Back to top

Kiválósági érmet szerzett a magyar kertépítő csapat a WorldSkillsen

Augusztus 22. és 26. között rendezték meg a Szakmák Olimpiájaként is emlegetett WorldSkills versenyt az oroszországi Kazanyban. Összesen 22 szakmában indul magyar versenyző, a kertészethez köthető szakmák közül kertépítésben és virágkötészetben mérették meg magukat magyar fiatalok. A kertépítő tandem kiválósági éremmel tért haza.

A kazanyi 45. WorldSkills világversenyen, aminek a KAZAN EXPO nemzetközi kiállításai központ adott otthont, 63 ország több mint 1300 versenyzője vett részt 56 szakmában. Magyarország 22 szakmában 24 versenyzőt indított, így

az idén minden eddiginél nagyobb létszámban képviselték Magyarországot a versenyzők.

A négy napon át tartó megmérettetésben a magyar szakmai válogatott kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Aranyérmet szerzett bútorasztalos szakmában Simon Krisztián, aki egyben a Nemzet Legjobbja címet is elnyerte.

Homokay Ádám és Stummer Gergő kiválósági érmes kertépítők felkészítő tanárukkal, Gódorné Hazenauer Zitával
Homokay Ádám és Stummer Gergő kiválósági érmes kertépítők felkészítő tanárukkal, Gódorné Hazenauer Zitával
Fotó: SkillsHungary

A magyar csapat tagjai 11 kiválósági érmet kaptak a szakmájukban elért átlag fölötti teljesítményéért. Az országok közötti versenyben Magyarország az éremtáblázat első harmadában, a 20. helyen zárt, ami országunk eddigi legjobb eredménye.

A 45. WorldSkills zárórendezvényén Vlagyimír Putyin orosz elnök köszöntötte a résztvevőket. Beszédében elmondta, hogy Oroszország kész együttműködni a szakképzés globális fejlesztésében, annak érdekében, hogy a fiataloknak minél több lehetőséget teremtsenek. Az orosz elnök méltatta a WolrdSkills mozgalmat, amelynek Oroszországban is ösztönző hatása van a szakképzésre, és megemlítette, hogy 2022-ben Szentpéterváron rendezik meg az EuroSkills versenyt.

Az elért eredmények azt mutatják, hogy a fiatal magyar szakemberek teljesítménye a gazdaság valamennyi területén jó, a hagyományos szakmákban éppen olyan sikeresek, mint az informatikában vagy a webtechnológiában, nyilatkozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Magyarország nagyon jól teljesített a versenyen, fantasztikusan szerepelt a magyar csapat, értékelte az eredményt Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára. Várakozáson felülinek nevezte, hogy ilyen erős mezőnyben sikerült egy aranyérmet és tizenegy kiválósági érmet szerezni. Az országok jelentős része éveken keresztül csak erre a versenyre készíti fel fiataljait. A kazanyi WordlSkills versenyen a szakmai tudás és a fél éven át tartó koncentrált fölkészülés hozta meg az eredményt, a magyar versenyzők nagyon erős mezőnyben állták meg a helyüket - mondta Pölöskei Gáborné.

Kató Szabolcs Áron virágkötő munka közben. Csupán két pont választotta el a kiválósági éremtől
Kató Szabolcs Áron virágkötő munka közben. Csupán két pont választotta el a kiválósági éremtől
Fotó: VVVMSzE

Kiválósági Érmet vett át Orosz Nikolett az ápolás és gondozás szakmában, Fekete Martin épületasztalos, Simon Olivér festő, Nagy Nikolett fodrász, Mészáros Bálint informatikai rendszerüzemeltető, Homokay Ádám és Stummer Gergő, a kertépítő csapat tagja, Balogh Krisztián kőfaragó, Cságoly Laura szépségápoló, Krehely István villanyszerelő, Török Balázs Máté víz-, gáz- és fűtésszerelő, Balogh Ákos webtechnológiai szakember.

Virágkötő szakmában Kató Szabolcs Áron indult, aki a 22 versenyzőből a 13. helyezést érte el. 698 pontot szerzett, így csupán 2 ponttal maradt le a kiválósági éremről, tudtuk meg Boros Attila mester virágkötőtől, Szabolcs fölkészítőjétől.

A kazanyi 45. WorldSkills világversenyen magyar szakmai válogatottja
A kazanyi 45. WorldSkills világversenyen magyar szakmai válogatottja
Fotó: SkillsHungary

A 4 napos eseményt összesen 200 ezer fő látogató tekintette meg a helyszínen, a nyitó- és záróceremóniát pedig élőben lehetett követni az interneten.

A világverseny és a magyar eredmények szakmai hátteréről a Kertészet és Szőlészetben olvashatnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kedvezőbbek az aranykalászos gazdaképzés feltételei

Az új szabályozás alapján nem kell jogosítvánnyal rendelkezni az aranykalászos gazdatanfolyam elvégzéséhez - mondta Nagy István agrárminiszter kedden az MTI-nek.

Gazdasági főigazgatói pályázat a Soproni Egyetemen

A Soproni Egyetem pályázatot hirdetett gazdasági főigazgató pozíció betöltésére, azon szakembereknek, akik többek között legalább öt éves gazdasági vezetői tapasztalattal, valamint gazdasági szakirányú és regisztrált mérlegképes könyvelői végzettséggel rendelkeznek.

A kerttulajdonosok csaknem 60 százaléka tervez komolyabb felújítást

A kerttel, udvarral vagy terasszal rendelkező ingatlantulajdonosok csaknem 60 százalékánál napirenden van, hogy komolyabb felújításba kezd a ház körül a következő egy évben - közölte a Semmelrock Stein+Design Burkolatkő Kft. kedden az MTI-vel.

Közös tanszéket alapít a MATE és a Tungsram

Közös kutatóintézetet és kihelyezett tanszéket alapít a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Tungsram a vállalatcsoport budapesti székhelyén, ahol májusban kutatás-fejlesztést szolgáló vertikális farm nyílt. A tudományos és innovációs együttműködés megkezdését június 7-én jelentették be.

Nagyüzemi tejtermelés: az állományok világszerte nőnek

A világ tíz legnagyobb tejüzemében immár egymillió tehenet fejnek le. A tejtermelés globális főszereplői közé az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Szaúd-Arábia tartozik. A Nemzetközi Farm-összehasonlító Hálózat (IFCN) adatai szerint 116 millió tejgazdaság több mint 260 millió tehenet fej le világszerte.

Az acsádi Márk Rosarium

Az alig 600 lelkes Vas megyei település, a Szombathelytől 15 kilométerre fekvő Acsád ékszerdobozként őrzi Márk Gergely sok évtizedes, nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő nemesítői munkájának eredményeit. A kis faluban létrehozott bemutatókertben több mint 700, a nemesítő nevéhez köthető rózsafajtát ültettek el.

Emlékfát ültettek Kósa Géza tiszteletére a Károlyi-kastély parkjában

Az Európai Dísznövény- És Kertművészeti Napokat az idén 17. alkalommal rendezték meg Fehérvárcsurgón, a Károlyi- kastély parkjában a hétvégén.

Az USA ellenlépést mérlegel a húsipari óriást ért hackertámadás miatt

Május utolsó, június első napjaiban hackertámadás miatt kénytelen volt több amerikai és ausztráliai gyárában leállítani a termelést a világ legnagyobb húsipari cége, a JBS. Az USA oroszországi támadókat sejt a háttérben, és mérlegeli a lehetséges megtorló intézkedéseket, számolt be róla a Spiegel. (Időközben az FBI megnevezte, hogy tényleg egy orosz hackercsapat, a REvil volt az elkövető.)

Az év állatvédő óvodája 2021

Az Állatvédelem gyerekeknek szerkesztőbizottsága és Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának szakmai támogatásával első ízben idén áprilisban hirdette meg a pályázatot. Olyan óvodák jelentkezését várták, ahol ebben az évben kiemelkedően sokat tettek az állatvédelemért, a felelős állattartás megtanításáért.

Táncra perdült az iskola!

A gazdagréti ÖRÖKÖS ÖKO iskola ballagó diákjainak és pedagógusainak lelkesítő tánca a Jerusalema kihívásra, a Zöld Követ Egyesület támogatásával jött létre.