Back to top

Bor és pezsgőkaland Budafokon

Borváros a nagyvárosban, azaz Budafok, Budapest bornegyede. Az idén 30-ik alkalommal megrendezett, Budapest egyik legnagyobb és legkedveltebb fesztiváljává vált Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál, Budafok-Tétény hangulatos történelmi utcái között.

Augusztus 30. és szeptember 1-e között ismét megnyitották kapuikat a hazai- és nemzetközi szinten elismert borászatok és pezsgőkészítők, emellett számtalan könnyűzenei koncerttel és szórakoztató programokkal várták a szervezők a borok és pezsgők szerelmeseit.

Borlovagrendek tisztelegnek Budafokon
Fotó: viniczai

A Budafoki pincerendszer – város a város alatt - a világ egyik legnagyobb ma is működő, összefüggő pincerendszere. Teljes hosszára különböző becslések készültek, a mai általánosan elfogadott terjedelme 120 km.

Fotó: viniczai

Mikor a budafoki pincékről szó esik, önkéntelenül felmerül a kérdés, hogyan jött létre ez a páratlan kincs. érdekes és rejtélyes, szinte misztikus hangulat lengi körül a látogatót, aki e páratlanul hosszú, hordókkal, különféle beton és acéltartályokkal övezett pincefolyosókon áthalad, s útvesztőknek vélhető kanyarok után visszaérkezik oda, ahonnan elindult. A rejtély megoldását Budafok ritka adottságában, a kőbányászatban találjuk. A pincék történetében e terület ősi iparágának, a kőbányászatnak volt főszerepe, amire számos helyi elnevezés utal: Saskőtér, Kiskőbánya, Nagykőbánya, Kőérberek, Kőmál.

Fotó: viniczai

A pincerendszer alapját a kerület hegyvidékének meszes-löszös alapanyaga adja, amelynek kitermelése, a bányászat, hosszú ideig a kerület egyik fontos bevételi forrását jelentette. Az itt kitermelt alapanyagokból készültek fővárosunk olyan nevezetességei, mint a Parlament és a Vajdahunyadvár.

A pincék átlagosan 4-6 méter szélesek és változó hosszúságúak. Különlegességük, hogy

Budafokon nem téglából kirakott pincéket találunk, hanem vájt és fúrt üregeket.

A pincék szellőzését ma is a felszínről a boltívek tetejébe vájt szellőzőnyílások biztosítják minden különösebb mechanikus rásegítés nélkül. A pincék évszakoktól független állandó 12-16 fokos hőmérséklete, és magas relatív páratartalma (80-82%) kiváló környezetet teremtenek a borászati tevékenységhez.

Fotó: viniczai

Ha Budafokon járunk, említést kell tennünk a Leanderes pincében (Sörház u. 14.) lévő nagyhordóról. A borászat évszázados hagyományai mellett Budafokon készült olyan alkotás, amely a világon egyedinek számít. Az akkori Boripari Vállalat fennállásának 25. évfordulójára (1974) egy jubileumi óriáshordót készíttetett.

Fotó: viniczai

A feladat rendkívül bonyolult volt, az ország különböző erdeiből kellett felkutatni azokat a hatalmas tölgyfákat, amelyek alkalmasak voltak a dongák elkészítésére.

A hordót végleges helyén kellett összeállítani, mivel ekkora hordót mozdítani nem lehet.

A felállításához a pince talaját több méterrel mélyítették, hogy a hordó elférjen. A jubileumi nagyhordó jelenleg a világ legnagyobb űrtartalmú, igen szép, töltőképes dísz fahordója. A hordó 1022 hektoliteres, a legnagyobb dongahossza meghaladja a 6 métert, a dongák száma 125, súlya 18 tonna. A hordó elülső fenekét művészi faragás díszíti, melyet id. Szabó István Kossuth díjas faragó művész készített.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kinek a húsos, kinek a zsíros: házias ízekkel jövedelmezőbb a vállalkozás

Horváth Zoltán szerint a hozzáadott munka jelenti az igazi értéket, és úgy találta, hogy ez a sertésfeldolgozásra is igaz. Ugyanis amikor különböző termékeket készített a húsból, jövedelmezőbbnek bizonyult a vállalkozás.

Véleményeket vár az Európai Bizottság

A fenntartható élelmiszer-rendszerek kialakításával kapcsolatos véleménynyilvánítást tesz lehetővé az Európai Bizottság.

Magyarország legnagyobb pálinkabemutatója Gyulán

Gyulán szervezik meg Magyarország legnagyobb pálinkabemutatóját, az április 24-én kezdődő rendezvényen többek között az alma és csonthéjas termésű, vadontermő és bogyósgyümölcsökből készült, valamint a szőlő- és tönkölypálinkákat készítő szeszfőzdék szakmai elismerésben részesülhetnek - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Szent István Egyetem is segíti az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság munkáját

A Szent István Egyetem (SZIE) is felkerült az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nemzetközi listájára, az együttműködés értelmében az Egyetem több szakterületen is segíti az Európai Unió tudományos szervezetének munkáját.

Drága sertéshús, mindenki spanyol barackot vesz - EU-s agrárpiaci helyzetelemzés

Megjelent a COPA-COGECA, az európai gazdák legnagyobb érdekképviseleti szervezetének 2020 februárjára vonatkozó piaci helyzetelemzése a sertéshús-, a zöldség- és gyümölcs-, valamint a borágazatra. A tanulmány fontos elemeit a NAK foglalta össze.

A magas díjak miatt csökkent az élelmiszerautomaták száma

Mintegy hatvan százalékára esett a korábbi harmincötezerről az elmúlt másfél évben az élelmiszerautomaták száma a Nemzeti Automata Szövetség (NASZ) adatai szerint, ezért többek között azt javasolják, hogy a felügyeleti díjat az online pénztárgépek adatátviteli díjával megegyező szintre mérsékeljék - írja hétfői számában a Magyar Hírlap.

Nagy István: rendet kell tenni a borágazatban

Bortörvény-módosítási javaslaton dolgozik az agrártárca, amellyel bezárnák a most még létező kiskapukat. Naprakészen kell tudni a tőkén lévő szőlő, a must, a készleten lévő folyó és palackozott borok mennyiségét ahhoz, hogy piaci zavar esetén hatékonyan be lehessen avatkozni - mondta Nagy István agrárminiszter a Világgazdaságnak.

Kevesebb élelmiszerhulladék

A Countdown áruházlánc által 2017-ben bevezetett The Odd Bunch kezdeményezés elindítása óta az új-zélandiak 500 tonna szépséghibás terméket fogyasztottak. Emily King élelmiszer-fenntarthatóság szakértő szerint a fogyasztóban a szabálytalan vagy torz formájú gyümölcsök fölkínálásán keresztül tudatosítható, hogy az étel tökéletes külleme nem létszükséglet.

Miért iszunk tejet?

Hogyan tett szert az emberiség a tej feldolgozásának képességére és miért? Eredetileg az emberi faj nem volt képes az állati tej megemésztésére, nem úgy, mint napjainkban, amikor is a tejtermelés az egyik vezető ágazata a modern kori mezőgazdaságnak. Vajon miért alakult úgy az emberi evolúció, hogy képesek lettünk tejet inni?

Két lépésben emeli munkavállalói bérét a Tesco

Két lépésben emeli az idén is munkavállalói bérét a Tesco-Global Áruházak Zrt., a vállalat 3,8 milliárd forintot fordít a kiskereskedelmi dolgozók bérfejlesztésére a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) kötött megállapodás értelmében.