Back to top

Hűti a légkört az üvegházrengeteg

A kutatások szerint az üvegfelületek fényvisszaverése inkább hűti, mint melegíti környezetének légkörét. A dél-spanyolországi Almériában, a tengerpart menti félsivatagi térségben fekvő 30 ezer hektáros üvegházi létesítmények albedójának, azaz a fényvisszaverés mértékének vizsgálata azt bizonyította, hogy az áttetsző, illetve fehérre festett felületek fényvisszaverése hűti a környezetet.

Pablo Campra, az Almeria Egyetem kutatója és munkatársai több mint tíz éve, 2008-ban, a Geophysical Research Atmospheres szakfolyóiratban „A földhasználat megváltozása, az üvegházi létesítmények elterjedése miatti felszíni hőmérséklet-csökkenési trendek és negatív sugárzó erő a délkelet-spanyolországi régióban” című tanulmányukban kifejtették, hogy vizsgálataik szerint

az almériai üvegházrengeteg hőmérsékletváltozása nem követte a régió globális fölmelegedési ütemét, ami egy évtized alatt 0,5°C átlaghőmérséklet-emelkedés volt, hanem nagyjából 0,3°C-kal csökkent, így tehát egy évtized alatt 0,8°C-kkal csökkent a környezet átlaghőmérséklete.

Ennek a ténynek a megállapítását követően Campra professzor azt a feltételezését igyekezett igazolni és bemutatni, hogy a jelenség oka az albedó növekedése, amit az üvegházak felületének nyári árnyékoló festése idézi elő. A Lawrence Berkeley National Laboratory-ban végzett ezirányú kísérleteinek eredményeit 2013-ban publikálta. A tanulmány kiegészítéseként átfogó karbonlábnyom-meghatározást is végzett a 2011 óta alkalmazott életciklus-elemzési módszertan fölhasználásával. A kutatás eredménye azt mutatta, hogy

az albedó növekedése 45 százalékban ellensúlyozza az üvegházi kertészet karbonlábnyomát. Így arra a következtetésre jutott, hogy az almériai üvegházrengetegnek kétféle módon is csökkenti a klímaváltozás kedvezőtlen hatásait; lassítja a légkör fölmelegedését, illetve részlegesen ellensúlyozza a karbonlábnyomát, azaz az üvegházi zöldségtermesztő tevékenység hozzájárulását a globális fölmelegedéshez.
Az almériai üvegházrengeteg kétféle módon is csökkenti a klímaváltozás kedvezőtlen hatásait
Az almériai üvegházrengeteg kétféle módon is csökkenti a klímaváltozás kedvezőtlen hatásait

A 30 ezer hektár kiterjedésű almériai üvegházrengeteg a tartomány összfelületének csupán 3 százalékát foglalja el. Évente 3,5 milliárd tonna zöldséget és gyümölcsöt termesztenek, amely 2,5 milliárd éves bevételt hoz, jelentős élelmiszer- és jövedelemtermelő terület. Az innen származó magasabb bevétel hozzájárul ahhoz is, hogy a kevésbé intenzív, de nagy talaj- és környezetterhelést okozó hagyományos mezőgazdasági ágazatok a régióban visszaszoruljanak, így a mediterrán cserjés területek, mint a térség „zöld tüdeje” jelentős mennyiségű szén-dioxidot kössenek meg.

Forrás: 
hortidaily.com/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Összegereblyézné a lehullott leveleket? Ne tegye!

Benne vagyunk az őszben, hullanak a falevelek, és mi rendszeretetből vagy csak az elvárások miatt szorgalmasan összegereblyézzük, bezsákoljuk, és kerül a hulladékba. Környezetvédők szerint ez nemcsak saját magunkra, de az egész bolygóra nézve káros.

A kengurukat lelövik, ugye?

Megosztó témáról, a kenguruk ausztráliai kilövéséről közölt cikket a The Guardian. Ausztrália száraz, elsivatagosodó területein éheznek a kenguruk. A kenguruállományt öt évvel ezelőtt 50 millióra becsülték (az összesítésben a négy legnagyobb faj szerepelt) , azonban a felmelegedés, és a kevesebb élelem miatt 2018-ra 42 millióra csökkent a számuk.

Az opáljuhar őszi pompája

Ősszel az egyik legpompásabban színeződő juharfaj az opáljuhar. Gyönyörű, sárga és skarlátpirosas-narancsos árnyalatokban ragyog a lombozat, a rajta átszűrődő napfényben az opálok különféle pirosas-sárgás árnyalataira emlékeztet.

A cikória nem csak kávéhelyettesítő, egészségjavító is

A cikóriát sokan kávéhelyettesítőként ismerek, pedig a növény gyökere valóságos aranybánya az egészséges rostok tekintetében. Nem véletlen, hogy már ötezer évvel ezelőtt az ősi egyiptomiak is egészségjavító tulajdonságai miatt termesztették. A növényt a mai napig hasznosítják a gyógyhatása miatt, és talán további lehetőségeket is rejt magában.

Pénzt kapnak a holland gazdák, ha nem tartanak sertést

A holland kormány 180 millió eurót irányzott elő a jövő évi költségvetésből, amelyből azok a sertéstenyésztők részesülnek, akik kivonulnak a termelésből.

Pókhálós réteken

Sok pókhálót figyelhetünk meg a réteken szeptemberben és októberben, néhol egész mezőket fednek be fehér lepellel a pókok. Különleges természeti jelenség, amiért érdemes korán fölkelni, mert hajnalban a leglátványosabb, amikor a harmat kicsapódik, és gyöngysormintáival rajzolja meg a pókhálók szerkezetét.

A holland gazdák nem adják könnyen magukat - videó

Összecsapások, letartóztatások. Minden jel arra mutat, hogy a holland mezőgazdasági termelők elvesztették türelmüket azokkal a politikusokkal szemben, akik a mezőgazdaságot okolják a környezetszennyezés növekedéséért.

Mitől repedt a kápiapaprika? Szó szerint, nem elég rugalmasak az időjáráshoz

A kápiapaprika egész évben keresett termék. Hazánkban még mindig zömmel szabadföldön termesztik, bár egyre többen költöztetik be a fűtetlen sátrakba. Az idén azonban sokan panaszkodtak, hogy akár 30-40 százalék is lehetett az érett repedt bogyók aránya.

Borissza portugálok, olaszok és franciák

A borfogyasztás még a hagyományos bortermelő országokban is hanyatlóban van, az egy főre jutó fogyasztás folyamatosan csökken. Régen a bor Európa legtöbb országában a mindennapi élet része volt. Aki nem tudta megtermelni, az kereskedőkön keresztül jutott hozzá, így az idők folyamán a szőlő- és bortermelés virágzó gazdasági ágazattá vált. De az idők változnak.

Poloska ellen még mindig a hagyományos módszer a legjobb?

Egész Olaszországban gondot okoz az ázsiai márványospoloska megjelenése a kertészeti kultúrákban. A telelőre vonuló rovarok ellen hagyományos védekezési módszert is javasolnak. Szerte a világon próbálkoznak ennek az ellenálló és szapora kártevőnek a leküzdésével, a természetes ellenségek bevetésétől kezdve a különböző rovarölő szerekig mindent bevetnek, hogy megvédjék a termést.