0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

EU – Janusz Wojciechowski, az új lengyel agrárbiztos-jelölt

A lengyel kormányszóvivő augusztus végén jelentette be, hogy Janusz Wojciechowski az új lengyel biztosjelölt Ursula von der Leyen hamarosan felálló bizottságába. Az 64 éves politikus „régi motorosnak” számít az európai, illetve az európai parlamenti munkában.

A korábbi jelölt, Krzysztof Szczerski, a lengyel államfő jelenlegi kabinetfőnöke és külpolitikai államtitkára akkor lépett vissza, – mondván, hogy a mezőgazdaság nem az ő szakterülete – amikor kiderült, hogy az agrárportfóliót szánják Lengyelországnak.

Az új biztosjelölt, a 64 éves Janusz Wojciechowski a közép-lengyelországi Rawa Mazowiecka-ban született, és Lódz-i Egyetemen végzett jogászként.

Korábban a Lengyel Néppárt (2006-tól Piast) tagja volt, majd 2010-ben belépett a jelenlegi lengyel kormánypártba, a Jog és Igazságosságba (PiS).

Wojciechowski összesen négy ciklusban volt európai parlamenti képviselő 2004 és 2016 között.

A parlamenti bizottságok közül először a költségvetési ellenőrzési bizottságnak lett tagja, majd második európai parlamenti ciklusában ezen bizottság mellett az EP mezőgazdasági bizottságának is tagja – majd később alelnöke – lett.

Ugyancsak tagként vett részt az EU és Kazahsztán, Kirgizisztán, valamint Üzbegisztán közötti parlamenti együttműködési bizottságok munkájában, valamint dolgozott a Tádzsikisztánnal, Türkmenisztánnal és Mongóliával kialakított kapcsolatokért felelős delegációk tagjaként is. 2009 és 2014 között, majd a 2014-ben felálló új EP-ben (egészen 2016 májusi, európai számvevőszéki megválasztásáig) is a mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottság alelnökeként tevékenykedett. 2016-ban választották az Európai Számvevőszék tagjának.

Az Európai Parlament honlapján található adatokból kiderül, hogy parlamenti munkája során Wojciechowski

számos, a mezőgazdaságot érintő vitában és jelentés elkészítésében vett részt. Kiemelten foglalkozott például az európai sertéshús-árakkal, állatjóléti kérdésekkel, az állatok klónozásával, és aktívan részt vett a génmódosítással kapcsolatos vitákban.

Az előző – még hivatalban lévő – bizottságban a lengyel tag, Elżbieta Bieńkowska volt, aki a belső piacért, valamint az ipar- és vállalkozáspolitikáért, és a kis- és középvállalkozásokért felelős biztosi posztot töltötte be. Az EU alapszerződése szerint november 1-jén kell megalakulnia az új bizottságnak.

Forrás: Európai Parlament/Európai Bizottság/eupai Számvevőszék