Back to top

Bor és pezsgőkaland Budafokon

Borváros a nagyvárosban, azaz Budafok, Budapest bornegyede. Az idén 30-ik alkalommal megrendezett, Budapest egyik legnagyobb és legkedveltebb fesztiváljává vált Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál, Budafok-Tétény hangulatos történelmi utcái között.

Augusztus 30. és szeptember 1-e között ismét megnyitották kapuikat a hazai- és nemzetközi szinten elismert borászatok és pezsgőkészítők, emellett számtalan könnyűzenei koncerttel és szórakoztató programokkal várták a szervezők a borok és pezsgők szerelmeseit.

Borlovagrendek tisztelegnek Budafokon
Fotó: viniczai

A Budafoki pincerendszer – város a város alatt - a világ egyik legnagyobb ma is működő, összefüggő pincerendszere. Teljes hosszára különböző becslések készültek, a mai általánosan elfogadott terjedelme 120 km.

Fotó: viniczai

Mikor a budafoki pincékről szó esik, önkéntelenül felmerül a kérdés, hogyan jött létre ez a páratlan kincs. érdekes és rejtélyes, szinte misztikus hangulat lengi körül a látogatót, aki e páratlanul hosszú, hordókkal, különféle beton és acéltartályokkal övezett pincefolyosókon áthalad, s útvesztőknek vélhető kanyarok után visszaérkezik oda, ahonnan elindult. A rejtély megoldását Budafok ritka adottságában, a kőbányászatban találjuk. A pincék történetében e terület ősi iparágának, a kőbányászatnak volt főszerepe, amire számos helyi elnevezés utal: Saskőtér, Kiskőbánya, Nagykőbánya, Kőérberek, Kőmál.

Fotó: viniczai

A pincerendszer alapját a kerület hegyvidékének meszes-löszös alapanyaga adja, amelynek kitermelése, a bányászat, hosszú ideig a kerület egyik fontos bevételi forrását jelentette. Az itt kitermelt alapanyagokból készültek fővárosunk olyan nevezetességei, mint a Parlament és a Vajdahunyadvár.

A pincék átlagosan 4-6 méter szélesek és változó hosszúságúak. Különlegességük, hogy

Budafokon nem téglából kirakott pincéket találunk, hanem vájt és fúrt üregeket.

A pincék szellőzését ma is a felszínről a boltívek tetejébe vájt szellőzőnyílások biztosítják minden különösebb mechanikus rásegítés nélkül. A pincék évszakoktól független állandó 12-16 fokos hőmérséklete, és magas relatív páratartalma (80-82%) kiváló környezetet teremtenek a borászati tevékenységhez.

Fotó: viniczai

Ha Budafokon járunk, említést kell tennünk a Leanderes pincében (Sörház u. 14.) lévő nagyhordóról. A borászat évszázados hagyományai mellett Budafokon készült olyan alkotás, amely a világon egyedinek számít. Az akkori Boripari Vállalat fennállásának 25. évfordulójára (1974) egy jubileumi óriáshordót készíttetett.

Fotó: viniczai

A feladat rendkívül bonyolult volt, az ország különböző erdeiből kellett felkutatni azokat a hatalmas tölgyfákat, amelyek alkalmasak voltak a dongák elkészítésére.

A hordót végleges helyén kellett összeállítani, mivel ekkora hordót mozdítani nem lehet.

A felállításához a pince talaját több méterrel mélyítették, hogy a hordó elférjen. A jubileumi nagyhordó jelenleg a világ legnagyobb űrtartalmú, igen szép, töltőképes dísz fahordója. A hordó 1022 hektoliteres, a legnagyobb dongahossza meghaladja a 6 métert, a dongák száma 125, súlya 18 tonna. A hordó elülső fenekét művészi faragás díszíti, melyet id. Szabó István Kossuth díjas faragó művész készített.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ételt ne dobj ki – kenyér, kifli, zsömle, sütivég

A világ fele éhezik vagy alultáplált, a másik fele meg kövér és állandóan fogyókúrázik. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentése a pazarlás mérséklésével kezdődik A pazarlás vagy a takarékosság pedig a konyhában kezdődik.

A rejtélyes nigériai borpiac

„Nagy mennyiségben szeretnénk az önök borait importálni, kérem, küldjön árlistát az összes termékéről, amilyen gyorsan csak lehet.” - Vajon miért írogatnak efféle e-maileket a nigériaiak, és egyáltalán: létezik nigériai borpiac? Furfangos adathalászok vagy komoly érdeklődők, akiknek viselkedése egy egészen más kultúrának tudható be? Ennek próbál már egy ideje utánajárni szerzőnk.

A szőlőskertek unikornisai - szőlőfajták a kihalás szélén

Három rövid történet következik, a kedves olvasónak pedig az a feladata, hogy megállapítsa, mi bennük a közös. Elöljáróban annyit elárulhatunk, hogy a három mediterrán borvidék történetéhez egészen hasonlatos egy marék lelkes sümegi borász meséje is.

Gesztenye: akár sütve, akár főzve

Talán nincs is olyan gyermek és felnőtt, aki ne szeretné a szelídgesztenyét, ami igazi finomság, akár sütik, akár főzik. Erről a Keszthely kertvárosában lévő Kertészeti Centrum által már negyedik alkalommal megrendezett Gesztenyefesztiválon bárki meggyőződhetett.

Mátra? Alig egy órányira a fővárostól - "Négy évszakos borvidék, bármikor lehet programot találni"

Vannak emberek, akik körül mindig történik valami. Ilyen Kovács Zita is, igazi közéleti személyiség, csapatjátékos, nem véletlenül esett rá a szavazás, amikor a Mátrai Hegyközségi Tanács elnökévé választották. Úgy tartja, az országban ma a Mátrai a legdinamikusabban fejlődő borvidék.

Ezért nem szabad kidobni az alma héját!

Ha szeretnénk maximálisan kihasználni az alma jótékony hatását, ne dobjuk ki a héját, tele van értékes tápanyagokkal. És így még felesleges hulladékot sem termelünk.

Szőlő és bor: tudatosság mindenek felett

A kárpátaljai szőlészek az idén újból szembesültek azzal a ténnyel, hogy a szívükhöz legközelebb álló kultúra növényvédelme tekintetében nincs könnyű évjárat, az időjárás Kárpátalján is megnehezítette a gazdák életét.

Ágazatokon átívelő vámháború

Egyebek mellett a skót whisky, a francia, német, spanyol és brit bor, valamint sajt az Amerikai Egyesült Államok által indított vámháború egyik nagy vesztese. A híradások szerint október 18-án életbe lépő intézkedés az érintett termékeket 25 százalékos büntetővámmal sújtja.

Cabernet franc és terroir Villányban

A Villányi borvidék 2019-ben már ötödízben rendezi meg Villányban a Cabernet franc-ok csúcstalálkozóját. A szakmai fórumot idén november 22-én tartják meg, amely ezúttal a Franc&Franc - Terroir, Vineyards & Vintages témaköröket járja körbe, rangos hazai és külföldi szakértők előadásában.

Minden kilencedik ember éhezik a világon

A FAO október 16-án tartja az Élelmezési Világnapot. Ezen a napon világszerte, mintegy 150 országban különböző rendezvényekkel hívják fel a figyelmet az éhezésre, az élelmezésbiztonságra, és arra, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű, egészséges táplálék is fontos. Az éhezésről folytatott nemzetközi diskurzus egyre inkább a táplálkozás és az élelmiszer­ellátó rendszerek átalakításáról szól.