Back to top

Terítéken a párizsi- és hurkakészítés

Az őszi félévben is folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága szervezésében a „TANULJUNK EGYÜTT!” programsorozat, újabb húsipari témákkal. Ezúttal a vörösáru-gyártás (párizsi), valamint a témakörök további bővítése érdekében a töltelékáru-gyártással (hurka, májas) ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Az élelmiszeripari igazgatóság korábbi rendezvényeire jelentkezők száma és a résztvevők pozitív visszajelzései is azt mutatták, hogy van igény a „TANULJUK EGYÜTT!” programok iránt, így 2019 első félévében már bővített tematikával és újabb helyszínen, több termékkörben zajlottak le a húsipar szereplőinek szóló programok.

A tavaszi programokon résztvevő kamarai tagok visszajelzései pozitívak voltak: többen is kiemelték, hogy

nagy szükségük van a szakmailag is megalapozott, hiteles információkra, melyeket saját üzemeikben is felhasználhatnak a gyártás során.

A részvevők értékelése alapján hasznos ismeretekkel gazdagodtak az élelmiszerbiztonsági, a gyártástechnológiai és a termékfejlesztési témákkal kapcsolatosan. A folyamatos bővítésnek köszönhetően azon tagok számára is voltak újdonságok, akik már részt vettek korábbi programjainkon. Továbbá a kamara által finanszírozott programon a résztvevőknek lehetősége adódott a szakemberekkel történő közvetlen beszélgetésre, konzultációra is.

A sorozatot folytatva 2019. október 4-én, a Debreceni Egyetemen a párizsifélék gyártásában mélyedhetnek el az érdeklődő tagok. Az egyik legkeresettebb terméknek számító húskészítményt, a párizsiféléket bemutató programon az előállítók megismerhetik a minőségi termék előállításához szükséges alapokat, továbbá a termékkel kapcsolatos fejlesztési lehetőségeket. A programokon való részvétel rendezett kamarai tagság mellett ingyenes, de regisztrációhoz kötött! A részletek ide kattintva érhetők el.

A tagi igényekhez igazodva 2019. október 11-én, a Szent István Egyetemen egy új programra kerül sor: a töltelékáru-gyártással ismerkedhetnek a résztvevők. A cél elsősorban a hurkafélék és a májasok gyártásának alapvető elméleti és gyakorlati ismereteinek átadása. A programon való részvétel rendezett kamarai tagság mellett ingyenes, de regisztrációhoz kötött! A részletek ide kattintva érhetők el.

Forrás: 
NAK sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ez a krumpli kevésbé hizlal

A burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer Németországban, sok fogyasztó számára azonban túl magas a szénhidráttartalma. A Kaufland áruházak most alternatív termékújdonságot kínálnak a diétázó burgonyakedvelőknek.

Gyógynövényipar: csökken a gyűjtés, döcög a termesztés

A gyógynövényipar az átlagosnál összetettebb, sajátos szakmai terület, hiszen más kertészeti ágazatokhoz képest nagyobb a fajgazdagság, valamint a termesztés mellett gyűjtésből is származik alapanyag. Emellett a gyógynövényeket a gyógy-, az élelmiszer-, a kozmetikai és a vegyipar is hasznosítja.

Jelentős értékesítési problémák a nyúlágazatban

A magyarországi nyúltenyésztés legnagyobb felvevőpiaca Németország, Svájc és Olaszország, ahol a járványhelyzet hatására visszaesett a kereslet. A takarmányárak növekedtek, a felvásárlási árak csökkentek, a megmaradó húst hűtve be kell tárolni, ami komoly költségtöbbletet jelent. A magyar nyúl 96 százaléka exportra kerül, de jelen helyzetben a hazai fogyasztás emelkedése is segítheti az ágazatot.

Nébih: biztonságosak a húsvéti sonkák, de jelölési hibák előfordultak

Élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek az előírásoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) terméktesztje során ellenőrzött húsvéti sonkák, viszont kisebb mértékű minőségi és jelölési hibák ezúttal is előfordultak - közölte a Nébih pénteken az MTI-vel.

Koronavírus: felvette a kesztyűt a Hód-Mezőgazda Zrt. is

A koronavírus okozta krízishelyzetben felértékelődik az élelmiszeralapanyag-gyártók szerepe. Az ágazat hazai kulcsszereplőjének, a Hód-Mezőgazda Zrt.-nek vezérigazgatójával, Antal Gáborral beszélgettünk arról, miként élik meg e nem mindennapi időszakot.

Helyi virtuális termelői piactér

A koronavírus okozta helyzeteben egyre-másra alakulnak online fogyasztói közösségek, hogy a helyben megtermelt javak, helyben el is fogyjanak. Ilyen a mindössze egy hete alakult Tárnoki virtuális piactér. „A csoportban szeretnénk lehetőséget nyújtani a helyi kistermelőknek termékeik népszerűsítésére és a tárnokiaknak, hogy jó minőségű, házi termékeket vásároljanak.” – áll a csoport névjegyében.

Nébih: szigorú feltételekkel vágható a madárinfluenzás területről a baromfi

Madárinfluenza miatt korlátozás alatt álló területről csak szigorú szabályokkal fogadhatnak baromfit azonnali vágásra a vágóhidak, és a húsértékesítésre is rendkívüli előírások érvényesek – derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatóból.

Tojásszövetség: húsvétig már nem változik a tojás ára

Húsvétig már nem változik a tojás ára a koronavírus okozta helyzet miatt - közölte a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke csütörtökön a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország című műsorában.

Munkavállalókat vesz át a SPAR más szektorokból

Csaknem 900 új dolgozót vett át más szektorokból a SPAR az elmúlt két hétben azzal, hogy azonnali munkalehetőséget biztosított országos hálózatában az álláskeresőknek. A SPAR kiemelten fontosnak tartja az összefogást a munkahelyek megőrzése érdekében.

A fehér színű tojások kevésbé agresszív tyúkoktól származnak?

Egy téves hiedelem miatt a brit vásárlók évtizedek óta előnyben részesítik a barna színű tojásokat a fehér színűekkel szemben, a tojás színe az azt tojó tyúkok fajtájától függ. Általánosan fogalmazva, a fehér tollú tyúkok fehér tojást raknak, míg a barna színűek barnát, bár a fül színe megbízhatóbb indikátor.