Back to top

Kitűnőre vizsgáztak a tájfajta paradicsomok

Az ország egyik legnépszerűbb gasztrobloggerénél is kitűnőre vizsgáztak a génbankból kiszabadított ritka paradicsomok. Havas Dóra (Lila füge) a hazai tájfajták elterjesztésének fontosságát hangsúlyozta a Kortárs Építészeti Központ Kerthatár Közösségi Kertjében rendezett szüreten.

Tájfajta paradicsomok
Tájfajta paradicsomok
Fotó: ÖMKi
Tavaly a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás, az idén az ország egyik legismertebb gasztrobloggere, Havas Dóra (Lila füge) konyhájában is bizonyítottak azok az elfeledett tájfajta paradicsomok, amelyek öko palántáiból áprilisban az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) Kerthatár Közösségi Kertjének is adományozott.

„A jó gasztronómia a minőségi alapanyagnál kezdődik. A tájfajták bebizonyították, hogy nem kell mindenáron a külföldi ízekben egzotikumot keresni, hiszen itthon is elérhetőek jó minőségű, izgalmas ízvilágú paradicsomok.”

- összegezte az ÖMKi-vel közös szüret eredményét Havas Dóra, aki a tájfajták elterjesztésének fontosságát hangsúlyozta az ország legnagyobb ökológiai módszerekkel művelt közösségi kertjében.

Havas Dóra, a Lila füge főszerkesztője és Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője
Havas Dóra, a Lila füge főszerkesztője és Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője
Fotó: ÖMKi
„Míg a szupermarketekben kapható paradicsomok ízében alig akad különbség, a tesztelt hazai tájfajták a zamatok sokféleségével kényeztetnek. Az egyik savanykás, a másik édes, salátákhoz ideális desszert paradicsom, a harmadik kevésbé karakteres, de vékony héjú, lédús, befőzésért kiált, lecsóba is tökéletes. Ezek a szabadföldön, vegyszermentesen megtermett hazai paradicsomok ráadásul az egészségünkre nézve is kedvezőbbek, mint bármilyen import gyümölcs.” - hangsúlyozta a Lila füge bloggere, aki szeptember 8-ig az ÖMKi-vel együttműködésben tematikus hetet is szentel a hazai tájfajtáknak a honlapján és Facebook oldalán.

A kampány részeként Havas Dóra többek között azokat az exkluzív recepteket is közzé teszi, amelyeket a máriapócsi, a gyöngyösi, a ceglédi, a tolnai, a faddi és a mátrafüredi öko palánták termésének ízvilága alapján komponált.

2012-től 2016-ig összesen 35 paradicsom tájfajtát vizsgáltak az ÖMKi munkatársai 28 együttműködő ökogazdaságban. Tavaly a biogazdálkodás és bioélelmiszer-fogyasztás népszerűsítését célzó „Talajtól a tányérig” kampány részeként mutatták be a legjobbakat a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás közreműködésével, az idén pedig Havas Dóra értékelte és dolgozta fel a KÉK kiemelt közösségi mintakertjének adományozott palánták termését.

ÖMKi Kerthatár közösségi kert
ÖMKi Kerthatár közösségi kert
Fotó: ÖMKi
„A tájfajta paradicsomokat az ipari termelés szorította ki a kínálatból az utóbbi évtizedekben, kutatóink pedig azzal a céllal vizsgálták őket, hogy a legízletesebbeket, legalkalmazkodóbbakat újra közkinccsé tegyék” - mondta el Dr. Drexler Dóra, az ország egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó önálló szervezete, az ÖMKi ügyvezetője. „A kínálat uniformizálódásával kikopott a fajtaismeret a háziasszonyok tudásából.

Nagyanyáink még tudták például, hogyan kell a paradicsomból magot fogni, palántát nevelni, mire ideálisak a különböző növekedési erélyű, termésformájú bogyók.

Ma egyforma - és sokszor import - zöldségek kerülnek az asztalokra. Ahogyan a koktélparadicsom népszerűvé tudott válni, a hazai tájfajtáknak is ott a helyük a köztudatban és a tányérokon.” - tette hozzá Havas Dóra.

Az ÖMKi palántái az idén tavasszal már elérhetőek voltak kereskedelmi forgalomban is. A legközelebbi, 2020 tavaszi forgalomba hozatal időpontjáig sokrétű felhasználásukhoz aktuális inspiráció szerezhető a Lila füge Facebook oldalán, további információt pedig a biokutatas.hu oldalon kaphatnak az érdeklődők.

Forrás: 
ömki

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ételt ne dobj ki – kenyér, kifli, zsömle, sütivég

A világ fele éhezik vagy alultáplált, a másik fele meg kövér és állandóan fogyókúrázik. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentése a pazarlás mérséklésével kezdődik A pazarlás vagy a takarékosság pedig a konyhában kezdődik.

Összegereblyézné a lehullott leveleket? Ne tegye!

Benne vagyunk az őszben, hullanak a falevelek, és mi rendszeretetből vagy csak az elvárások miatt szorgalmasan összegereblyézzük, bezsákoljuk, és kerül a hulladékba. Környezetvédők szerint ez nemcsak saját magunkra, de az egész bolygóra nézve káros.

A szőlőskertek unikornisai - szőlőfajták a kihalás szélén

Három rövid történet következik, a kedves olvasónak pedig az a feladata, hogy megállapítsa, mi bennük a közös. Elöljáróban annyit elárulhatunk, hogy a három mediterrán borvidék történetéhez egészen hasonlatos egy marék lelkes sümegi borász meséje is.

Az opáljuhar őszi pompája

Ősszel az egyik legpompásabban színeződő juharfaj az opáljuhar. Gyönyörű, sárga és skarlátpirosas-narancsos árnyalatokban ragyog a lombozat, a rajta átszűrődő napfényben az opálok különféle pirosas-sárgás árnyalataira emlékeztet.

Gesztenye: akár sütve, akár főzve

Talán nincs is olyan gyermek és felnőtt, aki ne szeretné a szelídgesztenyét, ami igazi finomság, akár sütik, akár főzik. Erről a Keszthely kertvárosában lévő Kertészeti Centrum által már negyedik alkalommal megrendezett Gesztenyefesztiválon bárki meggyőződhetett.

A cikória nem csak kávéhelyettesítő, egészségjavító is

A cikóriát sokan kávéhelyettesítőként ismerek, pedig a növény gyökere valóságos aranybánya az egészséges rostok tekintetében. Nem véletlen, hogy már ötezer évvel ezelőtt az ősi egyiptomiak is egészségjavító tulajdonságai miatt termesztették. A növényt a mai napig hasznosítják a gyógyhatása miatt, és talán további lehetőségeket is rejt magában.

Pókhálós réteken

Sok pókhálót figyelhetünk meg a réteken szeptemberben és októberben, néhol egész mezőket fednek be fehér lepellel a pókok. Különleges természeti jelenség, amiért érdemes korán fölkelni, mert hajnalban a leglátványosabb, amikor a harmat kicsapódik, és gyöngysormintáival rajzolja meg a pókhálók szerkezetét.

Bor és turizmus: sikerre ítélve

„Bor és turizmus – a nyerő páros” címmel rendezett konferenciát Magyarország beregszászi konzulátusa, azzal a céllal, hogy a jó gyakorlat és pozitív példák bemutatásával ötleteket adjon az érintett szakmák itteni képviselőinek.

500 kilós napszámosok a pusztában

Nem mindennapi napszámosokat alkalmaz a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága annak érdekében, hogy a holtágak és vízfolyások, a tavasszal vízzel megtelő szikes tavak ismét gazdag élővilágnak adjanak otthont, ahogyan évszázadokkal ezelőtt.

Kártevőroham már nem lesz - Növényvédelmi előrejelzés

Akár már az őszi lemosó permetezésen is gondolkozhatunk, ahol lehullott a lomb körülbelül fele. A „klasszikus” kártevőkből már nem kell rohamra számítani – legföljebb a meztelen csigákat érdemes gyéríteni –, azonban meglehetősen aktívak még a poloskák és a harlekinkaticák.