Back to top

Birkákkal legeltetnek Londonban

60 év után először újra juhok legelnek London Hampstead Heath nevű parkjában. A homokos talajú, dimbes-dombos területen erdők, tavak és mezők váltják egymást, ami ideális helyet biztosít a birkáknak.

A változatos felszín miatt a gépi kaszálás nehezen megoldható, így a juhok ideális megoldást jelentenek.

Segítségükkel visszaszoríthatók az elburjánzott gazok, amik kezelés hiányában az egész területen elterjednének, és előbb utóbb bozótossá változnának a füves területek.

Így azonban bíznak benne, hogy előbb utóbb a vadvirágok is visszatérnek - mondta el a BBC-nek Bob Warnock, a terület felügyelője.

A legeltetés nem az egyetlen projekt, ami Hampstead Heathben folyik. A terület ugyanis közel 300 fajnak ad otthont, így fontos, hogy megőrizzék változatosságát. Az itt található tavak vízminőségének javítására nádasokat telepítettek, amik egyben élőhelyként is szolgálnak sok madár és halfaj számára - nyilatkozta Jonathan Meares természetvédelmi szakember..

Egy másik fővárosi parkban is legeltetni kezdtek, a Green Parkban,

a cél a vadvilág regenerálódásának segítése, illetve a gépi munkavégzés csökkentése volt.

Ezek után felmerül a kérdés, hogy várható-e még több birka érkezése Londonban?

A Mudchute Park Farm menedzsere, Tom Davis szerint ez attól függ, hogy az adott terület megfelelő-e az állatok számára, illetve annak kezelője vállalkozik-e az állatok tartására. Ezt a döntést az is befolyásolja még, hogyan állnak a helyiek a birkákhoz. A látogatóknak ugyanis meg kell érteniük, hogy ahol legelő állatok vannak, ott a kutyákat nem lehet szabadon futtatni. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a birkáknak nagyon örülnek az embernek. A BBC által megkérdezett parklátogatók azt sem bánnák, ha még több kiskérődző kerülne a fővárosba.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Természeti kincsek az ország legszárazabb erdeiben

A főváros vonzáskörzetébe eső, a Dunától nyugatra fekvő erdőségek sokak előtt ismertek. A Budai-hegység, valamint a Pilis és a Visegrádi-hegység turistaútjai, kirándulóhelyei, különösen pandémia idején, számos kirándulót vonzanak, pedig az országot kettészelő folyam túloldalán lévő erdők is bővelkednek természeti és kulturális kincsekben.

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

5 vegán élelmiszer, ami nem olyan környezetbarát, mint gondolnánk - Avokádó, kakaó és mandula…

Ha a környezetbarátnak tartott étrendekről van szó, a vegánság általában magasan a legelőkelőbb helyen szerepel. Az utóbbi időben számos növényi alapú élelmiszer került vizsgálat alá, mivel a jelentések szerint károsnak bizonyultak a környezetre.

Érdekességek a Peszéri-erdőben

Bács-Kiskun megye északi részén, Kunpeszér község határában található a homoki erdős sztyeppek napjainkra fennmaradt egyik legértékesebb, fajokban leggazdagabb képviselője, a Peszéri-erdő. Az ottani homoki kocsányos tölgyesek megőrzését, illetve azok jellegzetes növény- és állatfajainak védelmét szolgálja az OAKEYLIFE projekt.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Ezeréves tölgy és mesefa is versenyez a fődíjért

Az Ökotárs Alapítvány Év fája versenyében bárki nevezhet egy egyedi fát egy történet kíséretében, mely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösségnek. Tizenegy döntős van.

A hulladék nem probléma, hanem lehetőség

A mezőgazdasági fóliahulladék feldolgozásának teljes folyamatát ismertették az érdeklődőkkel július 29-én, a Green Technológia Kft. szakmai napján. A herendi Majolika Parkban egy gyár- és laborlátogatás keretében rávilágítottak a szervezők arra, hogy a hulladék nem szemét, hanem lehetőségként kell tekinteni rá környezetünk megóvásában.

Medvenépszámlálás lesz Romániában

Tizenegymillió euró értékű európai uniós finanszírozású projektben Romániában felmérik a barnamedve-állományt, amely Európában a legnagyobb - jelentették be július végén Bukarestben.

Listázzák a fajmegőrzési programok sikerességét

Zöld listán kategorizálja a veszélyeztetett és kihalással fenyegetett fajok megőrzésének, talpra állításának helyzetét a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN).

Megjelentek az idei LIFE pályázati felhívások

Közzétette a 2021. évi LIFE pályázati felhívásokat az Európai Bizottság Klíma-, Infrastruktúra- és Környezetügyi Végrehajtó Ügynöksége. Az új LIFE program néhány változást is hoz az eddigiekhez képest.