Back to top

Beindult Bábolna

Hajnal óta pörög mindenki a 32. Bábolnai Gazdanapok teljes területén, hogy kapunyitásra minden tökéletes legyen. Végre elindult a négynapos gépünnep.

Nincs is szebb látvány, mint ahogy a hajnali nap sugarai megtörnek a több ezer lóerőt rejtő motorházak fényezésén. Egészen elképesztő látványt nyújtanak az egymás mellé sorakoztatott mezőgazdasági gépcsodák, főleg így nyitás előtt még csendben. Magányosan sétálni a hengerhegyek között lenyűgöző élmény.

Ugyanis ezen sorok írásakor még pár perc van nyitásig, a kiállítók még az utolsó simításokat végzik, ám a szervező csapat már megtartotta az indulás előtti utolsó eligazítást. A szántóföldi gépbemutató sztárjai feltankolnak, a drónok még végeznek a próbarepülést, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok méltán híres lovait is előkészítették a hivatalos megnyitóra. És az sem utolsó szempont, hogy a lacikonyhán már sercegnek a húsok, és a kürtöskalácsos is kinyitott. Hónapok óta készülünk erre napra, idén is felejthetetlen élményt szeretnék nyújtani a kiállítás minden résztvevőjének.

Velünk és magazinjainkkal a színsor elején lévő standunkon találkozhat. Várjuk olvasósarkunkban. Annál is inkább, mert

a legújabb Magyar Mezőgazdaságban nyomtatva is megtalálja a teljes programot, a kiállítók listáját, a SMARTFARM konferencia pontos menetét, egy áttekinthető, nagy térképet és számos érdekes interjút, összeállítást,

melyek jelentős része a Bábolnai Gazdanapok főbb témáival vendégeivel foglalkoznak.

A kiállítás aktuális eseményeiről pedig itt honlapunkon, és facebook oldalunkon tudósítunk írásokkal, videókkal, fotógalériákkal.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagy érdeklődés a dióspusztai nyílt napon

Ismét sokan ellátogattak Dióspuszta nyár végi nyílt napjára. A huszonöt felvezetett yearlingből hét kivétellel mindegyik új tulajdonosra vagy bérlőre talált. Emellett az Eminens személyében Magyar Derby-nyerőt is adott Silver Frost első Magyarországon született csikóit is megcsodálhatták az érdeklődők.

Lemken – 240 éve a mezőgazdaság szolgálatában

A minőségi talajművelő-, vető- és permetezőgépeiről híres, talajművelő gépeivel számos európai országban vezető pozíciókat szerzett családi vállalkozás is, mint mezőgépgyártó, 240 évvel ezelőtt egy kovácsműhelyben kezdte működését. Kezdetben lópatkolással, lóvontatású eszközök (ekék, boronák, gereblyék, szekerek stb.) javításával és egyedi gyártásával foglalkozott.

Új korszak az agráriumban

Csiza Gergő úgy érzi, egyszerűen beleszületett a mezőgazdaságba, a középiskola és a szakirányú egyetem elvégzése után sikeresen vett részt a fiatalgazda-pályázaton. Jelenleg egyéni vállalkozóként gazdálkodik sümegprágai birtokán, Veszprém megyében.

Közel egy százalékkal nőtt az agrárgéplízing finanszírozott összege a második negyedévben

Közel egy százalékkal emelkedett az idén a második negyedévben az agrárgéplízing finanszírozott összege, a teljes portfólió 11 százalékkal 192 milliárd forint fölé nőtt – közölte a Magyar Lízingszövetség szombaton az MTI-vel.

Mégsem lesz IPM!

A járványhelyzet alakulása és az újra életbe lépő utazási korlátozások miatt, a kiállítók és a látogatók biztonsága érdekében a szervezők a 2021. január 26–29-re meghirdetett IPM ESSEN rendezvényt lemondása mellett döntöttek. 

Májusban tartják a Fruit Logistica kiállítást

A COVID-19 járvány miatt a szokásos február közepe helyett május 18. és 20. között rendezik meg a zöldség-gyümölcs ágazat legnagyobb nemzetközi kiállítását Berlinben. A szervezők bíznak abban, hogy májusban már több vevő érkezhet a világ számos pontjáról. Különleges formája lesz ez azonban a kiállításnak, a szervezők új szlogent is kitaláltak hozzá: Találkozzon a helyszínen. Csatlakozzon online.

Ezt tegyük, hogy többé ne okozzon bosszúságot az őszi avar

Az őszi kerti munkák sokak számára inkább fáradtságot jelentenek, mint gondtalan kikapcsolódást, hiszen a lehullott falevelek folyamatos összegereblyézése kimerítő tevékenység lehet. De nem akkor, ha tudatosan és kreatívan állunk a kerti munkához! A STIHL szakértői szerint ugyanis mindez jelentősen megkönnyíthető, ha néhány egyszerű praktikát alkalmazunk.

Önjáró gabona- és silóbetakarító gépek

Egyre kevesebben vannak a magyar mezőgazdaságban, akik még nem hallottak a mind nagyobb teret nyerő precíziós gazdálkodásról. Ez a gazdálkodási forma megkívánja a különböző szakmák és területek szoros együttműködését, hogy valamilyen informatikai feltérképezés és tervezés alapján minél magasabb fokon ki tudjuk szolgálni a növények igényeit.

Őshonos madarunk a kipusztulás szélén

A Német Természetvédelmi Szövetség panasszal élt az Európai Bizottság felé a fogoly állományának súlyos fogyatkozása miatt. Beadványuk arra figyelmeztet, hogy fogolyállományuk az EU madárvédelmi irányelvének hatálybalépése óta 91 százalékkal csökkent. A szervezet egyértelműsíti, hogy ennek oka a faj számára alkalmas mezőgazdasági élőhelyek beszűkülése, az elérhető rovartáplálék megfogyatkozása.

13 millió euró gyorssegély a fair kereskedelemnek

Segélyalapot hoznak létre Németországban, célja a fejlődő országokban fenntartható gazdálkodást folytató kistermelők támogatása, hogy a koronavírus-válság idején is meg tudják tartani a dolgozóikat.