0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Áradások veszélyeztetik az elefántcsontparti kakaótermést

Heves esőzések sújtják Elefántcsontpart kakaótermő régióit, ami veszélyeztetheti a termés minőségét. Emellett a gazdák áradástól, és a nedves időjárással együtt járó növénybetegségektől is tartanak.

Korán kezdődött a szüret a mostani szezonban, mely normál esetben októbertől márciusig tart. A termesztők a tavalyinál több termésre számítanak. Azonban a napsütés hiánya, és a szokásosnál négyszer több csapadék miatt nő a kakaóbabok nedvességtartalma, így a gombabetegségek potenciális veszélyt jelentenek.

Egyes betegségek már fertőzni kezdtek, a gazdák szerint azonban egyelőre még nem súlyos a helyzet.

A Duekoue régió nyugati részén lévő termesztők azonban nem biztos, hogy ki tudják várni a következő kereskedelmi szezon nyitását októberben, amikor jobb áron értékesíthetnék az árujukat. Ali Diomande helyi termelő arról panaszkodott a Reutersnek, hogy az időjárás miatt nem tudja megfelelően tárolni a kakaóbabot, így ha nem adja el időben, annak minősége jelentősen romlani fog. Ahhoz, hogy ez ne következzen be, több napsütésre lenne szükség, amivel elkerülhetőek lennének a veszteségek.

A Reuters adatai szerint a Man régió nyugati részén a múlt héten 76 milliméter csapadék hullott, ami 37,1-el van az elmúlt öt év átlaga fölött. Divo régió déli részén 62,8 milliméter hullott, ami 46,7-el több az átlagosnál. Emellett Agboville, Bongouanou és Yamoussoukro régiókban is a szokásosnál több esett.

Daloa régió (mely az országos termés negyedét adja) középső és nyugati részén már megjelent egy súlyos gombabetegség, az úgynevezett fekete hüvely kór.

A területen élő egyik gazda, Albert N’Zue szerint fennáll az áradás veszélye is, mivel az esőzések túl gyorsan érkeznek egymás után, és a folyók vízszintje is emelkedik.

„A fekete hüvely kór egyelőre nem olyan súlyos. Tegnap és ma is sokat sütött a nap, ami tovább javíthat a helyzeten” – tette hozzá a termelő. A térségben 71,9 milliméter eső esett a múlt héten, ami 43,4 milliméterrel az öt éves átlag fölött van.

A kakaótermesztő övezet szívében található Soubre régió nyugati részén a gazdák egyelőre nem észleltek súlyos problémákat az ültetvényeken, azonban az itt hullott csapadék 61,4 milliméter csapadék is 46,1-el több, mint az ilyenkor szokásos.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Reuters