Back to top

Új norvég vetőgép: kettő az egyben

A napokban mutatták be a norvégok az új vetőgép fejlesztésüket, amely egy lépésben juttatja a talajba a vetőmagot és a műtrágyát.

A Kverneland e-drill maxi plus vetőgépe kettő az egyben üzemmódban működik, hiszen

képes a  műtrágyát és vetőmagokat egy lépésben a talajba juttatni.

A legújabb Kverneland-újdonságot  augusztus végén egy a premier show keretében mutatták be. Az e-drill maxi plus típus már 2100 liter tartálykapacitással kapható, amely felosztható 60:40, 70:30 vagy 100: 0 arányban, két egymástól függetlenül működő mérőkészülékkel.

A vetőgép tervezésekor a Kverneland az európai piacok által támasztott igényekre összpontosított, ahol tavasszal nagyon sok növény vetésére kerül sor, és gyakran különféle magvak keverékét kell használni.

Ez a  rendszer lehetővé teszi, hogy a különféle időben kikelő magokat egyszerre  szórja ki, így a később kelő növény az első betakarítása után fog fejlődni.

Ezenkívül a tavaszi vetés rövidebb vegetációs fázisának kiegyensúlyozása érdekében a második vetőmagtípus helyett műtrágyát is lehet alkalmazni, amely a leghatékonyabb módon támogatja a  csírázást és a növény fejlődését. A gyártó adatai szerint a tavaszi vetés tapasztalatai alapján a termés 25% -kal nőtt összehasonlítva azokkal növényekkel, ahol a műtrágyát a hagyományos  módszerekkel alkalmazták.

A fedélzeten két, kívülről állítható elektronikus magtartalom-érzékelő is található, amelyek a vetőmag mennyiségét figyelik.

Az új vetőgép, mint minden e-drill-modell, két függetlenül működő Eldos vetőberendezéssel van felszerelve a gép mindkét oldalán. Mindkettő kompatibilis az Isobus-szal és elektromos meghajtású, amely lehetővé teszi a műtrágya és a mag adagjának független szabályozását.

A vezérlő segítségével az operátor elvégezheti a vetőgép kalibrálási folyamatát.

A váltó állását menet közben nem kell változtatni. A kezelő egyszerűen beírja a kívánt értékeket a terminálba a kalibrálás megkezdéséhez. A kalibrálási teszt automatikusan megtörténik.

A gyártó minden adagolóegységhez 5 rotort (adagolóhengert) szállít apró és nagy vetőmagokhoz, illetve műtrágyához. A rotorok szerszám nélkül gyorsan és egyszerűen cserélhetőek.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kórokozók is a csapadékra várnak – növényvédelmi előrejelzés 23. hét

Az aszály nem kedvez a kórokozók terjedésének, a rovarkártevők egy része viszont erőteljesen szaporodik. Az általánosságban mérsékelt termést ezektől kell megvédenünk.

Csak a vizsgára bejelentett vagy már levizsgázott permetezőgépek használhatóak

A Nébih felhívja a termelők figyelmét, hogy idén már csak műszaki vizsgálatra bejelentett vagy érvényes műszakival rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkákat végezni. Azokat a gépeket, amik nem felelnek meg e követelményeknek a hatóság az ellenőrzések során leállítja, tulajdonosaikkal szemben pedig eljárást indít.

Európa legnagyobb műtrágyaszóró tesztcsarnoka a Rauchnál

A jövőre 100 éves, az 1921-ben alapított Fabrik für landwirtschaftliche Maschinen Gebrüder Rauch, a röpítőtárcsás műtrágyaszórók egyik legnagyobb gyártója Európában. A Rauché az egyik legnagyobb méretű és kapacitású műtrágyaszóró-tesztelő csarnok a kontinensen, ahol gépek mellett a különböző műtrágyák kijuttatásának ideális beállításait is folyamatosan tesztelik.

Virtuális búzabemutató Debrecenben

Amikor tavaly ősszel elvetették a kísérleti parcellákat Látóképen, arra nem gondolhattak, hogy a szokásos bemutató ezen a tavaszon elmarad. A koronavírus-járvány miatt nem ajánlatos akkora tömeget összehívni, ahányan a Debreceni Egyetem MÉK Karán meg szoktak jelenni az őszi kalászosok mustráján. Pepó Péter egyetemi tanárral és intézetigazgatóval kettesben jártuk végig a kísérleti telepet.

Árutőzsde: emelkedő nyerstejárak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Csökkent a műtrágya-értékesítés árbevétele az első negyedévben

Egy százalékkal, 52 milliárd forintra mérséklődött az első negyedévben értékesített műtrágya nettó árbevétele az előző év azonos időszakához képest, a műtrágyaárak átlagosan 10 százalékkal voltak alacsonyabbak - derült ki a NAIK Nemzeti Agrárgazdasági Kutatóintézet honlapján közzétett jelentésből.

Koronavírus: már márciusban nagyot zuhant az export - kivéve az élelmiszerek esetében

Idén márciusban a kivitel volumene 5,6, a behozatalé 1,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a második becslését a KSH.

Nem javított a búzahozamon az eső

A múlt heti esők sem szüntették meg az aszályhelyzetet, a Gabonatermesztők Országos Szövetségéhez (GOSZ) beérkezett információk szerint a repce nagyon rossz állapotban van, a búza heterogén, de összességében gyenge képet mutat - mondta a Világgazdaságnak a szervezet elnöke.

Kert- és életmód-kiállítás

Szeptember 6–8. között rendezik meg Kölnben a Spoga+Gafa 2020 nagyszabású kertészeti kiállítást. Mintegy 60 ország 2200 kiállítója mutatja be a következő szezonra szánt újdonságait és innovációit.

Hiányzó kombájnok, elavult mezőgazdasági géppark

Nemrégiben még a tavaszi vetéssel voltak elfoglalva a gazdák, de ezekben a hetekben már a gabonabetakarítás van a mezőgazdasági tevékenység fókuszában. Milyen gépparkkal, hány kombájnnal aratnak Szlovákiában, tettük fel a kérdést. A szlovák agrárszakemberek szerint a problémamentes betakarításhoz 130 kombájn hiányzik az országban.