Back to top

Kiválósági érmet szerzett a magyar kertépítő csapat a WorldSkillsen

Augusztus 22. és 26. között rendezték meg a Szakmák Olimpiájaként is emlegetett WorldSkills versenyt az oroszországi Kazanyban. Összesen 22 szakmában indul magyar versenyző, a kertészethez köthető szakmák közül kertépítésben és virágkötészetben mérették meg magukat magyar fiatalok. A kertépítő tandem kiválósági éremmel tért haza.

A kazanyi 45. WorldSkills világversenyen, aminek a KAZAN EXPO nemzetközi kiállításai központ adott otthont, 63 ország több mint 1300 versenyzője vett részt 56 szakmában. Magyarország 22 szakmában 24 versenyzőt indított, így

az idén minden eddiginél nagyobb létszámban képviselték Magyarországot a versenyzők.

A négy napon át tartó megmérettetésben a magyar szakmai válogatott kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Aranyérmet szerzett bútorasztalos szakmában Simon Krisztián, aki egyben a Nemzet Legjobbja címet is elnyerte.

Homokay Ádám és Stummer Gergő kiválósági érmes kertépítők felkészítő tanárukkal, Gódorné Hazenauer Zitával
Homokay Ádám és Stummer Gergő kiválósági érmes kertépítők felkészítő tanárukkal, Gódorné Hazenauer Zitával
Fotó: SkillsHungary

A magyar csapat tagjai 11 kiválósági érmet kaptak a szakmájukban elért átlag fölötti teljesítményéért. Az országok közötti versenyben Magyarország az éremtáblázat első harmadában, a 20. helyen zárt, ami országunk eddigi legjobb eredménye.

A 45. WorldSkills zárórendezvényén Vlagyimír Putyin orosz elnök köszöntötte a résztvevőket. Beszédében elmondta, hogy Oroszország kész együttműködni a szakképzés globális fejlesztésében, annak érdekében, hogy a fiataloknak minél több lehetőséget teremtsenek. Az orosz elnök méltatta a WolrdSkills mozgalmat, amelynek Oroszországban is ösztönző hatása van a szakképzésre, és megemlítette, hogy 2022-ben Szentpéterváron rendezik meg az EuroSkills versenyt.

Az elért eredmények azt mutatják, hogy a fiatal magyar szakemberek teljesítménye a gazdaság valamennyi területén jó, a hagyományos szakmákban éppen olyan sikeresek, mint az informatikában vagy a webtechnológiában, nyilatkozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Magyarország nagyon jól teljesített a versenyen, fantasztikusan szerepelt a magyar csapat, értékelte az eredményt Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára. Várakozáson felülinek nevezte, hogy ilyen erős mezőnyben sikerült egy aranyérmet és tizenegy kiválósági érmet szerezni. Az országok jelentős része éveken keresztül csak erre a versenyre készíti fel fiataljait. A kazanyi WordlSkills versenyen a szakmai tudás és a fél éven át tartó koncentrált fölkészülés hozta meg az eredményt, a magyar versenyzők nagyon erős mezőnyben állták meg a helyüket - mondta Pölöskei Gáborné.

Kató Szabolcs Áron virágkötő munka közben. Csupán két pont választotta el a kiválósági éremtől
Kató Szabolcs Áron virágkötő munka közben. Csupán két pont választotta el a kiválósági éremtől
Fotó: VVVMSzE

Kiválósági Érmet vett át Orosz Nikolett az ápolás és gondozás szakmában, Fekete Martin épületasztalos, Simon Olivér festő, Nagy Nikolett fodrász, Mészáros Bálint informatikai rendszerüzemeltető, Homokay Ádám és Stummer Gergő, a kertépítő csapat tagja, Balogh Krisztián kőfaragó, Cságoly Laura szépségápoló, Krehely István villanyszerelő, Török Balázs Máté víz-, gáz- és fűtésszerelő, Balogh Ákos webtechnológiai szakember.

Virágkötő szakmában Kató Szabolcs Áron indult, aki a 22 versenyzőből a 13. helyezést érte el. 698 pontot szerzett, így csupán 2 ponttal maradt le a kiválósági éremről, tudtuk meg Boros Attila mester virágkötőtől, Szabolcs fölkészítőjétől.

A kazanyi 45. WorldSkills világversenyen magyar szakmai válogatottja
A kazanyi 45. WorldSkills világversenyen magyar szakmai válogatottja
Fotó: SkillsHungary

A 4 napos eseményt összesen 200 ezer fő látogató tekintette meg a helyszínen, a nyitó- és záróceremóniát pedig élőben lehetett követni az interneten.

A világverseny és a magyar eredmények szakmai hátteréről a Kertészet és Szőlészetben olvashatnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Laboratóriumot, előadótermet adtak át a mezőgazdasági karon

"Ugyanebben a teremben írtam a felvételi dolgozatomat 1968-ban" - mondta ma Hódmezővásárhelyen Jakab István, az Országgyűlés alelnöke. A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán felújított laboratóriumot és előadótermet adtak át, illetve konferenciát tartottak. A helyiségeket egykori neves oktatókról nevezték el.

Értéke az eredeti, tartalma megújult

Idén mindenképpen rendhagyó lesz az OMÉK, ugyanis a HUNGEXPO megújult kiállítóterén és ezúttal az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás társrendezvényeként fogadja a látogatókat október 7–10. között. De nemcsak külsőségekben és a rendezés keretében változott meg az ország egyik legnagyobb agrárrendezvénye, hanem tartalmában is.

Karalyos Gábor interjú - Kertbarát Magazin

Karalyos Gábor színésszel színházi darabokban, filmekben, televíziós sorozatokban sokszor lehet találkozni, sőt még reklámfilmekben is. Legújabban pedig egy új csatornán is egyre népszerűbb, a Vegán Hegylakó Facebook oldalán rengetegen követik a posztjait. Ezt a szerepet, mint mondja, egyedül játssza, a posztokban ő az egyedüli szereplő, sőt főszereplő, hiszen a saját életébe enged bepillantást...és további érdekes részletek derülnek ki a Kertbarát Magazin szeptember 24-én megjelenő számában.

Együtt a szakma és a szórakozás

A Bagossy Brothers és a Punnany Massif csalogatta a fiatalokat a Pápai Expo és Agrárpiknikre, amit 24. alkalommal rendezett meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a város önkormányzata szeptember 17-19-én.

Kik a világ legvagyonosabb gazdái?

Lehet-e vagyont építeni a mezőgazdasági termelésből? Igen, a mai világban a mezőgazdaság olyan üzletággá vált, amely több milliárd dolláros profitot termelhet. Ki keresi a legtöbbet a mezőgazdasági termelésből? A sertéskirály és a Fidzsi-szigetek vízkitermelői: íme a világ leggazdagabb gazdái.

A kis tavak természetvédelmi szerepe

Magyarországon az emberek mintegy 70 százaléka városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként funkcionálnak, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Megújulva vár mindenkit a KÁN

Idén ismét megnyílik a KÁN, a Dunántúl állattenyésztési kiállítása, immár megújulva és kibővített programokkal. Az október 1–3. között zajló kiállítást 14. alkalommal rendezik meg KÁN Egyetemi Napok néven, ami már önmagában valami újnak a kezdetét sejteti.

Süngarázzsal a sünökért

A meseállatkának is beillő sün a lassan közeledő rossz idő beköszöntével elvackol a számára megfelelő búvó- és telelőhelyére. Azonban városi környezetben nem mindig talál ilyen helyet, ezért adunk néhány tippet egy összkomfortos süngarázs elkészítéséhez.

Oktatásban, kutatásban dolgozik együtt az egyetem és Szentes

A MATE célja, hogy szerepet vállaljon a kutatás-fejlesztésben, az innovációs folyamatokban és a tudományos eredmények gyakorlati elterjesztésében. Szentes célja pedig, hogy támogassa a helyi és kistérségi gazdaság fejlődését és jövedelemtermelő képességét, javítsa az általános gazdasági környezet minőségét. Találkozott a két elképzelés, a felek együttműködési megállapodást kötöttek.

Új korszak kezdődhet a magyar-orosz agrárkapcsolatokban

„Kiemelt célunk a magas hozzáadott értékű élelmiszeripari termékek és szaktudás exportálásának elősegítése” – szögezte le Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Nemzetközi Üzleti Fórum „Magyarország – Oroszország: alapvető trendek és exportlehetőségek” rendezvényén.