Back to top

Kiválósági érmet szerzett a magyar kertépítő csapat a WorldSkillsen

Augusztus 22. és 26. között rendezték meg a Szakmák Olimpiájaként is emlegetett WorldSkills versenyt az oroszországi Kazanyban. Összesen 22 szakmában indul magyar versenyző, a kertészethez köthető szakmák közül kertépítésben és virágkötészetben mérették meg magukat magyar fiatalok. A kertépítő tandem kiválósági éremmel tért haza.

A kazanyi 45. WorldSkills világversenyen, aminek a KAZAN EXPO nemzetközi kiállításai központ adott otthont, 63 ország több mint 1300 versenyzője vett részt 56 szakmában. Magyarország 22 szakmában 24 versenyzőt indított, így

az idén minden eddiginél nagyobb létszámban képviselték Magyarországot a versenyzők.

A négy napon át tartó megmérettetésben a magyar szakmai válogatott kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Aranyérmet szerzett bútorasztalos szakmában Simon Krisztián, aki egyben a Nemzet Legjobbja címet is elnyerte.

Homokay Ádám és Stummer Gergő kiválósági érmes kertépítők felkészítő tanárukkal, Gódorné Hazenauer Zitával
Homokay Ádám és Stummer Gergő kiválósági érmes kertépítők felkészítő tanárukkal, Gódorné Hazenauer Zitával
Fotó: SkillsHungary

A magyar csapat tagjai 11 kiválósági érmet kaptak a szakmájukban elért átlag fölötti teljesítményéért. Az országok közötti versenyben Magyarország az éremtáblázat első harmadában, a 20. helyen zárt, ami országunk eddigi legjobb eredménye.

A 45. WorldSkills zárórendezvényén Vlagyimír Putyin orosz elnök köszöntötte a résztvevőket. Beszédében elmondta, hogy Oroszország kész együttműködni a szakképzés globális fejlesztésében, annak érdekében, hogy a fiataloknak minél több lehetőséget teremtsenek. Az orosz elnök méltatta a WolrdSkills mozgalmat, amelynek Oroszországban is ösztönző hatása van a szakképzésre, és megemlítette, hogy 2022-ben Szentpéterváron rendezik meg az EuroSkills versenyt.

Az elért eredmények azt mutatják, hogy a fiatal magyar szakemberek teljesítménye a gazdaság valamennyi területén jó, a hagyományos szakmákban éppen olyan sikeresek, mint az informatikában vagy a webtechnológiában, nyilatkozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Magyarország nagyon jól teljesített a versenyen, fantasztikusan szerepelt a magyar csapat, értékelte az eredményt Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára. Várakozáson felülinek nevezte, hogy ilyen erős mezőnyben sikerült egy aranyérmet és tizenegy kiválósági érmet szerezni. Az országok jelentős része éveken keresztül csak erre a versenyre készíti fel fiataljait. A kazanyi WordlSkills versenyen a szakmai tudás és a fél éven át tartó koncentrált fölkészülés hozta meg az eredményt, a magyar versenyzők nagyon erős mezőnyben állták meg a helyüket - mondta Pölöskei Gáborné.

Kató Szabolcs Áron virágkötő munka közben. Csupán két pont választotta el a kiválósági éremtől
Kató Szabolcs Áron virágkötő munka közben. Csupán két pont választotta el a kiválósági éremtől
Fotó: VVVMSzE

Kiválósági Érmet vett át Orosz Nikolett az ápolás és gondozás szakmában, Fekete Martin épületasztalos, Simon Olivér festő, Nagy Nikolett fodrász, Mészáros Bálint informatikai rendszerüzemeltető, Homokay Ádám és Stummer Gergő, a kertépítő csapat tagja, Balogh Krisztián kőfaragó, Cságoly Laura szépségápoló, Krehely István villanyszerelő, Török Balázs Máté víz-, gáz- és fűtésszerelő, Balogh Ákos webtechnológiai szakember.

Virágkötő szakmában Kató Szabolcs Áron indult, aki a 22 versenyzőből a 13. helyezést érte el. 698 pontot szerzett, így csupán 2 ponttal maradt le a kiválósági éremről, tudtuk meg Boros Attila mester virágkötőtől, Szabolcs fölkészítőjétől.

A kazanyi 45. WorldSkills világversenyen magyar szakmai válogatottja
A kazanyi 45. WorldSkills világversenyen magyar szakmai válogatottja
Fotó: SkillsHungary

A 4 napos eseményt összesen 200 ezer fő látogató tekintette meg a helyszínen, a nyitó- és záróceremóniát pedig élőben lehetett követni az interneten.

A világverseny és a magyar eredmények szakmai hátteréről a Kertészet és Szőlészetben olvashatnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Negyvenhatezer éves madarat találtak

Szibériában egy negyvenhatezer éves megfagyott madár tetemére bukkantak. A kutatók által végzett vizsgálatok alapján megállapították, hogy a jégkorszaki állat egy havasi fülespacsirta (Eremophila alpestris) volt.

100 ezer hektárral több öntözhető terület - Vízgazdálkodjunk okosan

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „NAKPRAKTIKUM – Vízgazdálkodjunk okosan” címmel szakmai rendezvénysorozatot tart 2020. március 4. és 12. között az ország négy városában. Az eseményeken szakértők ismertetik az öntözést és a vízgazdálkodást érintő, közelmúltban hatályba lépett törvényi változásokat, valamint a talajok vízmegőrző állapotának fenntartásához hozzájáruló gyakorlati tanácsokat.

A Szent István Egyetem is segíti az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság munkáját

A Szent István Egyetem (SZIE) is felkerült az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nemzetközi listájára, az együttműködés értelmében az Egyetem több szakterületen is segíti az Európai Unió tudományos szervezetének munkáját.

Fiatal intézmény nagy múlttal

Három évvel ezelőtt adták át Sopronban a Károly-magaslati Ökoturisztikai Látogatóközpontot, amelyben az erdők élővilágát bemutató kiállítások mellett a Kőhalmy Vadászati Múzeum gyűjteményei, valamint a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. erdészeti erdei iskolája is helyet kapott.

Drónt nyerhet, aki ismeri az okostraktort és a műhúst

Nagy Diák Agrárteszt – mezőgazdálkodj okosan! néven online vetélkedőt indított a DUE Médiahálózat. A háromfordulós nyereményjátékban csak a 14 és 20 év közötti fiatalok vehetnek részt. A Nagy Diák Agrárteszt a Helló Modern Agrárium támogatásával jött létre.

8 millió tonnával orosz gabona termett tavaly

Oroszországban tavaly 121,2 millió tonna gabonát takarítottak be, ami 8 millió tonnával felülmúlta a 2018. évi 113,2 millió tonnát.

A friss, hazai nárcisz, jácint is része a valentin-napi virágkínálatnak

A hazai virágüzletek forgalma megduplázódik Valentin-napkor, de még az azt követő pár napban is erős. Az utóbbi években február 14-én divatba jött a nárcisz és a jácint, ugyanakkor – az ilyenkor még külföldről behozott – vörös rózsa mellett egyre több fogy a piros, pink és bordó színűből – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Újrahasznosított virágdíszek

A fogyasztók egyre környezettudatosabbak, ezért olyan szolgáltatások jelentek meg, amelyek meghosszabbítják az egyetlen eseményre szánt csokrok életét. Becslések szerint az USA-ban a jellemzően Valentin-napra termesztett kb. 100 millió szál rózsa mintegy 9000 tonna szén-dioxid-kibocsátást eredményez.

Bővülnek az iskola- és óvodakertek

Az Agrárminisztérium támogatásának köszönhetően 100 iskola-és óvodakert jöhet létre és újulhat meg az Országos Iskolakert-fejlesztési Program harmadik üteme keretében. A tárca, az Iskolakertekért Alapítvány és a Kék Bolygó Alapítvány közös programja az idei évben 50 óvodakertet és 50 iskolakertet támogat az első ütemben elindított megyei mentorkertek országos hálózatának egyidejű fejlesztése mellett. A programra már lehet pályázni.

„Segélyvonal” termesztőknek

A holland dísznövény-nemesítő Dümmen Orange a Synobsys fejlesztőcéggel karöltve a kertészeteknek készített alkalmazást. A vállalat nemcsak a dísznövények genetikai fejlesztésére koncentrál, hanem törekszik az ügyfeleinek kínált fajták termesztési adataihoz való elektronikus hozzáférés megteremtésére is.