Back to top

Széles körben teszik megismerhetővé a legújabb technológiákat

Rohamos ütemben fejlődnek az agrártechnológiák, éppen ezért fontos feladata a kormányzatnak, hogy meggátolja a gazdák közötti „digitális szakadék” kialakulását –hangsúlyozta Feldman Zsolt a SMARTFARM megnyitóján.

Megnyitotta kapuit a 32. Bábolnai Gazdanapok, ezzel együtt pedig a SMARTFARM Precíziós növénytermesztési konferencia, kiállítás és bemutató is, amely az esemény programjainak zászlóshajójának számít. A konferenciát Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára nyitotta meg. Elmondta, e program során technológiai információk tömkelege árasztja el a résztvevőket.

„Ezek egy olyan eszközrendszer elemei, amelyek segíthetik a gazdálkodókat abban, hogy versenyképesebbé váljanak, magasabb jövedelemhez jussanak, s hozzájárulnak ahhoz is, hogy kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után, illetve a változó környezethez való alkalmazkodásukat is segítik”

– hangsúlyozta. Ma Magyarországon minden technológia elérhető és megvásárolható, a rendelkezésre álló adattömeg pedig hatalmas, mindez ugyanakkor nemcsak pozitív hozadékokkal bírhat: rövid idő alatt egyfajta digitális szakadék jöhet létre ugyanis a gazdálkodók között. E helyzetet igyekszik elkerülni a kormányzat a Digitális Agrár Stratégiája (DAS) eszközeivel, amelyek az agrárium digitalizációjával kapcsolatos minden lényeges kérdésre igyekszenek választ adni. „Hosszú előkészítő munka után idén augusztusban bekerült a Magyar Közlönybe a DAS, amely ez az első ilyen típusú, ilyen léptékű és mélységű összefoglaló Európában” – hangsúlyozta Feldman Zsolt, aki emellett emlékeztetett az évek óta futó Digitális Jólét Programra is, amelyből szintén profitálhatnak a gazdák.

Mint mondta, a Digitális Agrár Stratégia előkészítése kapcsán, a gazdálkodókkal történt egyeztetések során világossá vált, a többség a különböző munkafolyamatokhoz kapcsolódó jobb technológiát szeretné igénybe venni. Ezek használatához azonban elengedhetetlen a maguk, illetve a gazdák által igénybe vett munkaerő képzése. Az államtitkár ennek kapcsán elmondta, a stratégia részeként szakmai szervezetekkel együttműködve készítik elő a Digitális Agrárakadémiát, amely az egyes technológiák megismerését, kipróbálását, azok alapismereteinek megszerzését teszi lehetővé a gazdák számára a jövőben.

Elkészültek az első bemutató tananyagok, amelyek ingyenesen elérhetők lesznek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján. Ezek mellett az állami kézben lévő adatokat – például térinformatikai és meteorológiai adatokat – is széles körben tervezik elérhetővé tenni, szintén térítésmentesen.

Ezek mellett Feldman Zsolt beszélt arról is, szeretnének előre lépni a mezőgazdasági szakképzés területén is. „A célunk, hogy a fiatalok számára úgy tanítsuk meg a folyamatosan változó technológiákat, hogy a tudásuk ne avuljon el rövid időn belül. Ezt a típusú tananyagfejlesztést célozza az úgynevezett okos gazda programunk” – hangsúlyozta. Hozzátette: a tárgyi feltételek megteremtésén túl a tanárok képzését és ösztönzését is fontosnak tartják. Az államtitkár beszéde végén arról beszélt, a NAK keretén belül idén több szintű, digitális technológiát is érintő képzéseket és vizsgákat szerveznek. A kormányzat és a szakmai szervezetek közös célja, hogy az ágazat szereplői megszerezzék azt a tudást, amellyel méretükhöz mérten lesznek képesek előre lépni, akár rövid időn belül is

MMG - Új dimenzióba lépett a SMARTFARM

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Önjáró gabona- és silóbetakarító gépek

Egyre kevesebben vannak a magyar mezőgazdaságban, akik még nem hallottak a mind nagyobb teret nyerő precíziós gazdálkodásról. Ez a gazdálkodási forma megkívánja a különböző szakmák és területek szoros együttműködését, hogy valamilyen informatikai feltérképezés és tervezés alapján minél magasabb fokon ki tudjuk szolgálni a növények igényeit.

Őshonos madarunk a kipusztulás szélén

A Német Természetvédelmi Szövetség panasszal élt az Európai Bizottság felé a fogoly állományának súlyos fogyatkozása miatt. Beadványuk arra figyelmeztet, hogy fogolyállományuk az EU madárvédelmi irányelvének hatálybalépése óta 91 százalékkal csökkent. A szervezet egyértelműsíti, hogy ennek oka a faj számára alkalmas mezőgazdasági élőhelyek beszűkülése, az elérhető rovartáplálék megfogyatkozása.

Fejőrobotok Mezőhegyesen – sikeres a tehénállomány beszoktatása

Október 2-án 181 tehén áthajtásával kezdődött meg a 2,7 milliárd forintos beruházással elkészült robotizált istállók beüzemelése Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság tejgazdaságában. Ilyen léptékű beszoktatásra még nem volt példa, mint ahogy arra sem, hogy a tejtermelés az első napokban nem, hogy visszaesett volna, hanem 6%-kal nőtt.

Úton a digitális forradalom felé

Az agrárium jelenét és jövőjét két tényező alakíthatja. Egyrészt az adatalapú digitális technológiák alkalmazása, másrészt a technológiai eszközök széles körű használata utat nyithat a robotikának és a mesterséges intelligencia agrárcélú felhasználásának. A koronavírus-járvány hatására ezek a fejlesztések most új lendületet vehetnek és felgyorsulhatnak.

Klímasemleges mezőgazdaság – termelői vélemény

Az Európai Parlament október 7-én elfogadta a az egész EU-ra kiterjedő klímarendeletet, amely a tervek szerint biztosítja az európai polgárok és vállalkozások számára az átállás megtervezéséhez szükséges jogbiztonságot és kiszámíthatóságot, és amely a mezőgazdasági termelőket ösztönzi a szén-dioxid-megkötés fokozására.

Támogatják a hazai magyartarka állomány genom tenyészérték vizsgálatát

Az Agrárminisztérium 150 millió forinttal támogatja a magyartarka szarvasmarha fajta genom vizsgálatát. Az ennek köszönhetően létrejövő modern, XXI. századi tenyésztési program segítheti a kiemelkedő értéket képviselő fajta nemzetközi versenyképességének növekedését és tenyésztőinek jövedelmezőbb munkáját.

Fülkéből pumpálható gumiabroncsok

A traktor abroncsainak túl magas nyomása problémát jelent, káros hatással van mind a gumiabroncsok tartósságára, mind a talajra. A Claas úgy döntött, hogy egy új megoldással megkönnyíti vásárlói életét.

Lendületben a hazai agrárstartup-fejlesztések

Kezdetét vette a második NAK TechLab agrár-startup inkubátor program, mely piacképes innovációkkal segíti az agrárium hatékonyságnövelését. A program segítségével olyan fejlesztések indulhatnak el, melyek nagyban elősegítik a mezőgazdaság digitalizációját, ezáltal versenyképesebbé, fenntarthatóbbá és környezettudatosabbá téve az ágazatot.

Agrárminiszteri találkozó és élelmiszeripari kiállítás Poznanban

Egy kiszámítható, megvalósítható, a gazdálkodói és tagállami pénzügyi kockázatokat csökkentő Közös Agrárpolitika irányába mutató javaslatokat tartalmazó nyilatkozatot fogadott el tizenegy ország agrárminisztere a Visegrádi Csoport kibővített agrárminiszteri ülésén Poznanban. Ugyanitt, a POLAGRA FOOD kiállításon a lengyel agrárminiszter közreműködésével megnyílt a magyar stand.

Fejlesztés, munkahelyvédelem - Támogatás a kertészeteknek

Október közepén indul az az új fejlesztési támogatás, amely 30 milliárd forintot biztosít a kertészeti ágazat versenyképességet és hatékonyságot szolgáló beruházásaihoz.