Back to top

A foltosszárnyú muslica még a fügére is veszélyes

Eddig főként a bogyósokban tett károk miatt emlegettük a hazánkban nemrég megtelepedett foltosszárnyú muslicát. Sok tápnövényű házikertben a fügére is veszedelmes lehet. Rendszeresen csapdázva csökkenthetjük a kártételét.

A foltosszárnyú muslica a fügét is károsítja. Az ecetmuslicától a hímek szárnyának rajzolata különbözteti meg, a foltosszárnyú muslica hímjeinek szárnyhegyén ugyanis sötét folt található, arról kapta a nevét. Nagyon gyorsan szaporodó muslicafaj, hat nemzedéke is kifejlődhet, egy nősténynek tehát akár 75 milliárd utóda is lehet. Sok tápnövénye van, nem kíméli a termesztett és a vadon termő gyümölcsfajokat sem. Más muslicákkal ellentétben nem a rothadó, túlérett, hanem a még érésben lévő, színesedő, majd később az érett gyümölcsöket keresi föl tojásrakás céljából. A nőstény egy gyümölcsbe több petét helyez el.

Foltosszárnyú muslica fügén

A kártevő lárvái fehér színű, néhány milliméteres nyüvek. A károsítás hatására a füge felszíne a szúrás helyén behorpad, és a gyümölcs gyorsan összeesik. Ezért fontos a megtermett összes gyümölcs betakarítása, és a fertőzöttek megsemmisítése is. A fertőzés mértékét úgy állapíthatjuk meg, hogy vagy vízbe helyezzük az egészségesnek tűnő fügét, vagy lefagyasztjuk. A lárvák gyorsan, néhány perc alatt elhagyják a termést, ezután a folyadékot szűrjük át 4-5 milliméter átmérőjű szűrőn, és a tartalmát borítsuk sötét papírra a lárvák könnyebb megszámlálása érdekében. A lefagyasztott termésen pedig az elpusztult lárvákat figyelhetjük és számolhatjuk meg.

Foltosszárnyú muslica lárvái vízbe mártás után
A fertőzött gyümölcsöt nem szabad komposztálni, mert a muslica átteleléséhez kedvező körülményeket teremtünk.

E kártevő ellen nehéz a kémiai védekezés a hatékony növényvédő szerek élelmezés-egészségügyi várakozási idejének hossza miatt.

Házi kivitelezésű piros muslicacsapda
Svájci tapasztalatok szerint a foltosszárnyú muslica kártételét megelőzhetjük, ha egész évben csapdázzuk. A piros színt kedveli, ezért piros színű csapdába 5 rész víz, 4 rész almaecet és egy rész vörösbor keverékébe egy mokkáskanál cukrot és néhány csepp semleges illatú mosogatószert tettünk. A nyílás átmérője nem volt nagyobb 4 milliméternél, hogy nagyobb rovarok ne tudjanak bejutni. A csapdát szélvédett, árnyékos fekvésbe helyeztük ki.

A csapdákban lévő muslicákat két nap múlva leszűrtük, mikroszkóp segítségével azonosítottuk a muslicafajt. Egy csapdával két nap alatt több mint 100 foltosszárnyú muslicát fogtunk. Javasoljuk e módszer kipróbálását és bevezetését.

Két nap alatt száz kártevőt lehetett összefogni

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2019/36 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Összegereblyézné a lehullott leveleket? Ne tegye!

Benne vagyunk az őszben, hullanak a falevelek, és mi rendszeretetből vagy csak az elvárások miatt szorgalmasan összegereblyézzük, bezsákoljuk, és kerül a hulladékba. Környezetvédők szerint ez nemcsak saját magunkra, de az egész bolygóra nézve káros.

Az opáljuhar őszi pompája

Ősszel az egyik legpompásabban színeződő juharfaj az opáljuhar. Gyönyörű, sárga és skarlátpirosas-narancsos árnyalatokban ragyog a lombozat, a rajta átszűrődő napfényben az opálok különféle pirosas-sárgás árnyalataira emlékeztet.

A cikória nem csak kávéhelyettesítő, egészségjavító is

A cikóriát sokan kávéhelyettesítőként ismerek, pedig a növény gyökere valóságos aranybánya az egészséges rostok tekintetében. Nem véletlen, hogy már ötezer évvel ezelőtt az ősi egyiptomiak is egészségjavító tulajdonságai miatt termesztették. A növényt a mai napig hasznosítják a gyógyhatása miatt, és talán további lehetőségeket is rejt magában.

Ezért nem szabad kidobni az alma héját!

Ha szeretnénk maximálisan kihasználni az alma jótékony hatását, ne dobjuk ki a héját, tele van értékes tápanyagokkal. És így még felesleges hulladékot sem termelünk.

Pókhálós réteken

Sok pókhálót figyelhetünk meg a réteken szeptemberben és októberben, néhol egész mezőket fednek be fehér lepellel a pókok. Különleges természeti jelenség, amiért érdemes korán fölkelni, mert hajnalban a leglátványosabb, amikor a harmat kicsapódik, és gyöngysormintáival rajzolja meg a pókhálók szerkezetét.

Szőlő és bor: tudatosság mindenek felett

A kárpátaljai szőlészek az idén újból szembesültek azzal a ténnyel, hogy a szívükhöz legközelebb álló kultúra növényvédelme tekintetében nincs könnyű évjárat, az időjárás Kárpátalján is megnehezítette a gazdák életét.

Többmillió euró agrárdigitalizációra

A német kormány 7,6 millió euróval támogatja a Drezdai Műszaki Egyetem agrárdigitalizációval kapcsolatos projektjét – számol be a Süddeutsche Zeitung.

Október 31-ig kell bejelenteni a 2018-as növényvédőszer-forgalmi adatokat

2019. október 31-ig kell bejelenteni a 2018-as növényvédőszer-forgalmi adatokat a Nébih Ügyfélprofil Rendszerében (ÜPR). A bejelentés cégek esetében csak meghatalmazással végezhető.

Sokba kerül a növényútlevél

A december 14-étől bevezetésre kerülő növényútlevél miatt 0,7-0,8 fonttal kerülhet majd többe egyetlen cserép primula Nagy-Britanniában. Amennyiben megállapodás nélküli brexitre kerül sor, Nagy-Britannia kikerül az EU-s növényútlevél-rendszer alól, és harmadik országgá válik.

Rákkeltő aflatoxinok - Az egzotikus állatokban kutatja a megoldást

Kimagasló tudománytörténeti jelentőségű – tartják hazánk első mezőgazdasági kutatótelepéről, amely 19. század végi megalapítása óta, mind a mai napig kulcsfontosságú vizsgálatok helyszíne. A NAIK Agrár-környezettudományi Kutatóintézetének laboratóriumában dolgozik Kosztik Judit, aki a kutató-utánpótlási program résztvevőjeként rákkeltő aflatoxinok semlegesítésére keres megoldásokat.