Back to top

Új norvég vetőgép: kettő az egyben

A napokban mutatták be a norvégok az új vetőgép fejlesztésüket, amely egy lépésben juttatja a talajba a vetőmagot és a műtrágyát.

A Kverneland e-drill maxi plus vetőgépe kettő az egyben üzemmódban működik, hiszen

képes a  műtrágyát és vetőmagokat egy lépésben a talajba juttatni.

A legújabb Kverneland-újdonságot  augusztus végén egy a premier show keretében mutatták be. Az e-drill maxi plus típus már 2100 liter tartálykapacitással kapható, amely felosztható 60:40, 70:30 vagy 100: 0 arányban, két egymástól függetlenül működő mérőkészülékkel.

A vetőgép tervezésekor a Kverneland az európai piacok által támasztott igényekre összpontosított, ahol tavasszal nagyon sok növény vetésére kerül sor, és gyakran különféle magvak keverékét kell használni.

Ez a  rendszer lehetővé teszi, hogy a különféle időben kikelő magokat egyszerre  szórja ki, így a később kelő növény az első betakarítása után fog fejlődni.

Ezenkívül a tavaszi vetés rövidebb vegetációs fázisának kiegyensúlyozása érdekében a második vetőmagtípus helyett műtrágyát is lehet alkalmazni, amely a leghatékonyabb módon támogatja a  csírázást és a növény fejlődését. A gyártó adatai szerint a tavaszi vetés tapasztalatai alapján a termés 25% -kal nőtt összehasonlítva azokkal növényekkel, ahol a műtrágyát a hagyományos  módszerekkel alkalmazták.

A fedélzeten két, kívülről állítható elektronikus magtartalom-érzékelő is található, amelyek a vetőmag mennyiségét figyelik.

Az új vetőgép, mint minden e-drill-modell, két függetlenül működő Eldos vetőberendezéssel van felszerelve a gép mindkét oldalán. Mindkettő kompatibilis az Isobus-szal és elektromos meghajtású, amely lehetővé teszi a műtrágya és a mag adagjának független szabályozását.

A vezérlő segítségével az operátor elvégezheti a vetőgép kalibrálási folyamatát.

A váltó állását menet közben nem kell változtatni. A kezelő egyszerűen beírja a kívánt értékeket a terminálba a kalibrálás megkezdéséhez. A kalibrálási teszt automatikusan megtörténik.

A gyártó minden adagolóegységhez 5 rotort (adagolóhengert) szállít apró és nagy vetőmagokhoz, illetve műtrágyához. A rotorok szerszám nélkül gyorsan és egyszerűen cserélhetőek.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gesztenye: akár sütve, akár főzve

Talán nincs is olyan gyermek és felnőtt, aki ne szeretné a szelídgesztenyét, ami igazi finomság, akár sütik, akár főzik. Erről a Keszthely kertvárosában lévő Kertészeti Centrum által már negyedik alkalommal megrendezett Gesztenyefesztiválon bárki meggyőződhetett.

Ez a jövő takarmánya? Lassan teret hódít a cirok

Jó tulajdonságai és olcsó termeszthetősége ellenére egyelőre lassan terjed a cirok az állati takarmányozásban, ugyanis a konzervatív tenyésztők nehezen váltanak – hangzott el egy olaszországi szakmai rendezvényen. A kukoricával jól konkuráló ciroknak ennek ellenére nagy jövőt jósolnak, mivel szinte immunis a kukoricabogárra, és a mikotoxin sem jelenik meg benne.

Szőlő és bor: tudatosság mindenek felett

A kárpátaljai szőlészek az idén újból szembesültek azzal a ténnyel, hogy a szívükhöz legközelebb álló kultúra növényvédelme tekintetében nincs könnyű évjárat, az időjárás Kárpátalján is megnehezítette a gazdák életét.

Többmillió euró agrárdigitalizációra

A német kormány 7,6 millió euróval támogatja a Drezdai Műszaki Egyetem agrárdigitalizációval kapcsolatos projektjét – számol be a Süddeutsche Zeitung.

Október 31-ig kell bejelenteni a 2018-as növényvédőszer-forgalmi adatokat

2019. október 31-ig kell bejelenteni a 2018-as növényvédőszer-forgalmi adatokat a Nébih Ügyfélprofil Rendszerében (ÜPR). A bejelentés cégek esetében csak meghatalmazással végezhető.

Sokba kerül a növényútlevél

A december 14-étől bevezetésre kerülő növényútlevél miatt 0,7-0,8 fonttal kerülhet majd többe egyetlen cserép primula Nagy-Britanniában. Amennyiben megállapodás nélküli brexitre kerül sor, Nagy-Britannia kikerül az EU-s növényútlevél-rendszer alól, és harmadik országgá válik.

A műhús az elfogadás felé vezető úton

Pszichológusok vizsgálják a műhúsok fogyasztásának hajlandóságát. Azt állítják, jó úton haladunk az elfogadás felé. Minden fejben dől el…

Rákkeltő aflatoxinok - Az egzotikus állatokban kutatja a megoldást

Kimagasló tudománytörténeti jelentőségű – tartják hazánk első mezőgazdasági kutatótelepéről, amely 19. század végi megalapítása óta, mind a mai napig kulcsfontosságú vizsgálatok helyszíne. A NAIK Agrár-környezettudományi Kutatóintézetének laboratóriumában dolgozik Kosztik Judit, aki a kutató-utánpótlási program résztvevőjeként rákkeltő aflatoxinok semlegesítésére keres megoldásokat.

A kis fát lenyírjuk, a nagyot kirántjuk a földből – gépbemutató Kecskeméten

A traktor ritkán rossz, de a felhasználó sokat ronthat a teljesítményén. Így foglalható össze az Odisys Bt. 2019-es évadzáró szántóföldi és kertészeti gépbemutatójának lényege. A gyakorlatban 12 gépkapcsolatot, erőgépeket és eszközöket láthattak az érdeklődők.

Új stratégiával teljes körű mezőgazdasági megoldásokat kínál a BASF

Új fejezet nyílt a BASF életében, amikor megvásárolta a Nunhems nemesítőcéget – növényvédőszer-gyártóból a teljes mezőgazdasági palettát lefedő fejlesztő vállalattá vált, új átfogó stratégiával, mondta a hollandiai Nunhemben rendezett nemzetközi sajtókonferencián Vincent Gros, a BASF Mezőgazdasági megoldások üzletágának vezetője.