0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Évmilliók óta nem volt ilyen: virágzik a cikász egy angol szigeten

A Ventnor Botanikus Kert (Ventnor Botanic Garden,VBG) több dolgozója is beszámolt róla, hogy cikász pálmák (Cycas revoluta) hím és nőstény példányai is termést hoztak szabadföldi körülmények között. Ez a primitív pálmára hasonlító növény több helyen is megtalálható a világban, azonban csak a melegebb égövön hoz toboz szerű terméseket.

A VGB dolgozói arra is rámutattak, hogy a hímivarú egyedek már évekkel ezelőtt is hoztak termőleveleket, de ez az első alkalom, hogy mindkét nem képviselői hajlandóságot mutatnak a szaporodásra.

A Wight-sziget Anglia déli partjainál található a La Manche csatornán. A Ventnor Botanikus Kert a sziget déli részén létesült. A part menti régió egy része sziklás, ami alatt a cikászok megtalálják az életfeltételeiket. Ahhoz, hogy ezek az ősi növények szaporodhassanak, a hímek által növesztett tobozokból a spóráknak el kell jutni a nőivarú egyedek termőleveleire.

Az Egyesült Királyságban ez jellemzően csak zárt térben történt meg eddig, mivel az éghajlat túl hűvös ahhoz, hogy a növények tobozokat neveljenek.

A Wight-szigeten élő cikászok a feltételezések szerint egy ősi flóra maradványai, mely évmilliókkal ezelőtt élt a szigeten, amikor az éghajlat melegebb volt, és a terület Pangeához tartozott. Azóta a cikászok egyre ritkábbá váltak Európában, manapság már inkább csak a trópusi területeken találkozhatunk velük.

A VBG igazgatója, John Curtis elmondta, hogy a női és hímivarú termőlevelek megjelenése idén arra utal, hogy a növények reagálnak a klímaváltozásra. Nem csak a bolygónk lesz egyre melegebb, hanem – többek közt – az Egyesült Királyságban is egyre több az egymást követő forró nyár és enyhe tél. Azt is hozzátette, hogy

a női és hímivarú tobozok egyidejű megjelenéséhez hosszú ideig tartó megfelelő körülményekre van szükség, egy év vagy évszak kevés hozzá.

Véleménye szerint a mostani jelenség egészen elképesztő. Számítása szerint a további melegedéssel újabb növények megjelenésére is számítani kell mind a botanikus kerten belül, mind pedig a sziget területén.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/phys.org