Back to top

Szellemileg is le kell fárasztani a városi kutyákat

Számos kihívással kell szembenézniük azoknak, akik a nagyvárosokban kutyát tartanak vagy szeretnének tartani – derül ki a Kossuth Rádió Napközben című műsorából.

Zavaró ha a kutyus hangosan játszik vagy éppen ugat a lakásban. Budapesten százezer kutyára jut 100–150 kutyafuttató, de ennek a többszörösére volna szükség. Ahol nem található ilyen, a sétáltatók örök konfliktusban állnak az utcán közlekedőkkel, de még a kutyatartók se nézik jó szemmel, ha valaki nem takarít fel kedvence után - olvasható a hirado.hu-n.

Kerületenként eltérő a kutyafuttatók gondozottsága

Mészáros Gabriellával, a Magyar Állatvédők Országos Szervezetének elnökével való beszélgetésből kiderül, hogy a meglévő kutyafuttatók felszereltsége kerületenként változó. Akadnak nagyon modernek, melyek szépen parkosítottak, jól zárható kapuval, ahová ürülékgyűjtő zacskókat is helyeznek ki, és ezek eldobására felszerelt tárolókat is.

Sajnos azonban sok az elhanyagolt kutyafuttató. Ennek egyik oka lehet, hogy az önkormányzatok sok esetben a létrehozásuk után elhanyagolják a karbantartásukat.

Egy ideális kutyafuttató alapterülete minimum 100 négyzetméter. A kutyának ennyi hely kell legalább, hogy megfelelően ki tudja mozgatni izmait. A növényzetnek masszívnak kell lennie, hogy kibírja az igénybevételt, amit a kutyák körmei jelentenek – mondta Mészáros Gabriella.

Tudatos gazdi program

Erre a kialakult helyzetre próbált megoldást találni a XI. kerület önkormányzata, hiszen idén nyártól elindította a Tudatos gazdi programot, melyet részletes lakossági igényfelmérés előzött meg – mondta a műsorban Junghausz Rajmund, a XI. kerület önkormányzatának képviselője.

A program keretén belül már több mint 15 kutyafuttatót, 465 kutyapiszokgyűjtőt, illetve több mint 30 kutyabarát helyet alakított ki az önkormányzat. E megvalósítások mellett képzést is szeretnének indítani kutyatartóknak, mely során

a gazdik megtanulhatják a felelős állattartás szabályait, attól kezdve, hogy hogyan kell a kullancsot eltávolítani, addig, hogy hogyan hívja vissza kedvencét, ha az éppen elszaladt.

Egy kutyás élménypark megnyitása mellett még tervezik a futtatók számának növelését is.

A programmal végső soron azoknak is segítenek, akik nem tartanak kutyát. Például, ha egy kutyaiskolában a fizikai mellett az állatok szellemi lefárasztása is sikerül, akkor megelőzhetik azt, hogy a lakásokban legyenek túlzottan aktívak és hangosak.

Fontos a felek között a kommunikáció

Junghausz Rajmund azt is kiemelte, hogy a békés együttéléshez a legfontosabb a felek között a kommunikáció és az elfogadás. Azoknak, akik nem tartanak kutyát, el kell fogadniuk, hogy sok ember számára a kutya barát, és szociális kapcsolatot jelent. A kutyásoknak pedig be kell tartaniuk a rájuk vonatkozó szabályokat.

Forrás: 
hirado.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ne hiányozzon portánkról!

Bütykös orrú lúdnak vagy sisakos lúdnak is nevezik. Szibériából, illetve Észak-Ázsia más területeiről származik; Kínában és Japánban már évszázadok óta tartják a nagyon ízletes, porhanyós, zsírban szegény húsa és jó tojáshozama miatt, amely évente 60-70 darabot jelent, körülbelül 120 grammos átlagsúllyal.

Rovarliszt felhasználása a takarmányozásban

A gazdasági állatfajok takarmányozásban egyre gyakrabban merül fel a szójadara és a halliszt helyettesítése más fehérjeforrásokkal. A szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladása (BSE) miatt hozott rendeletek tiltják, vagy jelentősen korlátozzák az állati eredetű takarmányok felhasználását a gazdasági állatok takarmányozásában. Ezért az elmúlt években fokozódott az érdeklődés a rovarliszt takarmányokba történő keverésére, a szójadara és a halliszt teljes vagy részleges kiváltása céljából.

A lovak, a gyöngytyúkok, a kuvasz és a többiek…

Birka, kecske, ló, szamár és némi baromfi is van Borda István gazdaságában Jászkisér külterületén, a csatornákkal szabdalt alföldi tájon. A gazda mosolygós szemű, nagy bajszú, büszke jásznak tűnik, de amikor megszólal, ízes beszédéből kiderül, hogy palóc, családja révén Balassagyarmatról került gyerekként a Jászságba. Borda István öt éve bérli a volt TSZ-telepet.

Limousin a csúcson - Főszerepben a bikák

Tavaly a hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési Napok szakmai kiállításán a Limousin fajtagyőztes hím- és nőivarú állatokat is a Városlődi Imár Bt. tenyésztette, és elhoztak egy nagydíjat is: a húsmarhák között az ő borjas tehenük lett a legjobb. Csomai Géza tíz éve tenyészti a Limousin fajtát. Jelenleg 300 tehén, 30 vemhes üsző, 45 éves üsző és 150 választás előtti, értékesítésre váró borjú van a gazdaságában.

Koronavírusos nyércek Spanyolországban

A spanyol egészségügy hatóságok utasítására egy gazdaságban csaknem 100 ezer nyércet ölnek le, miután nagy részük koronavírus-pozitívnak bizonyult.

Történelmi jelentőségű program indult a Hortobágyon

A 21. századi tudomány is a hortobágyi pásztorok munkáját segíti: történelmi jelentőséggel is bíró programba kezdtek, hogy magyar szürke szarvasmarha állományuk tenyésztési vonalait megújítsák. Így hamarosan 50-60 évvel ezelőtt élt hortobágyi bikák utódai jöhetnek világra.

A juhászok rémálma - Farkasok Franciaországban

Hazánkban a háziállatainkat veszélyeztető ragadozófajok csak kismértékben vannak jelen, ám a sok helyen megjelenő aranysakál vadban okozott kártétele egyre jelentősebb, és az ország északi régióiban már megjelent a farkas, medve is. Ellenben Franciaországban a helyzet mára sokkal válságosabb, és tanulságul szolgálhat a magyar gazdáknak a károk enyhítése és a védekezés megszervezése szempontjából.

Betekintés a jövő agráriumába

„Kutatás-fejlesztés – innováció az agrárium szolgálatában” címmel új tudományt népszerűsítő kötetet tervez kiadni a Doktoranduszok Országos Szövetsége Agrártudományi Osztálya és a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány. Jelentkezni minden új, önálló elméleti vagy empirikus kutatások eredményét tartalmazó, tudományos igényű tanulmánnyal vagy cikkel lehet.

Legyen a szúnyogprojekt részese!

Az Ökológiai Kutatóközpont várja a tigrisszúnyog észleléseket az ország minden tájáról. Az utóbbi öt évben három inváziós csípőszúnyog faj jelent meg hazánkban. Ezek az általuk terjesztett kórokozók miatt jelentős veszélyforrásnak tekinthetők, és a tigrisszúnyog közülük az egyik legrosszabb…

Miért nem háziállat a zebra?

A lófélék háziasítása párhuzamosan több helyszínen is zajlott, amelyről még írásos emlékek is fennmaradtak. A rómaiak például leírták, hogy a perzsáknál gyakorta onágereket fogtak be a harci kocsikba.