Back to top

Béla és a Bikavér

Az egri Ostorosbor Pincészet prémium borcsaládja három különleges vörösborral lép piacra. A palackok nemcsak a tartalmuk miatt izgalmasak, a címkékre a Munkácsy-díjas képzőművész, Bukta Imre egy-egy festménye került. Ezek a borok a legjobb évjáratokból készülő dűlőszelekciók vagy hordóválogatások, és most a különleges megjelenésükkel is fölhívják magukra a figyelmet.

Az Eger melletti Ostoroson működő borászatban dolgozzák föl a 170 hektáros birtokról származó fehér és kék szőlőket, közel ötmillió palack bort forgalmaznak egy évben. Filozófiájuk két alappillére a minőség és a kiváló ár-érték arány, vagyis arra törekszenek, hogy valamennyi árkategóriában a legmagasabb nívójú borokat kínálják, elősegítve ezzel a minőségi borfogyasztást. Most a prémium kategóriában mutattak be újdonságokat a Gundel étteremben, alátámasztva azt a törekvésüket, hogy

ételekkel jól társítható gasztroborokat kínálnak a fogyasztóknak.

Ezek a borok a legjobb évjáratokból készülő dűlőszelekciók vagy hordóválogatások, és most a különleges megjelenésükkel is fölhívják magukra a figyelmet.

Soltész Gergő és Bukta Imre
Fotó: Busák Attila
Az, hogy kortárs festmény van a boroscímkén, mindenképp úttörő, egyben kissé kockázatos vállalkozás Bukta Imre szerint. Nem tudhatjuk, hogyan fogadják a fogyasztók az önmagukban sem megszokott műveket. A festő több száz alkotása közül Soltész Gergő ügyvezető és Ipacs Tamás grafikus választott, elsősorban a tulajdonos szívéhez közel álló képeket.

Legegyszerűbben a Delelő című festmény kiválasztása magyarázható, mondta Soltész Gergő, aki gyerekkorában szerette számolni a falun átvonuló teheneket. Ez a kép alkotója szerint békességet sugároz, és örömmel vette tudomásul, hogy egyben a 2016-os Cuvée Superiornak is nevet adott. A bor 60% Cabernet sauvignon, 10% Zweigelt és Merlot házasítása, 14 hónapig érlelték 225 literes újhordóban. Az intenzív fás jelleget a gyümölcsös-fűszeres Zweigelt acáltartályos érlelése ellensúlyozza benne.

A 2016-os Egri Bikavér Superior igazán különleges tétel, ugyanis a Pajados dűlőben egymás mellett lévő Kékfrankos, Merlot, Cabernet sauvignon és Cabernet franc ültetvények termését együtt szüretelték október 10-én. Az évjárat meleg és kellően csapadékos volt, a dűlő jellegzetessége pedig, hogy gyors az érés, de egyszer csak megtorpan, ez tette lehetővé, hogy egybeszüreteljék a fajtákat. A Cabernet-k teljes érésben, a másik két fajta már kissé túlérett állapotban volt a szüret idején. A tőkék terhelését a legszigorúbb egri megkötésekre tervezték, de az egyik fajtánál mégis 7 tonna lett az átlagtermés, ezért nem Grand Superior minősítésű a bor. Eddigi legnagyobb elismerése az idén Bordeaux-ban szerzett aranyérem. Palackján a Béla fácánnal című festmény reprodukciója látható.

A 2015-ös Kékfrankos a Soltész család egyik kedvence, gyümölcsös, a szőlő ízeit érzékeltető bor, nem túl magas alkoholtartalommal. A prémium bor a legszebb két-két 5 és 20 hektós hordó tartalmából készült, ahol korábban 12 hónapot töltöttek. A bor címkéjére a Korcsolyázó cigánylány című festmény került.

Az új Soltész-borok szeptembertől kaphatók kizárólag borszaküzletekben, éttermekben és a pincészetnél.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kitiltották a nőt az országból a bőröndjében találtak miatt

Az ázsiai térségben rohamos ütemben terjedő afrikai sertéspestis Ausztráliában is érezteti hatását: a szigorú biztonsági óvintézkedések okán megtagadták a belépést az országba egy nőtől, aki bőröndjében nyers sertéshússal érkezett a sidney-i repülőtérre.

Veszélyben a vadgerlék

Németországban a kihalás veszélye fenyegeti az arrafelé ritkának számító vadgerléket, ezért a Német Természetvédelmi Szövetség 2020-ra az év madarának választotta - számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A szőlő és a bor szerelme

Sok borászatot jellemeznek családi üzemként, ahol a família több tagja is dolgozik a szőlőművelésben, borkészítésben, értékesítésben, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet pedig mintapéldája ennek, hiszen Gál Csaba, felesége, Dignisz Éva és két gyermekük együtt dolgoznak, és végeznek minden munkafolyamatot Szigetcsépen, a családi pincészetben.

Graffitik a Lila-hegyi-kilátóban

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 2018. április végén avatta fel és adta át a nagyközönségnek a Nyúl és Győrújbarát községek határában álló Lilahegyi-kilátót. Akkor még csak a tervek, álmok között szerepelt, hogy az építmény még szebb külsőt kaphasson, és a kilátók között egyedül álló módon, éjszaka is látogatható legyen.

Mi terem a szőlő alatt?

Ha mókásan akarnánk megválaszolni a kérdést, mit is találhatunk a szőlő alatt, mondhatnánk, hogy ott lehetnek a számunkra legfontosabbak: családunk, hűsölő háziállataink, autónk... Viccet félretéve, a szőlő közvetlen környezetéről, vagyis a tőkék alatti tér kihasználásáról szeretnék bővebben szólni.

Súlyos termelői veszteségek az Egyesült Államokban

Az amerikai gazdálkodóknak és agrárvállalkozásoknak egyre nagyobb exportveszteséggel kell szembenézniük, mivel folytatódik Donald Trump elnök, Kínával „vívott” kereskedelmi háborúja – figyelmeztet a Boston Consulting Group (BCG) egy friss elemzésében, amelyről a Bloomberg hírügynökség számolt be.

ASP: A tenger sem jelent akadályt a vírus terjedésének

Az afrikai sertéspestis (ASP) járvány elérte a 11. országot is Ázsiában, Kelet-Timort. Eközben Kínában meredeken emelkednek a sertésárak, és további kitörésekről számolnak be a Fülöp-szigetekről és Dél-Koreából is.

Furcsa állati szokások

Milyen „vadállatok” tarthatók háziállatként? Mitől érdekes élőlény a csótány? Milyen módszerekkel taníthatók az állatok? Ezekre a kérdésekre is választ kapnak azok, akik kilátogatnak a Budakeszi Vadaspark felelős állattartásról szóló bemutatójára.

Az aktív termelési módozatoké a jövő

Az időjárási anomáliák, a mind meglepőbb kihívások ébresztik rá a gazdákat arra, hogy tudatosan és aktívan be kell avatkozniuk a jó terméseredmények érdekében – véli Éber Csaba. A Malagrow kereskedelmi vezetője szerint a változékony helyzetből kell kihozni a legtöbbet, ehhez pedig profi termékek és magabiztos szaktudás kell.

„Az Év Pincészete Magyarországon 2019-ben” Günzer Tamás Pincészete

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben megalapította „Az Év Pincészete Magyarországon” kitüntető címet. Ebben az évben a díjat Günzer Tamás Pincészete nyerte el.