0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ausztrália megelőző lépéseket tesz a poloskák behurcolása ellen

Az ausztrál növényvédelmi hatóság 2019. szeptember 1. és 2020. május 31. közötti időszakra szigorított intézkedéseket vezetett be a nagy károkat okozó ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) behurcolásának megakadályozására.

Az ausztrál növényvédelmi hatóság kockázatosnak minősítette azokat az országokat, melyekben jelen van a nagy károkat okozó ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys). A listán Oroszország és az Egyesült Államok mellett, számos európai országgal együtt, Magyarország is szerepel.

Az intézkedés értelmében külön-külön előírások vonatkoznak az ezen országokban előállított, vagy onnan szállított kockázatos (pl. vegyipari termékek, üzemanyagok) és nagy kockázatú (pl. fa, üveg, fémek, gépalkatrészek) árukra.

A rendelkezés azokra a hajókra is vonatkozik, amelyek a megjelölt időszakban kockázatos országokban kikötnek, onnan származó rakományt vesznek fel vagy átrakodnak, illetve ausztrál területre érkeznek.

Az előírások a nagy kockázatú áruk esetében kötelezővé teszik a kezelést, ami metil-bromidos vagy szulfuril-fluoridos fertőtlenítés, illetve hőkezelés lehet.

Fontos, hogy a hazai szabályozás e módok közül csak a hőkezelést engedélyezi! Egyéb termékekre nem vonatkoznak az intézkedések, kivéve, ha olyan szállítmány vagy konténer részét képezik, amelyek fent említett árut is tartalmaznak.

Fentieken túl mindkét termékcsoportnál fokozzák a szúrópróbaszerű ellenőrzéseket az ausztrál hatóság munkatársai. A kezeletlennek bizonyuló nagy kockázatú áruk esetében érkezéskor megakadályozzák a kirakodást és/vagy exportra irányítják a rakományt.

A megjelölt 2019-20-as időszakra alternatív engedélyezési rendszert is bevezet az ausztrál hatóság azon vállalkozások számára, amelyek igazolják, hogy kezelni tudják a biztonsági kockázatokat, a gyártási helytől a hajóra rakodásig. Hajók esetében is van lehetőség az engedélyezésre: ahol teljesítik a Vessel Season Pest Scheme (VSPS) rendszer követelményeit, mentesülnek a kötelező kártevő-ellenőrzés alól.

A Nébih felhívja az exportálni szándékozó hazai cégek figyelmét, hogy az előírások igazolásához az ausztrál hatóságokkal szükséges felvenniük a kapcsolatot.

A magyar hatóságok felé nincs bejelentési kötelezettségük! Részletes információ, a kezelés elvégzésére jogosult cégek, valamint a szabályozás hatáskörébe tartozó áruk listája az ausztrál mezőgazdasági minisztérium honlapján érhető el:

http://www.agriculture.gov.au/import/before/brown-marmorated-stink-bugs

Forrás: Nébih