Back to top

Birkákkal legeltetnek Londonban

60 év után először újra juhok legelnek London Hampstead Heath nevű parkjában. A homokos talajú, dimbes-dombos területen erdők, tavak és mezők váltják egymást, ami ideális helyet biztosít a birkáknak.

A változatos felszín miatt a gépi kaszálás nehezen megoldható, így a juhok ideális megoldást jelentenek.

Segítségükkel visszaszoríthatók az elburjánzott gazok, amik kezelés hiányában az egész területen elterjednének, és előbb utóbb bozótossá változnának a füves területek.

Így azonban bíznak benne, hogy előbb utóbb a vadvirágok is visszatérnek - mondta el a BBC-nek Bob Warnock, a terület felügyelője.

A legeltetés nem az egyetlen projekt, ami Hampstead Heathben folyik. A terület ugyanis közel 300 fajnak ad otthont, így fontos, hogy megőrizzék változatosságát. Az itt található tavak vízminőségének javítására nádasokat telepítettek, amik egyben élőhelyként is szolgálnak sok madár és halfaj számára - nyilatkozta Jonathan Meares természetvédelmi szakember..

Egy másik fővárosi parkban is legeltetni kezdtek, a Green Parkban,

a cél a vadvilág regenerálódásának segítése, illetve a gépi munkavégzés csökkentése volt.

Ezek után felmerül a kérdés, hogy várható-e még több birka érkezése Londonban?

A Mudchute Park Farm menedzsere, Tom Davis szerint ez attól függ, hogy az adott terület megfelelő-e az állatok számára, illetve annak kezelője vállalkozik-e az állatok tartására. Ezt a döntést az is befolyásolja még, hogyan állnak a helyiek a birkákhoz. A látogatóknak ugyanis meg kell érteniük, hogy ahol legelő állatok vannak, ott a kutyákat nem lehet szabadon futtatni. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a birkáknak nagyon örülnek az embernek. A BBC által megkérdezett parklátogatók azt sem bánnák, ha még több kiskérődző kerülne a fővárosba.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A baktériumokból készült fehérje jobb a környezetnek

Kutatók talajlakó baktériumokból új fehérjét állítottak elő, ami állításaik szerint sokkal inkább klímabarát, mint a hús.

Több lehet a mikroműanyag a természetben, mint gondoltuk

Egy most záruló K+F projekt során olyan mintavételi módszert fejlesztett ki egy független laboratórium, amellyel sokkal pontosabb és megbízhatóbb eredményeket kaphatunk a mikroműanyagok kutatása során: az eddig mért adatoknál akár 3-5-ször is nagyobb lehet a vizekben jelen lévő tényleges mikroműanyag-koncentráció.

Lendületes volt a lengyel almalé-export

Jelentős mennyiségű volt 2018 és 2019 szeptember között a lengyel frissen préselt almalé exportja. Szokatlanul nagy mennyiséget vásárolt Magyarország is.

Újabb források segíthetik az állattartó telepek korszerűsítését

Az Agrárminisztérium (AM) március végéig újranyitja a Vidékfejlesztési program (Vp) állattartótelepek korszerűsítését támogató pályázatait, az intézkedéstől a különböző járványos állatbetegségek visszaszorítását és megelőzését várja a minisztérium - közölte Nagy István agrárminiszter kedden a hivatalos Facebook oldalán megjelent videóbejegyzésben.

Az ausztrálok „balkáni gerléje”

A balkáni gerle hazánkban ma az egyik leggyakoribb galambféle – úgy a városokban, mint a vidéki portákon gyakorta megtelepszik, s akár még az enyhébb teleken is nevel fiókákat.

Folytatódik a vidék megerősítése - Vidékfejlesztés és az agrárium

Folytatódik a vidékfejlesztés és az agrárium megerősítése 2020-ban, a gazdák kiszámíthatóságra és stabilitásra számíthatnak a támogatáspolitikában – mondta Nagy István agrárminiszter nemrégiben a szaktárca évindító sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Bagolylesre készülj! - Hétvégén bagolyszámlálás

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület országos erdei fülesbagolytelelőhely-felmérést hirdet. A január 24-én kezdődő péntektől hétfőig tartó akció célja az erdei fülesbagoly védelme.

Nagyanyáink sajtja nem oltóanyaggal készült

Ugyan gépész az eredeti szakmája, ám már gyermek korától hozzászokott a jószág körüli és a földeken való mindennapi munkához. Napjaikban biotakarmányt állít elő, amelyet szarvasmarhái etetésére használ. A tehéntejből sajtot készít, a legősibb módon.

Megkezdődött a balatoni nádaratás, de a tervezett mennyiséget évek óta nem érik el

Megkezdődött a balatoni nádaratás, a tervek teljesítését azonban hátráltatja, hogy a tó nem fagyott be, és a vízügynek nincs saját aratógépe, a vállalkozók részéről pedig csekély az érdeklődés - tájékoztatta Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-t hétfőn.

Melyek a legfontosabb globális kockázati tényezők?

A svájci Davosban ma megkezdődik az 50. Világgazdasági Fórum, amelyen az egyik legfőbb téma a környezetvédelem, a klímaváltozás elleni küzdelem lesz, egy egységes és fenntartható világ felépítésének lehetőségeiről cserélnek véleményt a kormányok nemzetközi szervezetek, az üzleti élet és a civil társadalom képviselői.