Back to top

Béla és a Bikavér

Az egri Ostorosbor Pincészet prémium borcsaládja három különleges vörösborral lép piacra. A palackok nemcsak a tartalmuk miatt izgalmasak, a címkékre a Munkácsy-díjas képzőművész, Bukta Imre egy-egy festménye került. Ezek a borok a legjobb évjáratokból készülő dűlőszelekciók vagy hordóválogatások, és most a különleges megjelenésükkel is fölhívják magukra a figyelmet.

Az Eger melletti Ostoroson működő borászatban dolgozzák föl a 170 hektáros birtokról származó fehér és kék szőlőket, közel ötmillió palack bort forgalmaznak egy évben. Filozófiájuk két alappillére a minőség és a kiváló ár-érték arány, vagyis arra törekszenek, hogy valamennyi árkategóriában a legmagasabb nívójú borokat kínálják, elősegítve ezzel a minőségi borfogyasztást. Most a prémium kategóriában mutattak be újdonságokat a Gundel étteremben, alátámasztva azt a törekvésüket, hogy

ételekkel jól társítható gasztroborokat kínálnak a fogyasztóknak.

Ezek a borok a legjobb évjáratokból készülő dűlőszelekciók vagy hordóválogatások, és most a különleges megjelenésükkel is fölhívják magukra a figyelmet.

Soltész Gergő és Bukta Imre
Fotó: Busák Attila
Az, hogy kortárs festmény van a boroscímkén, mindenképp úttörő, egyben kissé kockázatos vállalkozás Bukta Imre szerint. Nem tudhatjuk, hogyan fogadják a fogyasztók az önmagukban sem megszokott műveket. A festő több száz alkotása közül Soltész Gergő ügyvezető és Ipacs Tamás grafikus választott, elsősorban a tulajdonos szívéhez közel álló képeket.

Legegyszerűbben a Delelő című festmény kiválasztása magyarázható, mondta Soltész Gergő, aki gyerekkorában szerette számolni a falun átvonuló teheneket. Ez a kép alkotója szerint békességet sugároz, és örömmel vette tudomásul, hogy egyben a 2016-os Cuvée Superiornak is nevet adott. A bor 60% Cabernet sauvignon, 10% Zweigelt és Merlot házasítása, 14 hónapig érlelték 225 literes újhordóban. Az intenzív fás jelleget a gyümölcsös-fűszeres Zweigelt acáltartályos érlelése ellensúlyozza benne.

A 2016-os Egri Bikavér Superior igazán különleges tétel, ugyanis a Pajados dűlőben egymás mellett lévő Kékfrankos, Merlot, Cabernet sauvignon és Cabernet franc ültetvények termését együtt szüretelték október 10-én. Az évjárat meleg és kellően csapadékos volt, a dűlő jellegzetessége pedig, hogy gyors az érés, de egyszer csak megtorpan, ez tette lehetővé, hogy egybeszüreteljék a fajtákat. A Cabernet-k teljes érésben, a másik két fajta már kissé túlérett állapotban volt a szüret idején. A tőkék terhelését a legszigorúbb egri megkötésekre tervezték, de az egyik fajtánál mégis 7 tonna lett az átlagtermés, ezért nem Grand Superior minősítésű a bor. Eddigi legnagyobb elismerése az idén Bordeaux-ban szerzett aranyérem. Palackján a Béla fácánnal című festmény reprodukciója látható.

A 2015-ös Kékfrankos a Soltész család egyik kedvence, gyümölcsös, a szőlő ízeit érzékeltető bor, nem túl magas alkoholtartalommal. A prémium bor a legszebb két-két 5 és 20 hektós hordó tartalmából készült, ahol korábban 12 hónapot töltöttek. A bor címkéjére a Korcsolyázó cigánylány című festmény került.

Az új Soltész-borok szeptembertől kaphatók kizárólag borszaküzletekben, éttermekben és a pincészetnél.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szőlőültetvény: közeleg a virágzás

Amikor a metszésen, kötözésen, hajtásválogatáson már túlvannak az ültetvények, akkor az egyik fő cél, hogy a növényeket megvédjük a kórokozóktól és kártevőktől. Különösen a virágzás idején kell figyelni a megelőzésre.

Kint is bent? Teraszok királynői

A mi kedvenc növényünk most a teraszok királynői, a teraszrózsák, és ajánlunk hosszannyíló évelőket is. Megmutatjuk, hogyan varázsoljunk árnyékot a forró napokra, vendégségben voltunk az Év Borászánál, Koch Csabánál és Magyarország francia nagyköveténél. Bálint gazda is elküldte májusi üdvözletét és jó tanácsait. Megjelent a Kertbarát Magazin 2020/május-június száma, fizessen elő!

Nyitott pincék, nem csak Pünkösdkor

Pünkösdkor országszerte számtalan pincészet tárja szélesre kapuit az érdeklődők előtt. A kedvezményes kóstolók mellett sok helyen lehetőség nyílik a pince és a szőlőbirtok bejárására, s finom falatok is kerülhetnek a vendégek asztalára.

Beszédes fajtanevek

A szőlőfajta a minőségi szőlőtermesztés alapja, így feltüntetése nem hiányozhat a legtöbb boroscímkéről. Kiemelt szerepét mi sem bizonyítja jobban, hogy még a legkevésbé szőlő- és borrajongó emberek is tudnak néhány nevet említeni.

Jól teljesítettek az Irsai Olivér borok a Szupermenta tesztjén

Kiváló eredmény a bor világnapján: az Irsai Olivér borok hatósági, laboratóriumi és kedveltségi szempontból egyaránt mindenben megfeleltek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta terméktesztjén. A hivatal szakemberei összesen 25, 2019-es évjáratú termék komplex vizsgálatát végezték el.

Optimista, realista borász

Koch Csaba nyerte el Az Év Bortermelője címet a Magyar Bor Akadémiától, ebből az alkalomból látogattuk meg a borotai pincészetben. Elhivatottságára jellemző, hogy a karantén idején is azonnal igent mondott az interjúra. Kérésére húsvétkor látogattuk meg, az időpont nem az ünnepnek szólt, és még a szőlőhöz sem volt köze, a főszerepet érdekes módon a körtefák játszották.

Szépek az ültetvények, de jöhetne az eső

A szőlő­ültetvények az aszály ellenére jó képet mutatnak a szakértők szerint, bár még korai a termésbecslés. A szakmabeliek a termelési támogatást preferálnák a zöldszürettel szemben.

Rosalia Fesztivál az éterre töltve

Ember tervez… aztán újratervez, aztán megint újratervez. És közben rendületlenül kéri a Teremtőt, hogy ő is végezze jól a dolgát. Nagyjából így lehetne összefoglalni a mögöttünk lévő hónapokat (és könnyen lehet, hogy az előttünk lévőket is).

Tavaszi zöldmunkák szőlőültetvényben

A kötözés a szőlőnek talán a legkevesebb szakértelmet igénylő munkafolyamata, de fontos beavatkozás a növény élete szempontjából. Ha elmarad, az komoly problémákat okozhat, de az is károsítja a növényt, ha átcsúszunk vele júniusra: sokkal törékenyebbek akkor a hajtások. A kötözéssel vagy hajtásigazítással egy menetben a hajtásválogatást is célszerű megejteni május végéig.

A HNT összesítette az idei telepítési igényeket

A számok azt mutatják, a gazdák a hosszútávú terveikben kevésbé támaszkodnak az új telepítésekre. Mindezt bizonyítja, hogy a HNT elnöksége által 2020-ban meghatározott 1%, azaz 654 hektár helyett április hónapban 158,5202 hektár az összes – tehát a még hiánypótlással érintett – beadott új telepítési engedély kérelmek nagysága.