Back to top

Hollandia, élen az okos gazdálkodásban

A közelgő Bábolnai Gazdanapok keretében tartandó SMARTFARM konferencia első napján a precíziós gazdálkodás aktualitásairól tart előadást Alexia Michel, a holland Mezőgazdasági, Természetvédelmi és Élelmiszergazdaságért Felelős Minisztérium egyik vezetője. A témáról az okos mezőgazdaságban élenjáró Hollandia magyarországi nagykövet-helyettesét, Efstathios Andreout kérdeztük.

Nagykövet-helyettes Úr, köszönjük az interjút. Ha jól tudom, személyes kötődése is van a mezőgazdasághoz.

Én is nagyon köszönöm az interjút, a Holland Királyság nagykövet-helyettesként örömmel beszélek a mezőgazdaságról, de személyes kötődésem is van a területhez, így van. Régi, gazdálkodói gyökerekkel rendelkező holland családból származom, és mindig is érdeklődésem előterében állt a mezőgazdaság. Ez akkor is így volt, amikor diplomataként Oroszországgal és Kínával foglalkoztam. Magam is látom, hogy a gazdálkodás nem egy reggel 9-től délután 5-ig tartó munka. A farmerek éjjel-nappal, a nap 24 órájában farmerek, és a gazdaságok sokszor családi gazdáságok. Munkájuk abszolút létfontosságú, és ezért nagyon tisztelem a gazdákodókat, Magyarországon is, ahol nagyszerű munkát végeznek. Ők táplálnak minket, a világot. 2050-re 10 milliárd embert kell etetniük. Annak érdekében, hogy elegendő élelmsiszert tudjunk előállítani napjainkban és majd 2050-ben is, mobilizálnunk kell a farmereket, és megfelelő eszközöket kell a kezükbe adni; ilyen például a precíziós mezőgazdaság.

Az Ön országa élen jár a precíziós gazdálkodásban, a nagykövetség is számos tanulmányutat szervezett Hollandiába magyar szakemberek számára. Melyek a precíziós mezőgazdaság főbb jellemzői Hollandiában?

A precíziós gazdálkodás abszolút prioritást élvező terület a mezőgazdaságban, előnyei pedig egyre szembetűnőbbek, és nagyon optimisták vagyunk a jövővel kapcsolatban. A tudás, a know-how fejlesztésén kívül ez az új szemlélet a vidéken élők megélhetését is segíti. Az itt használt informatikai megoldások, IT-rendszerek és technológia a mezőgazdasági termelés növelésének fő hajtóerői, miközben az ökoszisztémára gyakorolt hatásokat is minimalizálhatjuk. A holland gazdálkodók nagy hangsúlyt fektetnek az erőforrás-hatékony földhasználatra és állattenyésztésre annak érdekében, hogy fenntartsák a profitabilitást és védjék a környezetet.

Hogyan veszik figyelembe a környezeti szempontokat a gazdálkodás során?

Abban is segít a precíziós gazdálkodás, hogy technológiai hátteret biztosít az úgynevezett körforgásos mezőgazdaságra és élelmiszer-előállításra való áttéréshez, amelynek alapja, hogy nem termelünk hulladékot. A gazdálkodók eközben az input oldalon igyekeznek minimalizálni az alapanyagokat, ami hozzájárulhat a biodiverzitás megőrzéséhez és a klímaváltozás mérsékléséhez. Jelenleg is ez a legnagyobb kihívás, de a többek között a körforgásos mezőgazdaság – amely Hollandiában kormányzati szintre emelt célkitűzés egyben – is megoldást jelenthet a helyi, regionális és globális élelmiszer-előállítás biztosítására. A körforgásos mezőgazdaság úgy támogatja a fenntartható gazdálkodást, hogy közben a világ vezető agrártermelője és exportőre maradhatunk. A jelenlegi mezőgazdasági rendszer számára ez a kormányzati politika jelenti a legnagyobb kihívást, de a precíziós gazdálkodás lehet a megoldás, és nagyban hozzájárulhat ehhez az átalakuláshoz.

Hogyan egyeztethető össze a a modern technológiák elterjesztése-elterjedése a körforgásos mezőgazdaság megvalósításával?

A korai precíziós technológiák, mint a pozíciómeghatározást és navigációt segítő technológiák használata már általános gyakorlatnak tekinthető a holland mezőgazdaságban. A második és harmadik generációs technológiák már nemcsak a gépesítést és a GPS-technológiát célozzák, hanem ezek kombinációját. A fejlesztések során azt is vizsgálják, hogy hogyan lehet ezeket minél jobban hozzáigazítani a természeti környezethez. Ez elengedhetetlen, ha biztonságos és egészséges élelmiszert szeretnénk termelni, és meg szeretnénk őrizni a természeti erőforrásokat. Minden változás nehéz, így a körforgásos mezőgazdaságra való áttérés sem egyszerű, de szükségszerű. Számos, kisebb-nagyobb kihívással nézünk szembe, amelyek lassítják a folyamatot: ilyen például a big data, a különböző technológiák komplexitása, és a vidéki területeken a digitális hálózatok hiánya. De ezek egyben innovációs lehetőséget is jelentenek. A holland kormány digitális stratégiája számos gazdasági szektort, köztük a mezőgazdaságot is bevonja. Az átfogó digitális stratégia felelőse Hollandiában a Gazdasági és Klímapolitikáért felelős minisztérium, de – mivel nemzetgazdaságunkban nagy szerepe van a mezőgazdaságnak – az agrárminisztérium is dolgozik jelenleg egy digitális agrárstratégián.

Mik a holland tapasztalatok, milyen előnyei vannak az okos gazdálkodásnak?

Számos előnye van, röviden összefoglalva az, hogy a rendelkezésre álló, óriási mennyiségű, jól strukturált információn alapulva nő az erőforráshatékonyság és a bevételek. A smart farming azt jelenti, hogy a növények és az állatok pontosan azt az eljárást, beavatkozást kapják meg, amelyre szükségük van, és a végrehajtás is nagy pontossággal történik a legújabb technológiának köszönhetően. Ezen cél megvalósulása érdekében számos módszer áll rendelkezésre, beleértve a GPS-t, a szenzoros technológiákat, a robotokat, és a különböző infokommunikációs technológiákat. A technológia egy-egy gazdaságban a stratégiai döntéshozatalban is segít, de abban is, hogy egy-egy növénynél konkrétan hogyan és mikor kell beavatkozni. Mindezzel optimalizálható a termelés, és sokkal fenntarthatóbb, kiszámíthatóbb a termés. A hagyományos gazdálkodással szemben, amely a szükséges beavatkozást csak az adott földterület egészére tudja meghatározni, a precíziós gazdálkodással ez négyzetméterenként, vagy akár egyes növényre lebontva is meghatározható. Hollandiában nagyon magas a hektáronkénti termésátlag, így az a kihívás, hogy egy fenntartható termeléssel is megmaradjanak ezek a magas értékek.

Hollandia egyik legnagyobb burgonyatermesztő gazdaságában, az ország déli részén található Reusel-ben tesztelik az új technológiákat
Fotó: Holland Királyság Nagykövetsége

Hollandiában mennyire mindennapi gyakorlat az evidence-based, vagyis a tényeken alapuló döntéshozatal a mezőgazdaságban?

A holland társadalom általánosságban nagyon nyitott az innovációra, az újításokra, és ennek bizonyítéka a körforgásos mezőgazdaság megvalósításának terve, valamint a kormány digitális stratégiája is. Természetesen a személyes tapasztalat és tudás is fontos, a gazdálkodóknak is tudniuk, érezniük, szagolniuk kell a saját területük termőföldjét. Ahhoz tehát, hogy képesek legyenek a digitális gazdálkodás nyújtotta információk megfelelő használatára, erre a hagyományos tudásra is szükség van. A big data önmagában nem végzi el a munkát természetesen. Számos holland farmernek van alkalmazott technológiai diplomája vagy a Wageningeni Egyetemről (WUR), vagy valamely másik holland egyetemről, amely biztosítja számukra a megfelelő tudást és az új technológiák elsajátításához szükséges képességeket.

A teljes interjút a Magyar Mezőgazdaság szeptember 4-én megjelenő számában olvashatják.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Önjáró gabona- és silóbetakarító gépek

Egyre kevesebben vannak a magyar mezőgazdaságban, akik még nem hallottak a mind nagyobb teret nyerő precíziós gazdálkodásról. Ez a gazdálkodási forma megkívánja a különböző szakmák és területek szoros együttműködését, hogy valamilyen informatikai feltérképezés és tervezés alapján minél magasabb fokon ki tudjuk szolgálni a növények igényeit.

Őshonos madarunk a kipusztulás szélén

A Német Természetvédelmi Szövetség panasszal élt az Európai Bizottság felé a fogoly állományának súlyos fogyatkozása miatt. Beadványuk arra figyelmeztet, hogy fogolyállományuk az EU madárvédelmi irányelvének hatálybalépése óta 91 százalékkal csökkent. A szervezet egyértelműsíti, hogy ennek oka a faj számára alkalmas mezőgazdasági élőhelyek beszűkülése, az elérhető rovartáplálék megfogyatkozása.

Bevetik az anyatejet a Covid-19 ellen

A koronavírusfertőzésen átesett szoptatós édesanyák teje olyan antitesteket tartalmaz, amelyek alkalmasak lehetnek a fertőzés elleni védekezésben. Ezt holland orvosok jégkrém formájában képzelik el. Az amszterdami Emma Kinderziekenhuis kórház orvosai arra a következtetésre jutottak, hogy az értékes összetevőkből álló anyatej fogyasztása segít a koronavírus megelőzésében, legyőzésében.

Fejőrobotok Mezőhegyesen – sikeres a tehénállomány beszoktatása

Október 2-án 181 tehén áthajtásával kezdődött meg a 2,7 milliárd forintos beruházással elkészült robotizált istállók beüzemelése Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság tejgazdaságában. Ilyen léptékű beszoktatásra még nem volt példa, mint ahogy arra sem, hogy a tejtermelés az első napokban nem, hogy visszaesett volna, hanem 6%-kal nőtt.

Nemek aránya a mezőgazdaságban

A mezőgazdaságban dolgozó nők szerint továbbra is egyenlőtlen a nemek viszonya az ágazatban, és ennek a felszámolása még mindig évtizedeket vehet igénybe – állapítja meg a Corteva AgriScience 17 országra kiterjedő 2018-as felmérése.

Klímasemleges mezőgazdaság – termelői vélemény

Az Európai Parlament október 7-én elfogadta a az egész EU-ra kiterjedő klímarendeletet, amely a tervek szerint biztosítja az európai polgárok és vállalkozások számára az átállás megtervezéséhez szükséges jogbiztonságot és kiszámíthatóságot, és amely a mezőgazdasági termelőket ösztönzi a szén-dioxid-megkötés fokozására.

Két csőből egy doboz - Üzemlátogatás a Bonduelle gyárban

A feldolgozási idény legforgalmasabb napján akár ötmillió csemegekukorica-konzerv is elkészült a Bonduelle hazai három üzemében. A GMO-mentes vetőmagból fejlődő alapanyagot 120 magyar gazda összesen mintegy tízezer hektáron termesztette. A betakarított csemegekukoricából mindössze fél nap alatt lesz konzerv.

Drón mint madárijesztő? A washingtoni egyetemen kipróbálták

A drónok megijesztik a madarakat, és a Washington Állami Egyetem kutatója megpróbálta ezt a gyümölcstermesztők javára fordítani. Manoj Karkee, az egyetem munkatársa három éve vizsgálja, hogy egy drón mozgása hogyan befolyásolja a madarak népességét egy szőlő-, illetve egy áfonyaültetvényben.

Fülkéből pumpálható gumiabroncsok

A traktor abroncsainak túl magas nyomása problémát jelent, káros hatással van mind a gumiabroncsok tartósságára, mind a talajra. A Claas úgy döntött, hogy egy új megoldással megkönnyíti vásárlói életét.

Lendületben a hazai agrárstartup-fejlesztések

Kezdetét vette a második NAK TechLab agrár-startup inkubátor program, mely piacképes innovációkkal segíti az agrárium hatékonyságnövelését. A program segítségével olyan fejlesztések indulhatnak el, melyek nagyban elősegítik a mezőgazdaság digitalizációját, ezáltal versenyképesebbé, fenntarthatóbbá és környezettudatosabbá téve az ágazatot.