Ha kevesebb mérgező anyagot használunk otthonunkban, a családunk egészségének megőrzése mellett a Földünk megóvásáról is gondoskodunk. A kettő kéz a kézben jár, és egyre nagyobb szükség van rá.
Mit jelent a fenntarthatóság?
A fenntarthatóság legelterjedtebb meghatározását 1987-ben az ENSZ fogalmazta meg:
Vagyis, a fenntartható fejlődés során nem használunk fel minden, korlátozottan hozzáférhető nyersanyagot, vagy például nem szennyezzük be visszafordíthatatlanul a vizeinket.
A szülőktől kapott minta szokássá válik a gyerekek számára, ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a fenntarthatóságra a hétköznapokban. Íme három egyszerű módszer, amivel tehetünk a fenntartható fejlődésért, és a gyermekeinknek is egyszerűen átadhatjuk. Ezzel nem csak a családunk, de a bolygónk jóllétéről is gondoskodhatunk.
1. Vásárlás a helyi termelőktől
Ételünk a gyógyszerünk és életerőnk. Nem mindegy, mit vásárolunk, és hol.
Kialakulhat velük egy bizalmi kapcsolat, megkérdezhetjük, miből és hogyan készültek a termékeik, figyelnek-e a fenntarthatóságra.
A közös piacra járás és beszélgetés minőségi időtöltés, és még abban is segít, hogy gyermekeink felelősségteljes, tudatos felnőttekké váljanak. Közben elmagyarázhatjuk, hogyan kerül az áru a földből a mi asztalunkra; miért fontos, hogy ne finomított és nagyüzemben feldolgozott ételeket egyenek; hogyan hat mindez az egészségükre, az agyműködésükre és a bolygónk jövőjére.
2. Hulladékcsökkentés, újrahasznosítás és komposztálás
Tanítsuk meg gyermekeinket a hulladék csökkentésére. Használjunk fel főzésnél, amit csak lehet. Például készítsünk együtt csontlevest. Rendkívül egészséges, és közben megtanulják a gyerekek, hogy ne pazarolják az élelmiszert.
Kerüljük az egyszer használatos műanyag eszközöket. Vásároljunk újrahasznosítható üvegpalackot, vászontáskát.
3. Közös kertészkedés és főzés
A kertészkedés egyik kiváló módja annak, hogy meséljünk a növényekről, azok gyógyító hatásairól, a nap és a föld értékes energiájáról. A veteményekről való gondoskodással felelősségre neveljük gyermekeinket. Nem csak a környezetükkel, de saját testükkel is tudatosabban bánnak majd.
A kertben közösen megtermelt zöldségek és gyümölcsök gondozása, valamint fogyasztása életre szóló élmény lesz.
A közös főzés után pedig jöhet a közös takarítás. Használjunk vegyszermentes tisztítószereket. Mondjuk el, miért fontos ez. A felhasznált víz végül visszakerül a földbe, ahonnan minden elindult. Ne mérgezzük, gondoljunk a jövő generációra!