0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Birkákkal legeltetnek Londonban

60 év után először újra juhok legelnek London Hampstead Heath nevű parkjában. A homokos talajú, dimbes-dombos területen erdők, tavak és mezők váltják egymást, ami ideális helyet biztosít a birkáknak.

A változatos felszín miatt a gépi kaszálás nehezen megoldható, így a juhok ideális megoldást jelentenek.

Segítségükkel visszaszoríthatók az elburjánzott gazok, amik kezelés hiányában az egész területen elterjednének, és előbb utóbb bozótossá változnának a füves területek.

Így azonban bíznak benne, hogy előbb utóbb a vadvirágok is visszatérnek – mondta el a BBC-nek Bob Warnock, a terület felügyelője.

A legeltetés nem az egyetlen projekt, ami Hampstead Heathben folyik. A terület ugyanis közel 300 fajnak ad otthont, így fontos, hogy megőrizzék változatosságát. Az itt található tavak vízminőségének javítására nádasokat telepítettek, amik egyben élőhelyként is szolgálnak sok madár és halfaj számára – nyilatkozta Jonathan Meares természetvédelmi szakember..

Egy másik fővárosi parkban is legeltetni kezdtek, a Green Parkban,

a cél a vadvilág regenerálódásának segítése, illetve a gépi munkavégzés csökkentése volt.

Ezek után felmerül a kérdés, hogy várható-e még több birka érkezése Londonban?

A Mudchute Park Farm menedzsere, Tom Davis szerint ez attól függ, hogy az adott terület megfelelő-e az állatok számára, illetve annak kezelője vállalkozik-e az állatok tartására. Ezt a döntést az is befolyásolja még, hogyan állnak a helyiek a birkákhoz. A látogatóknak ugyanis meg kell érteniük, hogy ahol legelő állatok vannak, ott a kutyákat nem lehet szabadon futtatni. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a birkáknak nagyon örülnek az embernek. A BBC által megkérdezett parklátogatók azt sem bánnák, ha még több kiskérődző kerülne a fővárosba.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/BBC