Back to top

Tizenkét milliárddal bővül az agrárköltségvetés

Nagy István agrárminiszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az idei 206,2 milliárd forintról 218,1 milliárdra bővül a jövő évi agrárköltségvetés. Új feladataink vannak, amikre áldoznunk kell, leginkább az éghajlatváltozásból eredő, a termésbiztonságot javító intézkedésekre van szükség, fogalmazott. Az öntözésfejlesztés az egyik ilyen terület, amire a kormány döntése alapján többet költhetnek az illetékesek.

Fotó: AM/Pelsőczy Csaba
Nagy István agrárminiszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy jövő évi költségvetésben bővül a magyar mezőgazdaságra fordítható forrás, azaz az idei 206,2 milliárd forintról 218,1 milliárdra nő a agrárköltségvetés. Főként az öntözésfejlesztésre költ majd többet a minisztérium.

Az öntözésfejlesztésben két szaktárca az illetékes, az Agrárminisztérium (AM) és a Belügyminisztérium (BM). A BM illetékességébe a vízügyi mérnöki feladatok, a víznyerőhelyek és a vízszállító rendszerek tartoznak, ezek karbantartására, felújítására és fejlesztésére, új beruházásokra 2020 és 2030 között évente 17 milliárd forintot szán a kormány.

Az AM kiemelten támogatja a termelők öntözésfejlesztési törekvéseit, ennek jegyében 300 millió forintot fordít a Nemzeti Földügyi Központon belül működő öntözési központ működtetésére, öntözésfejlesztésre pedig 5,5 milliárd forintot. Célja az öntözési beruházások felgyorsítása, amihez az adminisztratív és pénzügyi terhek csökkentésére, a vízjogi engedélyezési rendszer további áttekintésére és egyszerűsítésére van szükség.

A szaktárca szeretné kiváltani az engedélyeztetéshez szükséges szakhatósági eljárásokat, és egyablakos rendszerben működtetni azt.

Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodók beadják az adott, öntözésre berendezni kívánt terület adatait az öntözési központnak, és onnantól mindent ez az intézmény intéz.

Támogatni kívánja a tárca az öntözési társulások létrejöttét és működését is, hiszen egy új hidráns fölépítése százmilliókba kerül, amit egy termelő nem tud kigazdálkodni. Az agrárminisztériumhoz tartoznak az úgynevezett harmadlagos vízművek is, vagyis azok a csatornák, amelyeken a földekre jut a víz. Ezek fölmérése, felújítása, üzemeltetésének átvétele is a tervek közé tartozik, mondta Nagy István.

Ha minden a tervek szerint halad, a ciklus végére 200 ezer hektárra lehet növelni az öntözött területet, ami ma mindössze 87 ezer hektár.

Mindehhez több öntözési szakemberre is szükség van, képzésükre és bemutatóüzem kialakítására Szarvason kerül sor.

A mezőgazdaság versenyképessége korszerű technikák és módszerek bevezetésével lehetséges, amit a vidékfejlesztési támogatások mellett a hitelgarancia kiterjesztésével is segít az Agrárminisztérium. A hosszú termelési ciklus, a gyakori termésingadozás és a piaci hullámzás miatt kockázatos területnek számít a mezőgazdasági tevékenység hitelezése, ezen segít a Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezességvállalása. Az alapítvány most 5 milliárd forintos tőkejuttatást kap a minisztériumtól. Az eddigi beruházási támogatások harmada, negyede mögött állt az alapítvány garanciája.

Méreténél sokkal nagyobb jelentősége van a méhészetnek, ezért tovább növelik az ágazat támogatását, jelentette be az agrárminiszter. Az idei 788 millió forint után 1,36 milliárd áll a rendelkezésükre. A méhészek eddig is 99 százalékosan kihasználták a támogatási lehetőségeket.

A gazdák öntözésfejlesztési terveit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) mérte föl mondta el Győrffy Balázs, a szervezet elnöke.

A falugazdászok 40 ezer termelőt kérdeztek meg és 1,150 millió hektáron vizsgálták az öntözési lehetőségeket. Összesen 300 ezer hektáron szeretnének öntözni a gazdák, derült ki a fölmérésükből.

A NAK és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) együtt kereste meg az illetékes minisztériumokat, hogy megoldják a vízgazdálkodás terén tapasztalható gondokat. Sikerült előrelépni több területen is: például a vízjogi üzemeltetési engedélyt már nem 5, hanem 20 évre adják ki. A kamara közreműködött az országos aszálymonitoring rendszer kiépítésében, ami idén májustól ingyen hozzáférhető a gazdák számára. A NAK portálján pedig részletesen végigvezetik az érdeklődőket a vízjogi engedélyeztetés és öntözési beruházás folyamatán.

Apró ágazat, de nagyon fontos az egész mezőgazdaság számára a méhészet, aminek a támogatását is emelik. Győrffy Balázs szerint uniós szinten is el kell érni, hogy a méz valóban méz legyen, ne pedig valamilyen ahhoz hasonló, de hasznos anyagait nem tartalmazó kínai termék.

Jakab István, a Magosz elnöke hangsúlyozta, mekkora jelentősége van annak, hogy szakmai egyetértésben tevékenykednek a magyar mezőgazdaság fejlesztése érdekében.

Az öntözött gazdálkodás nemcsak a hozamokat növeli, hanem lehetővé teszi a termelés diverzifikálását, a fehérjeprogram végrehajtását is,

mondta. Ugyanakkor változtatni kell a magyar vízügyi hatóság szemléletén, hogy lehetőségként tekintsenek a vízhasználatra, ne pedig problémaként, fogalmazott.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyre népszerűbb az NHP Hajrá

Három hónapja indult el az Magyar Nemzeti Bank válságkezelő csomagjának egyik legfontosabb eszköze, az NHP Hajrá program. A rugalmasan felhasználható termék hamar népszerűvé vált a vállalatok körében, július elejéig már 123 milliárd forintnyi állományra szerződtek le a hitelintézetek.

Megjelent az erdészeti csemetekertek gépbeszerzését célzó pályázati felhívás

Annak érdekében, hogy a gazdák a mezőgazdaságilag gyenge termőképességű területeken minél több erdőt hozhassanak létre, az Agrárminisztérium a támogatások átalakításával, a jogszabályok módosításával, így a versenyképesség növelésével olyan feltételeket teremt, amelyekkel az erdőgazdálkodást versenyképesebbé, a termelőket pedig érdekeltté teszi abban, hogy a gyengébb minőségű területeken további erdőtelepítések történjenek.

Kiemelkedő munkát végez a természetvédelmi őrszolgálat Magyarország védett értékeinek megőrzésében

Magyarországon a természetvédelmi őrszolgálat jelenleg 253 tagú, mintegy 850 ezer hektár védett természeti terület és 2 millió hektár Natura 2000 terület megóvása érdekében dolgoznak.

Jóval több az ellenőrzés

Idén már az új, a korábbinál jóval szigorúbb uniós növény-egészségügyi rendszer működik. Bővült a csak növényútlevéllel orgalmazható növények és növényi termékek köre, a károsítók behurcolását pedig a beutazók poggyászának szigorúbb ellenőrzésével is igyekeznek megakadályozni. Lapunknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal illetékesei összegezték az első tapasztalatokat.

A méhészkedés a természet közelségét jelenti - hölgyméhészek, méhész hölgyek

Gyerekkorában még félt a méhcsípéstől, de ma már lelkesen nyitogatja a kaptárakat. Bodnár Emesével édesapja szerettette meg a méhészkedést és végül a kellemes iskola melletti elfoglaltságból szenvedély lett. A méhek mellett a közösségi munka is érdekli, aktívan részt vesz az egyesületi méhészgyűléseken és ellátja Fóton a méhegészségügyi ellenőri feladatokat.

A holnap, a szeretet prófétái - Magyarok Kenyere: Szarvason összeöntötték a felajánlott búzát

Idén tízéves a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program. A Nemzeti Összetartozás Évében, 2020-ban is összefogtak a magyar gazdák, hogy jótékony felajánlásaikkal segítsék a rászorulókat. Több ezer anyaországi és határon túli magyar gazdálkodó ajánlott fel búzát, amit ezúttal Szarvason, július 31-én öntöttek össze ünnepélyes keretek között.

Város- és klímatűrő útsorfák

Környezetünk változásban van, ám a városi közterületek fásítása költséges és hosszú távra szóló beruházás. A tervezők, kivitelezők, fenntartók és a városlakók közös érdeke, hogy az összetett ökológiai hatásoktól befolyásolt városi környezetben csak jó tűrőképességű fajták megfelelő minőségű és egészséges fáit ültessük.

Kiemelt szerepet töltenek be a nemzeti parkok a környezeti nevelésben

Évente 200 ezer gyermek vesz részt a nemzeti parkok látogatóközpontjaiban, ökoturisztikai létesítményeiben zajló környezeti nevelési programokon – jelentette ki az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Holnapocska Tábor betekintőjén, a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban.

Mi a méz és hogyan adjuk el?

Mottó: Amíg mézünket, mint ipari alapanyagot értékesítjük, addig sírhatunk, tehetünk bármit, a méz árát nem mi határozzuk meg, függetlenül a termelési költségeinktől.

Történelmi pillanat: útjára indul a régió legnagyobb agráregyeteme

A hazai agrárfelsőoktatás mérföldkőhöz érkezett, hiszen négy agrár-felsőoktatási intézmény integrációjával létrejön az új Szent István Egyetem.