Back to top

Fajtaváltás a VOG konzorciumnál

A dél-tiroli VOG konzorciumhoz több mint 1800 hektár almaültetvény tartozik, és 5000 tagjuk van, zömmel családi gazdaságok. Az ő megélhetésük a konzorcium fajtaválasztásától függ. Nemrég a termés több mint negyedét a Golden Delicious adta, az idén első ízben fordul elő, hogy a Gala változatok a második helyre szorították vissza. 2025-ig pedig 1800 hektáron váltanak új fajtákra.

Jazz
Fotó: VOG
A tavalyi év azt mutatta, hogy a bőséges olasz Golden-kínálat gondot okozott a hagyományos piacokon, elsősorban a már eleve telített belföldön és Spanyolországban. Az új piacok pedig, mint India és Délkelet-Ázsia, más fajtákat kedvelnek.

Ennek következtében folytatják az 1990-es években megkezdett fajtaváltást. Akkor a Royal Gala és a Fuji került a dél-tiroli fajtasorba, majd a 2000-es évek elején a klubfajták következtek, jelesül a Pink Lady®. Azóta következett a Kanzi®, a Jazz™ és az envy™ bevezetése.

Ezek mindegyike jóízű, roppanó húsú, lédús alma, vagyis rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, amelyeket a mai fogyasztók keresnek.

yello
Fotó: VOG
A következő öt évben a VOG konzorcium a fajtainnováció 2025 programja keretében további választási lehetőségeket kínál a tagjainak. Összesen 1800 hektáron tervezik új fajták termesztését, részben meglévő, részben teljesen új ültetvényeken. A beruházások a már bizonyított fajtákra irányulnak, így 120 hektár Pink Lady®, 140 hektár envy™, 80 hektár Shinano Gold/yello®, 150 hektár Crimson Snow®, 120 hektár Joya® és 30 hektár Sweetango® telepítését tervezik.

Ezek az almafajták a marketingidény más-más időszakában kerülnek a fogyasztók elé. Például a Sweetango® néven forgalmazott Minneiska fajta az USA-ból, pontosabban Minnesotából származik, és korai érésű lévén még az első Galákat is megelőzi. Augusztus elejétől szedhető Dél-Tirolban. A Joya® néven árult Cripps Red és az ugyancsak ausztrál eredetű Crimson Snow® pedig éppen ellenkezőleg, az almaidény második felében, áprilistól júliusig lesz kapható.

Cosmic Crisp
Ezeken kívül új fajtákkal is bővíti választékát a VOG, melyek európai jogait a VI.P. konzorciummal közösen gyakorolják. A Cosmic Crisp fajta már forradalmasította az USA almapiacát, ahol mélyre zuhant a Red Delicious iránti kereslet. Az új fajta az Enterprise és a Honeycrisp keresztezéséből származik, és a legkeresettebb lett a piacon.

A további két Európában képviselt fajta még csak kódnéven ismert: SK 22 és 23. Mindkettő ellenálló az almavarasodással szemben és olyan jó pultállósággal és hússzilárdsággal rendelkeznek, hogy az almaidény végén hozhatók forgalomba, valamint tengerentúli szállításra is alkalmasak.

Ez a jó szállíthatóság mind fontosabbá válik a VOG stratégiájában, annak érdekében, hogy új piacokat érhessenek el.

Fotó: VOG

Ezeken a helyeken nemcsak a négyhetes konténeres szállítást kell kibírniuk a gyümölcsöknek, hanem a teljes hűtőlánc nélküli forgalmazást is.

Az európai és a tengerentúli piacok is szélesebb kínálatot és jobb ízű, finomabb almát igényelnek, aminek ezek az új fajták már megfelelnek. A következő öt évben nagyban változik a VOG kínálata ennek a nagyszabású fajtainnovációnak a következtében.

A 2025-ig tartó megújulást a VOG új vezetője, Walter Pardatscher vezényli le. A VOG igazgatótanácsának tagját augusztus 28-án nevezték ki a konzorcium vezérigazgatójává.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/fruitecom

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zoltán megérdemelt pihenést tölti Szudánba, miután párjával három fiókát felnevelt

Közel egy hónapos utazással, 5100 kilométer repülés után október elején Szudánba érkezett az egyetlen jeladós gemenci fekete gólya.

Mitől repedt a kápiapaprika? Szó szerint, nem elég rugalmasak az időjáráshoz

A kápiapaprika egész évben keresett termék. Hazánkban még mindig zömmel szabadföldön termesztik, bár egyre többen költöztetik be a fűtetlen sátrakba. Az idén azonban sokan panaszkodtak, hogy akár 30-40 százalék is lehetett az érett repedt bogyók aránya.

Államtitkár: tananyagfejlesztésre van szükség

Magyarországnak aktívan kell alakítania az agrártechnológiai forradalmat, ennek érdekében pedig korszerűbb tudást kell átadni az agrár-felsőoktatásban – jelentette ki Feldman Zsolt egy az agrárdigitalizációról szóló konferencián.

Borissza portugálok, olaszok és franciák

A borfogyasztás még a hagyományos bortermelő országokban is hanyatlóban van, az egy főre jutó fogyasztás folyamatosan csökken. Régen a bor Európa legtöbb országában a mindennapi élet része volt. Aki nem tudta megtermelni, az kereskedőkön keresztül jutott hozzá, így az idők folyamán a szőlő- és bortermelés virágzó gazdasági ágazattá vált. De az idők változnak.

Poloska ellen még mindig a hagyományos módszer a legjobb?

Egész Olaszországban gondot okoz az ázsiai márványospoloska megjelenése a kertészeti kultúrákban. A telelőre vonuló rovarok ellen hagyományos védekezési módszert is javasolnak. Szerte a világon próbálkoznak ennek az ellenálló és szapora kártevőnek a leküzdésével, a természetes ellenségek bevetésétől kezdve a különböző rovarölő szerekig mindent bevetnek, hogy megvédjék a termést.

Kártevőroham már nem lesz - Növényvédelmi előrejelzés

Akár már az őszi lemosó permetezésen is gondolkozhatunk, ahol lehullott a lomb körülbelül fele. A „klasszikus” kártevőkből már nem kell rohamra számítani – legföljebb a meztelen csigákat érdemes gyéríteni –, azonban meglehetősen aktívak még a poloskák és a harlekinkaticák.

Kitiltották a nőt az országból a bőröndjében találtak miatt

Az ázsiai térségben rohamos ütemben terjedő afrikai sertéspestis Ausztráliában is érezteti hatását: a szigorú biztonsági óvintézkedések okán megtagadták a belépést az országba egy nőtől, aki bőröndjében nyers sertéshússal érkezett a sidney-i repülőtérre.

A hobbi virágvetőmagokat vizsgált a Nébih

Számos hibát feltárt a Nébih tavaszi hobbi virágvetőmag ellenőrzés-sorozata. Az 50 megvizsgált vetőmagtétel közül 11-gyel volt probléma, többek között 6 tétel csírázóképességével, egynek pedig a tisztaságával voltak gondok. A nem megfelelő csírázóképesség miatt két kis- és középvállalkozással szemben figyelmeztetést, míg két áruházlánc esetében minőségvédelmi bírságot szabott ki a hatóság.

A magyarok után a francia gazdák is az olcsó lengyel alma miatt panaszkodnak

Európa legnagyobb agrárgazdaságában sem tudják lassan felvenni a versenyt az almatermesztők Lengyelországgal, mely immár a világ második legnagyobb almatermesztő ország lett. Már csak Kína előzi meg, az Egyesült Államokat leszorította a harmadik helyre.

Veszélyben a vadgerlék

Németországban a kihalás veszélye fenyegeti az arrafelé ritkának számító vadgerléket, ezért a Német Természetvédelmi Szövetség 2020-ra az év madarának választotta - számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung.