Back to top

Terítéken a párizsi- és hurkakészítés

Az őszi félévben is folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága szervezésében a „TANULJUNK EGYÜTT!” programsorozat, újabb húsipari témákkal. Ezúttal a vörösáru-gyártás (párizsi), valamint a témakörök további bővítése érdekében a töltelékáru-gyártással (hurka, májas) ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Az élelmiszeripari igazgatóság korábbi rendezvényeire jelentkezők száma és a résztvevők pozitív visszajelzései is azt mutatták, hogy van igény a „TANULJUK EGYÜTT!” programok iránt, így 2019 első félévében már bővített tematikával és újabb helyszínen, több termékkörben zajlottak le a húsipar szereplőinek szóló programok.

A tavaszi programokon résztvevő kamarai tagok visszajelzései pozitívak voltak: többen is kiemelték, hogy

nagy szükségük van a szakmailag is megalapozott, hiteles információkra, melyeket saját üzemeikben is felhasználhatnak a gyártás során.

A részvevők értékelése alapján hasznos ismeretekkel gazdagodtak az élelmiszerbiztonsági, a gyártástechnológiai és a termékfejlesztési témákkal kapcsolatosan. A folyamatos bővítésnek köszönhetően azon tagok számára is voltak újdonságok, akik már részt vettek korábbi programjainkon. Továbbá a kamara által finanszírozott programon a résztvevőknek lehetősége adódott a szakemberekkel történő közvetlen beszélgetésre, konzultációra is.

A sorozatot folytatva 2019. október 4-én, a Debreceni Egyetemen a párizsifélék gyártásában mélyedhetnek el az érdeklődő tagok. Az egyik legkeresettebb terméknek számító húskészítményt, a párizsiféléket bemutató programon az előállítók megismerhetik a minőségi termék előállításához szükséges alapokat, továbbá a termékkel kapcsolatos fejlesztési lehetőségeket. A programokon való részvétel rendezett kamarai tagság mellett ingyenes, de regisztrációhoz kötött! A részletek ide kattintva érhetők el.

A tagi igényekhez igazodva 2019. október 11-én, a Szent István Egyetemen egy új programra kerül sor: a töltelékáru-gyártással ismerkedhetnek a résztvevők. A cél elsősorban a hurkafélék és a májasok gyártásának alapvető elméleti és gyakorlati ismereteinek átadása. A programon való részvétel rendezett kamarai tagság mellett ingyenes, de regisztrációhoz kötött! A részletek ide kattintva érhetők el.

Forrás: 
NAK sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az erdő és a víz harmóniája

A Gemenci-erdő nemcsak Magyarország legnagyobb ártéri erdeje, hanem európai viszonylatban is egyedülálló. A térségben gazdálkodó Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. igyekszik az erdő- és vadgazdálkodási feladatai mellett mind többekkel megismertetni Gemenc látnivalóit, természeti értékeit. Nem utolsósorban kényelmes szállást és finom helyi ételeket is kínál egyebek közt a Pörbölyi Vendégházban.

Szibériában épít gigaüzemet az amerikai PepsiCo

A járványhelyzet okozta krízis dacára nagy fába vágta fejszéjét az amerikai élelmiszeripari cégóriás, a PepsiCo: mintegy 50 milliárd forintnak megfelelő amerikai dollárból építik meg legújabb üzemüket, méghozzá a szibériai Novoszibirszkben. A beruházás a tervek szerint nagy lendületet ad majd a térség burgonyatermesztő ágazatának.

Kevesebb élelmiszert pazarolnak a magyar háztartások

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint 4%-kal csökkent a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyisége az elmúlt 3 évben. A jövőben is fontos szerepe lesz a tudatos fogyasztóknak, erre szeretné felhívni a figyelmet a hivatal szeptember 29-én, az élelmiszer-veszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napján.

Agrárminiszteri találkozó és élelmiszeripari kiállítás Poznanban

Egy kiszámítható, megvalósítható, a gazdálkodói és tagállami pénzügyi kockázatokat csökkentő Közös Agrárpolitika irányába mutató javaslatokat tartalmazó nyilatkozatot fogadott el tizenegy ország agrárminisztere a Visegrádi Csoport kibővített agrárminiszteri ülésén Poznanban. Ugyanitt, a POLAGRA FOOD kiállításon a lengyel agrárminiszter közreműködésével megnyílt a magyar stand.

Koronavírus: Peking aggódik a fagyasztott élelmiszerek miatt

Noha a hivatalos adatok alapján Kína kifelé tart a koronavírus-járványból, nyugalomra nincs ok a távol-keleti országban: az elmúlt napokban ugyanis több alkalommal is kimutatták a vírust külföldről importált fagyasztott élelmiszerek csomagolásán.

Feltételekkel engedélyezte a versenyhatóság az OTP Csoport számára a mezőgazdasági és élelmiszeripari terjeszkedést

A GVH engedélyezte az OTP Csoport számára a mezőgazdasági és élelmiszeripari piacokon aktív NAGISZ csoport megvásárlását, de olyan feltételekkel, amelyek képesek versenysemlegesen kezelni az OTP és a Csányi Csoport vezetői átfedéséből adódó helyzetet.

A koronavírus átalakította a vásárlási szokásokat is, egyre tudatosabbak a vásárlók

Kevesebb időt töltenek az élelmiszerboltokban a vásárlók, és céltudatosabban vásárolnak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe azt mutatja, hogy ugyan valamelyest visszaalakultak a járvány megjelenése előtt megszokott vásárlási szokások, de bizonyos változások megmaradtak.

A burgonyatermelők boldogulását segítené a McDonald's

A brit burgonyatermelők támogatása érdekében fogott össze a McDonald’s és a javarészt burgonyatermékek előállításával és forgalmazásával foglalkozó McCain Foods. A felek amellett, hogy mentőövet kívánnak nyújtani a gazdálkodóknak az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodáshoz, a Brexit okozta nehézségek leküzdésében is támogatnák őket.

Az egyetlen őshonos magyar nyúlfajta

Az egyetlen őshonos nyúlfajtánk, a magyar óriásnyúl kialakításának históriája több mint 100 évre nyúlik vissza. Szerepe elsősorban gazdasági haszonnyúlként jelentős. Bátran ajánlható a családi önellátó gazdaságoknak, akik ezzel a fajtával indíthatják a nyúltenyésztést. A magyar óriásnyúl fajtát 1994-ben őshonossá, majd 2004-ben nemzeti kinccsé nyilvánították.

Bajban az európai burgonyapiac

Előrejelzések szerint az európai burgonyatermés nagyobb lesz, mint az elmúlt évben, de nincs egyensúly a kereslet és a kínálat között. Még a tavalyi készletek egy része is a raktárakban van.