokozók ellen nagyon komoly digitális, informatikai szoftvereken alapuló, ezekkel támogatott előrejelzési rendszerek vannak, amelyek a területen érzékelő egységgel rendelkeznek. Ezek különböző meteorológiai adatokat mérnek, melyek bekerülnek egy számítógépközponti adatbázisba, a szoftver pedig a programozás alapján pillanatok alatt kiszámítja a helyzetet, hogy szükséges-e védekezni, és ha igen, mikor.

Mi a helyzet az állati kártevők elleni védekezéssel?

Az állati kártevők ellen nagyon sok hagyományos módszer volt és van: megszámolni őket a talajban, vagy akár hálózással, fénycsapdával, illetve egyéb más bonyolult csapdákkal megfogni őket. Manapság nagyon elterjedtek például a feromoncsapdák. Ezek is precíziós megoldások, hiszen fajspecifikusan csak azt az állatot fogják el, amit kell. Az adott faj szintetikusan előállított feromonjával csalogatják a csapdához ezeket a rovarokat. Van a növényvédelmi előrejelzésben alkalmazott távcsapda is, amelyet mikor kiraknak, távolról is meglehet számolni az elfogott rovarokat az élő, digitális kapcsolatnak köszönhetően. Ezek nemrég még kísérleti stádiumban voltak, most kezdenek elterjedni. A biológiai növényvédelemben komoly precíziós megoldásnak számít, amikor a károsító természetes ellenségét, élő szervezetet tartalmazó anyagot megfelelő technológiával juttatnak ki például a gyümölcsállományba, ami elpusztítja a károsítókat. A természetes ellenségek lehetnek állati szervezetek, rovarok, de kórokozók, vírusok, baktériumok vagy gombák is. Az ezekből elkészített különböző biopreparátumok, biológiai tartalmú növényvédőszerek -- amelyek megint csak komoly szaktudást és technológiát igénylő lehetőségek -- is elterjedőben vannak.

Mit jelent pontosan az okszerű, úgynevezett „evidence-based” permetezés?

A károkozók ellen csak akkor tudunk hatékonyan védekezni, ha a legjobb időpontban – vagyis amikor a rovarok lerakták a tojásaikat és már kikeltek a lárvák – tudunk permetezni. Egy járvány esetében pedig éppen a kialakulás előtt, amikor mondjuk egy gombabetegségnél a spórák kiszóródtak a területre. Ezeknek a megfelelő időpontoknak a megállapításában segítenek a precíziós módszerek, ezután pedig a védekezés kivitelezése következik. Már nem azt az egyszerű, hagyományos módszert kellene használni, hogy van egy régi, „jól bevált” permetezőgépem -- ez ma már nem növényvédelem. A növényvédelemben kifejezetten fontos lenne követni a fejlődést. Ma már nagyon modern, sokoldalú permetezőgépek vannak, amelyek komoly műszerezettséggel, szoftverekkel, informatikával is el vannak látva, mondhatjuk precíziós gépek. Ráadásul a növényvédő gépeknek időszakosan műszaki felülvizsgálaton kell átesniük, hogy alkalmas-e a megfelelő permetezésre. A permetezőgép minősége nagyban meghatározza a hatékonyságot, nem mindegy milyen szórásteljesítménnyel, mennyiséggel, és szórástechnikával történik a permetezés.

A teljes interjút a Magyar Mezőgazdaság szeptember 4-én megjelenő számában olvashatják.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szemek a levegőben - drón 10 ezer hektárhoz

Nauru 500 C néven kifejezetten a nagy gazdaságok igényeit szem előtt tartva fejlesztette ki megfigyelő drónját a brazíliai XMobots vállalat. A drónt négy órás repülési ideje a gyártó szerint sokféle térképezési, megfigyelési feladatra teszi ideálissá a nagy, tízezer hektárosnál nagyobb növénytermesztő gazdaságok, illetve földbirtokok kezelői számára.

Növényvédelmi előrejelzés – Bagolylepkék a láthatáron

Növényvédelmi szempontból egyelőre a száraz időre jellemző rovarkártevő-aktivitás a fő kihívás, hiszen a hamisítatlan nyári idő egészen szeptember első néhány napjáig kitartott, a Kárpát-medencébe betörő hidegfront csak néhány napja vetett véget a kánikulai időnek.

Hollandiában is kiemelt feladat a precíziós technológiák terjesztése

A SMARTFARM konferencia évről évre igyekszik megismertetni a gazdákkal a leginnovatívabb agrártechnológiákat. Az idei rendezvényen szó esett arról is, hogyan tesznek hasonlóképpen az agrárium szakemberei Hollandiában, erős kormányzati hátszéllel.

Technológia és agrárismeretek együtt: precíziós gazdálkodás

Az uniós támogatásoknak köszönhetően az elmúlt évtizedekben a magyar mezőgazdaság eszközparkja alapjaiban újult meg, a precíziós gazdálkodás rohamos fejlődése azonban most egy újabb technológiai váltást indított el. Miért van erre szükség - kérdeztük Gyuricza Csabát, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatóját, akivel a Bábolnai Gazdanapokon beszélgettünk.

Nagy területhez kellenek a nagy gépek

A precíziós gazdálkodás egyebek mellett méretcsökkenést is jelent. Van-e ezeknek az óriás gépeknek jövője – kérdeztük a Bábolnai Gazdanapok gépkiállítói standján dr. Virág Istvántól, az Agrotec Magyarország Kft. precíziós gazdálkodás termékmenedzserétől.

Látogatás az istállókban

A Bábolnai Ménesbirtok életébe nyerhettünk betekintést a látványos lovasprogramokon, illetve közvetlenül az istállókban. A lovak megismerése mellett a ménesbirtok történetéről, elismert alakjairól szóló anekdoták hozták emberközelbe a lovas világot. A Bábolnai Ménesbirtok a lovai mellett az épületegyüttesére is büszke lehet.

„Már akkor elkezdődött a precíziós gazdálkodás, amikor lejöttünk a fáról” – kerekasztal-beszélgetés a SMARTFARM-on

A Bábolnai Gazdanapok háromnapos SMARTFARM konferenciájának második napján a talajmenedzsment témaköre került a középpontba, amely kapcsán az előadók a témát átfogóan kivesézve, egész nap hasznos információkkal és tanáccsal látták el a konferenciára látogatókat.

Földi irányítású légi permetezés

A Bábolnai Gazdanapok keretében az innovatív technológiai megoldások képviseletében drónbemutatót is megtekinthettek az érdeklődők az Agro-Way Kft. jóvoltából.

A gépek többre lennének képesek

A precíziós gazdálkodás nem feltétlenül a legmodernebb, akár a GPS technológia alkalmazásával kezdődik, hanem azzal, hogy jobban megismerjük a rendelkezésünkre álló technológiai lehetőségeket - mondja Dr. Virág István, az Agrotec Magyarország Kft. precíziós gazdálkodás termékmenedzsere. A drága gépek vásárlása csak akkor térül meg, ha élni is tudunk a gépekben meglévő adottságokkal.

Bezárta kapuit a Bábolnai Gazdanapok

Idén 32. alkalommal látogathattak az érdeklődők a Bábolnai Gazdanapokra, mely ebben az évben a 79. OMÉK társrendezvénye. Idén is több mint húszezer négyzetméternyi kiállítói területen, több mint 200 kiállító, négy napon át várta a szakmai és az érdeklődő közönséget.