Back to top

Béla és a Bikavér

Az egri Ostorosbor Pincészet prémium borcsaládja három különleges vörösborral lép piacra. A palackok nemcsak a tartalmuk miatt izgalmasak, a címkékre a Munkácsy-díjas képzőművész, Bukta Imre egy-egy festménye került. Ezek a borok a legjobb évjáratokból készülő dűlőszelekciók vagy hordóválogatások, és most a különleges megjelenésükkel is fölhívják magukra a figyelmet.

Az Eger melletti Ostoroson működő borászatban dolgozzák föl a 170 hektáros birtokról származó fehér és kék szőlőket, közel ötmillió palack bort forgalmaznak egy évben. Filozófiájuk két alappillére a minőség és a kiváló ár-érték arány, vagyis arra törekszenek, hogy valamennyi árkategóriában a legmagasabb nívójú borokat kínálják, elősegítve ezzel a minőségi borfogyasztást. Most a prémium kategóriában mutattak be újdonságokat a Gundel étteremben, alátámasztva azt a törekvésüket, hogy

ételekkel jól társítható gasztroborokat kínálnak a fogyasztóknak.

Ezek a borok a legjobb évjáratokból készülő dűlőszelekciók vagy hordóválogatások, és most a különleges megjelenésükkel is fölhívják magukra a figyelmet.

Soltész Gergő és Bukta Imre
Fotó: Busák Attila
Az, hogy kortárs festmény van a boroscímkén, mindenképp úttörő, egyben kissé kockázatos vállalkozás Bukta Imre szerint. Nem tudhatjuk, hogyan fogadják a fogyasztók az önmagukban sem megszokott műveket. A festő több száz alkotása közül Soltész Gergő ügyvezető és Ipacs Tamás grafikus választott, elsősorban a tulajdonos szívéhez közel álló képeket.

Legegyszerűbben a Delelő című festmény kiválasztása magyarázható, mondta Soltész Gergő, aki gyerekkorában szerette számolni a falun átvonuló teheneket. Ez a kép alkotója szerint békességet sugároz, és örömmel vette tudomásul, hogy egyben a 2016-os Cuvée Superiornak is nevet adott. A bor 60% Cabernet sauvignon, 10% Zweigelt és Merlot házasítása, 14 hónapig érlelték 225 literes újhordóban. Az intenzív fás jelleget a gyümölcsös-fűszeres Zweigelt acáltartályos érlelése ellensúlyozza benne.

A 2016-os Egri Bikavér Superior igazán különleges tétel, ugyanis a Pajados dűlőben egymás mellett lévő Kékfrankos, Merlot, Cabernet sauvignon és Cabernet franc ültetvények termését együtt szüretelték október 10-én. Az évjárat meleg és kellően csapadékos volt, a dűlő jellegzetessége pedig, hogy gyors az érés, de egyszer csak megtorpan, ez tette lehetővé, hogy egybeszüreteljék a fajtákat. A Cabernet-k teljes érésben, a másik két fajta már kissé túlérett állapotban volt a szüret idején. A tőkék terhelését a legszigorúbb egri megkötésekre tervezték, de az egyik fajtánál mégis 7 tonna lett az átlagtermés, ezért nem Grand Superior minősítésű a bor. Eddigi legnagyobb elismerése az idén Bordeaux-ban szerzett aranyérem. Palackján a Béla fácánnal című festmény reprodukciója látható.

A 2015-ös Kékfrankos a Soltész család egyik kedvence, gyümölcsös, a szőlő ízeit érzékeltető bor, nem túl magas alkoholtartalommal. A prémium bor a legszebb két-két 5 és 20 hektós hordó tartalmából készült, ahol korábban 12 hónapot töltöttek. A bor címkéjére a Korcsolyázó cigánylány című festmény került.

Az új Soltész-borok szeptembertől kaphatók kizárólag borszaküzletekben, éttermekben és a pincészetnél.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zoltán megérdemelt pihenést tölti Szudánba, miután párjával három fiókát felnevelt

Közel egy hónapos utazással, 5100 kilométer repülés után október elején Szudánba érkezett az egyetlen jeladós gemenci fekete gólya.

Cabernet franc és terroir Villányban

A Villányi borvidék 2019-ben már ötödízben rendezi meg Villányban a Cabernet franc-ok csúcstalálkozóját. A szakmai fórumot idén november 22-én tartják meg, amely ezúttal a Franc&Franc - Terroir, Vineyards & Vintages témaköröket járja körbe, rangos hazai és külföldi szakértők előadásában.

Mitől repedt a kápiapaprika? Szó szerint, nem elég rugalmasak az időjáráshoz

A kápiapaprika egész évben keresett termék. Hazánkban még mindig zömmel szabadföldön termesztik, bár egyre többen költöztetik be a fűtetlen sátrakba. Az idén azonban sokan panaszkodtak, hogy akár 30-40 százalék is lehetett az érett repedt bogyók aránya.

Államtitkár: tananyagfejlesztésre van szükség

Magyarországnak aktívan kell alakítania az agrártechnológiai forradalmat, ennek érdekében pedig korszerűbb tudást kell átadni az agrár-felsőoktatásban – jelentette ki Feldman Zsolt egy az agrárdigitalizációról szóló konferencián.

Borissza portugálok, olaszok és franciák

A borfogyasztás még a hagyományos bortermelő országokban is hanyatlóban van, az egy főre jutó fogyasztás folyamatosan csökken. Régen a bor Európa legtöbb országában a mindennapi élet része volt. Aki nem tudta megtermelni, az kereskedőkön keresztül jutott hozzá, így az idők folyamán a szőlő- és bortermelés virágzó gazdasági ágazattá vált. De az idők változnak.

Bor és turizmus: sikerre ítélve

„Bor és turizmus – a nyerő páros” címmel rendezett konferenciát Magyarország beregszászi konzulátusa, azzal a céllal, hogy a jó gyakorlat és pozitív példák bemutatásával ötleteket adjon az érintett szakmák itteni képviselőinek.

Poloska ellen még mindig a hagyományos módszer a legjobb?

Egész Olaszországban gondot okoz az ázsiai márványospoloska megjelenése a kertészeti kultúrákban. A telelőre vonuló rovarok ellen hagyományos védekezési módszert is javasolnak. Szerte a világon próbálkoznak ennek az ellenálló és szapora kártevőnek a leküzdésével, a természetes ellenségek bevetésétől kezdve a különböző rovarölő szerekig mindent bevetnek, hogy megvédjék a termést.

Kitiltották a nőt az országból a bőröndjében találtak miatt

Az ázsiai térségben rohamos ütemben terjedő afrikai sertéspestis Ausztráliában is érezteti hatását: a szigorú biztonsági óvintézkedések okán megtagadták a belépést az országba egy nőtől, aki bőröndjében nyers sertéshússal érkezett a sidney-i repülőtérre.

Veszélyben a vadgerlék

Németországban a kihalás veszélye fenyegeti az arrafelé ritkának számító vadgerléket, ezért a Német Természetvédelmi Szövetség 2020-ra az év madarának választotta - számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A szőlő és a bor szerelme

Sok borászatot jellemeznek családi üzemként, ahol a família több tagja is dolgozik a szőlőművelésben, borkészítésben, értékesítésben, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet pedig mintapéldája ennek, hiszen Gál Csaba, felesége, Dignisz Éva és két gyermekük együtt dolgoznak, és végeznek minden munkafolyamatot Szigetcsépen, a családi pincészetben.