Back to top

Terítéken a párizsi- és hurkakészítés

Az őszi félévben is folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága szervezésében a „TANULJUNK EGYÜTT!” programsorozat, újabb húsipari témákkal. Ezúttal a vörösáru-gyártás (párizsi), valamint a témakörök további bővítése érdekében a töltelékáru-gyártással (hurka, májas) ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Az élelmiszeripari igazgatóság korábbi rendezvényeire jelentkezők száma és a résztvevők pozitív visszajelzései is azt mutatták, hogy van igény a „TANULJUK EGYÜTT!” programok iránt, így 2019 első félévében már bővített tematikával és újabb helyszínen, több termékkörben zajlottak le a húsipar szereplőinek szóló programok.

A tavaszi programokon résztvevő kamarai tagok visszajelzései pozitívak voltak: többen is kiemelték, hogy

nagy szükségük van a szakmailag is megalapozott, hiteles információkra, melyeket saját üzemeikben is felhasználhatnak a gyártás során.

A részvevők értékelése alapján hasznos ismeretekkel gazdagodtak az élelmiszerbiztonsági, a gyártástechnológiai és a termékfejlesztési témákkal kapcsolatosan. A folyamatos bővítésnek köszönhetően azon tagok számára is voltak újdonságok, akik már részt vettek korábbi programjainkon. Továbbá a kamara által finanszírozott programon a résztvevőknek lehetősége adódott a szakemberekkel történő közvetlen beszélgetésre, konzultációra is.

A sorozatot folytatva 2019. október 4-én, a Debreceni Egyetemen a párizsifélék gyártásában mélyedhetnek el az érdeklődő tagok. Az egyik legkeresettebb terméknek számító húskészítményt, a párizsiféléket bemutató programon az előállítók megismerhetik a minőségi termék előállításához szükséges alapokat, továbbá a termékkel kapcsolatos fejlesztési lehetőségeket. A programokon való részvétel rendezett kamarai tagság mellett ingyenes, de regisztrációhoz kötött! A részletek ide kattintva érhetők el.

A tagi igényekhez igazodva 2019. október 11-én, a Szent István Egyetemen egy új programra kerül sor: a töltelékáru-gyártással ismerkedhetnek a résztvevők. A cél elsősorban a hurkafélék és a májasok gyártásának alapvető elméleti és gyakorlati ismereteinek átadása. A programon való részvétel rendezett kamarai tagság mellett ingyenes, de regisztrációhoz kötött! A részletek ide kattintva érhetők el.

Forrás: 
NAK sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy jobb sorsra érdemes régi tojófajta

Az ardenni tyúk (gyakorta nálunk is ardennernek nevezik) származási helye Belgium, ahol a legrégebbi belga fajtaként tartják számon. Pontos származási helye az Ardennek hegység belga része és a szomszédos francia területek. Nem tudni, hogy oda honnan került, és hogy melyik baromfi tekinthető e ritka és életerős jószág ősének. Szívós mivolta miatt Belgiumban mindig is nagy elismerés övezte.

Kenyérművészet: ötlet az otthon ülős Húsvétra

Ebben a kényszerű „otthonmaradós” időszakban a hobbipékek országa lettünk, hiszen rengetegen ütik el az időt házi kenyérsütéssel. Ezt igen kreatívan is lehet művelni, elég csak a „bread art” kifejezésre rákeresni az interneten…

Veszélyes rovarok világ körüli úton

Mérgező rovarok – például a közismert fekete özvegy pókok – akár az egész világot körbeutazhatják peszticiddel nem kezelt élelmiszerszállító konténerek belsejében.

Zökkenőmentesen indult az idei egységeskérelem-beadási időszak

Április 6-án megkezdődött az idei egységes kérelmek beadása, amiben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai is segítik a gazdálkodókat. Az első napok tapasztalatai azt mutatják, hogy mind a falugazdászok, mind a gazdálkodók gyorsan alkalmazkodtak a koronavírus-járvány okozta szokatlan helyzethez.

A méhek pótlását is akadályozza a világjárvány

A kanadai méhészek hívták fel a figyelmet arra, hogy a lezárt határok miatt a méheket nehezebb pótolni, megvásárolni. Ez pedig jóval alacsonyabb hozamot eredményez majd.

Tindalláció a konyhában

Mit tegyünk, ha már nincs hely a fagyasztóban? Arra az esetre van egy régóta ismert, de ritkán alkalmazott módszer, amellyel megmenthetjük a felesleges húsételeket, hosszú távra tartósíthatjuk, és tehetünk az élelmiszer pazarlás ellen.

Élelmiszer kiszállítással pótolhatják jövedelmüket a taxisok

A taxisok munkáját is felül írja a koronavírus járvány. A személyfuvarozással foglalkozó Uber, az Egyesült Államokban étel- és gyógyszer kiszállítási lehetőséggel pótolja a sofőrök kieső jövedelmét.

A krízishelyzetben is segítik a nélkülözőket

A koronavírus-járvány közepette a nélkülözők helyzete még bizonytalanabbá vált. Ez azt is jelenti, hogy különösen fontos szerepük van most az őket segítő szervezeteknek. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 300 ezer nélkülöző ellátását segíti országszerte ezekben a hetekben is.

Gazdálkodás koronavírus idején

Távolságtartók lettünk. A koronavírus miatt ma mindenkinek minél távolabb kell maradnia azoktól, akikkel beszélget, akikkel elintéznivalója van. A távolságtartás korábban lenézett tulajdonságnak számított, de 2020 tavaszára ez lett a szokás. Az élet mégsem állhat meg, mert muszáj termelni, termeszteni, a mindennapi élelmiszert előállítani. A kialakult helyzetről és modus vivendiről gazdasági vezetőket kérdeztünk.

"Aranyáron" mérte a csirkét a hentes - 300 ezer forintos bírságot kapott

Megszületett a hatósági döntés a Lehel téri piacon a csirkehúst túlzott árakon áruló kereskedő ügyében, a vállalkozásra 300 ezer forintos bírságot szabott ki Budapest Főváros Kormányhivatala - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).