Back to top

Tizenkét milliárddal bővül az agrárköltségvetés

Nagy István agrárminiszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az idei 206,2 milliárd forintról 218,1 milliárdra bővül a jövő évi agrárköltségvetés. Új feladataink vannak, amikre áldoznunk kell, leginkább az éghajlatváltozásból eredő, a termésbiztonságot javító intézkedésekre van szükség, fogalmazott. Az öntözésfejlesztés az egyik ilyen terület, amire a kormány döntése alapján többet költhetnek az illetékesek.

Nagy István.jpg

Fotó: AM/Pelsőczy Csaba
Nagy István agrárminiszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy jövő évi költségvetésben bővül a magyar mezőgazdaságra fordítható forrás, azaz az idei 206,2 milliárd forintról 218,1 milliárdra nő a agrárköltségvetés. Főként az öntözésfejlesztésre költ majd többet a minisztérium.

Az öntözésfejlesztésben két szaktárca az illetékes, az Agrárminisztérium (AM) és a Belügyminisztérium (BM). A BM illetékességébe a vízügyi mérnöki feladatok, a víznyerőhelyek és a vízszállító rendszerek tartoznak, ezek karbantartására, felújítására és fejlesztésére, új beruházásokra 2020 és 2030 között évente 17 milliárd forintot szán a kormány.

Az AM kiemelten támogatja a termelők öntözésfejlesztési törekvéseit, ennek jegyében 300 millió forintot fordít a Nemzeti Földügyi Központon belül működő öntözési központ működtetésére, öntözésfejlesztésre pedig 5,5 milliárd forintot. Célja az öntözési beruházások felgyorsítása, amihez az adminisztratív és pénzügyi terhek csökkentésére, a vízjogi engedélyezési rendszer további áttekintésére és egyszerűsítésére van szükség.

A szaktárca szeretné kiváltani az engedélyeztetéshez szükséges szakhatósági eljárásokat, és egyablakos rendszerben működtetni azt.

Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodók beadják az adott, öntözésre berendezni kívánt terület adatait az öntözési központnak, és onnantól mindent ez az intézmény intéz.

Támogatni kívánja a tárca az öntözési társulások létrejöttét és működését is, hiszen egy új hidráns fölépítése százmilliókba kerül, amit egy termelő nem tud kigazdálkodni. Az agrárminisztériumhoz tartoznak az úgynevezett harmadlagos vízművek is, vagyis azok a csatornák, amelyeken a földekre jut a víz. Ezek fölmérése, felújítása, üzemeltetésének átvétele is a tervek közé tartozik, mondta Nagy István.

Ha minden a tervek szerint halad, a ciklus végére 200 ezer hektárra lehet növelni az öntözött területet, ami ma mindössze 87 ezer hektár.

Mindehhez több öntözési szakemberre is szükség van, képzésükre és bemutatóüzem kialakítására Szarvason kerül sor.

A mezőgazdaság versenyképessége korszerű technikák és módszerek bevezetésével lehetséges, amit a vidékfejlesztési támogatások mellett a hitelgarancia kiterjesztésével is segít az Agrárminisztérium. A hosszú termelési ciklus, a gyakori termésingadozás és a piaci hullámzás miatt kockázatos területnek számít a mezőgazdasági tevékenység hitelezése, ezen segít a Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezességvállalása. Az alapítvány most 5 milliárd forintos tőkejuttatást kap a minisztériumtól. Az eddigi beruházási támogatások harmada, negyede mögött állt az alapítvány garanciája.

Méreténél sokkal nagyobb jelentősége van a méhészetnek, ezért tovább növelik az ágazat támogatását, jelentette be az agrárminiszter. Az idei 788 millió forint után 1,36 milliárd áll a rendelkezésükre. A méhészek eddig is 99 százalékosan kihasználták a támogatási lehetőségeket.

A gazdák öntözésfejlesztési terveit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) mérte föl mondta el Győrffy Balázs, a szervezet elnöke.

A falugazdászok 40 ezer termelőt kérdeztek meg és 1,150 millió hektáron vizsgálták az öntözési lehetőségeket. Összesen 300 ezer hektáron szeretnének öntözni a gazdák, derült ki a fölmérésükből.

A NAK és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) együtt kereste meg az illetékes minisztériumokat, hogy megoldják a vízgazdálkodás terén tapasztalható gondokat. Sikerült előrelépni több területen is: például a vízjogi üzemeltetési engedélyt már nem 5, hanem 20 évre adják ki. A kamara közreműködött az országos aszálymonitoring rendszer kiépítésében, ami idén májustól ingyen hozzáférhető a gazdák számára. A NAK portálján pedig részletesen végigvezetik az érdeklődőket a vízjogi engedélyeztetés és öntözési beruházás folyamatán.

Apró ágazat, de nagyon fontos az egész mezőgazdaság számára a méhészet, aminek a támogatását is emelik. Győrffy Balázs szerint uniós szinten is el kell érni, hogy a méz valóban méz legyen, ne pedig valamilyen ahhoz hasonló, de hasznos anyagait nem tartalmazó kínai termék.

Jakab István, a Magosz elnöke hangsúlyozta, mekkora jelentősége van annak, hogy szakmai egyetértésben tevékenykednek a magyar mezőgazdaság fejlesztése érdekében.

Az öntözött gazdálkodás nemcsak a hozamokat növeli, hanem lehetővé teszi a termelés diverzifikálását, a fehérjeprogram végrehajtását is,

mondta. Ugyanakkor változtatni kell a magyar vízügyi hatóság szemléletén, hogy lehetőségként tekintsenek a vízhasználatra, ne pedig problémaként, fogalmazott.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyerekrajzokon a családok kedvenc zöldségei

Idén is nagy sikernek örvendett a Bonduelle óvodásokat és általános iskolásokat megszólító, "A család kedvenc zöldségei" címmel meghirdetett rajzversenye. A díjátadó ünnepséget a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ dísztermében rendezték.

Több támogatásra lenne szükség a generációváltáshoz a mezőgazdaságban

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) Mezőgazdaság, vidékfejlesztés és környezetvédelem (NAT) szekciója október végén jelentést fogadott el „A KAP generációváltásra gyakorolt hatásának értékelése” címmel. A jelentés magyar előadóját a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) képviselője szakértőként segítette a munkában.

A 2021-2027 időszakban is kiemelt figyelmet kap az élelmiszeripar

Az Agrárminisztérium már megkezdte a felkészülést a 2021-2027-es időszak fejlesztéseire az élelmiszeriparban – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az Agóra konferencián Etyeken.

Zongorabillentyűkre váltott a Liszt borcsalád

A Szekszárdi borvidék meghatározó borászata a Twickel Szőlőbirtok, amelynek belépő borcsaládját Liszt Ferencről nevezték el, a zeneszerző családi kötődésére emlékezve. A fiataloknak szánt kilenc tagú borcsalád most arculatot váltott. Ipacs Géza grafikus az új címkéken már csak zongorabillentyűkkel jelezte a zenei kötődést, nagyobb hangsúlyt kapott a pincészet neve a levegős, modern címkén.

Az alma a nyerő

Az optimisták szerint a beregi táj hamarosan a határ mindkét oldalán egységes arcot mutat. Merész álmainkban a térség mindkét részén szakszerűen gondozott, bőven termő gyümölcsösök húzódnak majd, és a jövőben ilyenek alkotják a kultúrtáj jelentős részét. Természetesen sok még a teendő, mire eljutunk idáig, rengeteg kihívással kell szembenézni, állítják a kárpátaljai gazdák.

Hamisított mézekkel is neveztek a nemzetközi versenyre

Az idei, Montrealban megrendezett nemzetközi méhészeti kongresszuson, az Apimondia mézversenyén a mézeknek csaknem a felét kizárták. Ennek nem más volt az oka, mint hogy ezek hamisítványok voltak, vagy olyan szermaradványokat tartalmaztak, melyek nem megengedettek.

Az alföldi erdészek eredményes munkája is hozzájárul az erdők fennmaradásához

Az Alföldön dolgozó erdész közösségnek a történelem során kedvezőtlenebb természeti körülmények között is sikerült komoly eredményeket elérniük. De a mai kor alföldi erdei sem maradnának fenn az ott dolgozó erdőgazdálkodók munkája nélkül - mondta el Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár az Alföldi Erdőkért Egyesület 2019. évi kutatói napján Lakiteleken.

Magyarország a vidékfejlesztés terén is segíti a Nyugat-Balkán európai integrációját

A Délkelet-Európai Regionális Vidékfejlesztési Állandó Munkacsoport (RRD SWG) minden évben magas szintű ülést tart a régió országainak tárcavezetőivel. Az idei ülésre november 12-én került sor a koszovói Mezőgazdasági, Erdészeti és Vidékfejlesztési Minisztérium szervezésében, Pristinában, ahol az Agrárminisztériumot Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár képviselte.

November 1-jétől karantén károsító az úgynevezett Jordán vírus az EU-ban

Az e napon hatályba lépett rendelet értelmében az Európai Unió területén felderített vírusfertőzési eseteket kötelező jelenteni. A Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) bejutását, terjedését megakadályozandó speciális intézkedések bevezetésére van szükség a paradicsom- és paprikatermesztésbe, tette közzé a hírt a FuitVeB a Holland Élelmiszerbiztonsági és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NVWA) nyomán.

Újabb 2,4 milliárd forint támogatás a kisvállalkozások munkahelyteremtésére

Mintegy 150 vállalkozás összesen 2,4 milliárd forint támogatást nyert el a kis- és középvállalkozások munkahelyteremtését segítő programban, ez 3000 munkahely létrehozásához vagy megőrzéséhez járul hozzá - jelentette be Varga Mihály.