0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hetek óta ég az amazonasi esőerdő. Hogyan segíthetünk?

Hetek óta ég a Föld tüdeje. Az esőerdő kiirtása, és annak következményei közvetetten bennünket is érintenek. Fontos tudnunk, mivel és hogyan segíthetünk a hétköznapokban.

Sokan rosszallják, hogy nem veszik komolyan az esőerdő tragédiáját. A környezetvédők szerint nagyon későn és alig hallhatóan emelte fel hangját a világsajtó. A Föld tüdeje három hete lángol, és csak az elmúlt napokban indult el a komolyabb figyelemfelkeltés és a pénzgyűjtő kampányok.

Az amazonasi esőerdő bolygónk oxigénjének 20 százalékát termeli. Ezért is nevezik a Föld tüdejének. Az esőerdő fáinak és növényzetének levelei hatalmas mennyiségű szén-dioxidot kötnek meg. Ha elveszítjük a Föld legnagyobb összefüggő esőerdőjét, drasztikusan tovább nőhet a globális felmelegedés, eltűnnek az őshonos állatfajok, és a bennszülöttek is elveszítik otthonaikat.

Brazília űrkutatási ügynökségének (INPE) jelentése szerint egyre gyakoribbak az erdőtüzek, amiért a brazil miniszterelnök, Jair Bolsonaro politikáját teszik felelőssé. Idén riasztó mértékben megnőtt a helyi farmereknek tulajdonított erdőirtás, és a terület kizsákmányolása.

Amazónia esőerdői még mindig lángolnak. A világ vezető politikusai és ismert emberek is anyagi támogatást szeretnének nyújtani. Remélhetőleg Brazília nyitott lesz ezek elfogadására.

 

youtube://v/YDJl-0lsCoY

 

Az esőerdő kiirtása, és annak következményei közvetetten bennünket is érintenek. Fontos tudnunk, mivel és hogyan segíthetünk a hétköznapokban.

Vásároljunk kevesebb papír- és faterméket

Az Amazonas erdőirtásának egyik fő oka a fakitermelés, melyet a fából készült termékek iránti nagy kereslet vezérel.

Tudatosan figyeljünk arra, hogy kevesebb papír- és faterméket vásároljunk. Spóroljunk velük, például a papír mindkét oldalát használjuk. Válasszunk alternatív papírterméket. Olyat, amely nem fából, hanem kenderből vagy hulladék szalmából készül.

Jótékonykodjunk

Támogassuk azokat az alapítványokat, nonprofit szervezeteket, melyek az amazonasi esőerdő megőrzéséért harcolnak. Az alábbi jótékonysági szervezeteket tartják a legmegbízhatóbbnak:

Amazon Conservation Association

Amazon Conservation Team

Amazon Watch

Rainforest Foundation US

Csökkentsük a fosszilis tüzelőanyagok használatát

A fosszilis tüzelőanyagok meg nem újuló energiaforrások, mint például a kőszén, kőolaj, földgáz. Elégetésükkel szennyező anyagok kerülnek a légkörbe. Tudósok szerint ez a klímaváltozás egyik fő kiváltója. Szóval, ahol csak lehet csökkentsük a szén-dioxid-kibocsátásunkat. Például, autó helyett menjünk kerékpárral a munkába.

Együnk kevesebb marhahúst

A szarvasmarha tenyésztés a brazil esőerdő kiirtás másik fő mozgatórugója.

A helyi farmerek hatalmas erdőrészeket vágnak ki vagy égetnek fel, hogy helyet teremtsenek az állatok számára. Brazília a marhahús legnagyobb exportőre a világban. Úgy segíthetünk, hogy csökkentjük a marhahús fogyasztását.

Legyünk tudatosabb vásárlók

Legyünk tudatos vásárlók, olvassuk el a megvásárolni kívánt élelmiszerek leírását. Ha az összetevők között van pálmaolaj, inkább ne vegyük meg, ugyanis a pálmaolaj nagy részét az esőerdőkben kivágott fákból nyerik. 

A zöldségeket és gyümölcsöket helyi termelőktől vegyük, ezzel is kerülve a környezetszennyezést, és segítve a fenntartható fejlődést.

Vonjuk felelősségre a cégeket

Ha rájövünk, hogy egy cég környezetvédelmi szempontból felelőtlenül viselkedik, hallassuk a hangunkat. Kiválóak erre a közösségi oldalak, vagy blogok. Összefogással és kitartással megváltoztatható a vállalkozások álláspontja (is).

Forrás: newsweek.com/euronews.com