Back to top

Hány véka föld elég?

Napjainkban elaprózódott birtokszerkezet jellemzi az erdélyi mezőgazdaságot. A kárpótlásból visszaszerzett területekhez sokan az észérveket is félredobva ragaszkodnak. Ma Romániában találjuk Európa legtöbb kisgazdáját, ugyanakkor többezer hektáros vállalkozásokkal is találkozunk, amelyek volt állami gazdaságok alapjain jöttek létre.

A szélsőségek a technológiára is jellemzőek. Maros megyei gazdák jártak a Bábolnai Gazdanapokon.

A Kis-Küküllő melletti Kendről érkezett Sütő Imre szőlész-borász, aki Csombordon tanulta a szakmát. Háztájiban 30-40 sertést nevelnek, majd jöhet a főállás az erdészetnél, harmadállásban 25-30 hektár földet művelnek, s hogy ne unatkozzon egy legelő közbirtokosságot is vezet. Emellett a Kendi Borház társaspincészet tagja.

Sütő Imre
Fotó: viniczai
Szeretnének nyitni a világ felé, ezért is jöttek el a Bábolna Gazdanapok rendezvényre.

Amennyiben beindul a földek tagosítása, ha több földet lehet megvásárolni vagy bérelni, nyitni kell az új technológák felé.

A régiek elavultak, a mai kornak, a versenyképességnek már nem felelnek meg.

A magyar állam által kiírt gépbeszerzésre pályázat inspirálta a bábolnai szakmai kirándulást. Sok érdekességgel találkoztak, ami hazatérve hasznosítható.

Jelenleg óriási a különbség a magyar és az erdélyi gazdák technológai színvonala között. A földek a privatizációt követően elaprózódtak, s az érvényben lévő román földtörvény sem segíti a birtokkoncentrációt. Kis parcellákon hatékonyan gazdálkodni pedig nem lehet. Szeretnék, ha legalább utódaik ezeken a földeken gazdálkodhatnának.

„Nagy gondot jelent, hogy Romániából több, mint több millióan dolgoznak a határon túl”

- fogalmazta meg, hogy az itteni megélhetés erősen kérdéses, a fiataloknak nem nyújt perspektívát a mezőgazdaság. Egy száz hektáros „nagygazdát” említ, ami viszont legalább 150 darabban, parcellában található. Valamikor a földeket holdban, négyszögölben vagy vékában mérték. Ezek – az egyébként sem nagy – birtokok öröklődés útján tovább aprózódtak. A vékás földek 700 négyzetméteresek, ezeken nem lehet sem gépesíteni, sem hatékonyan gazdálkodni.

Dósa József
Fotó: viniczai
Dósa József Hármasfaluból érkezett, falugaszdász a Székely Gazdasszervezetek Egyesületénél, de maga is gazdálkodó, s falusi turizmussal is foglalkozik. A szántóföldi kultúrákon túl a zöldség- és gyümölcstermesztők, szőlőtermelők és ezen túl vegyes gazdaságok – növénytermesztés és állattenyésztés - jellemzőek a régióra.

A szántóföldi növénytermesztés a kis birtokméretek miatt egyre kevésbé életképes.

Ezek a gazdák legfeljebb másodállásban maradtak földművelők, ezzel igyekeznek plusz jövedelmet szerezni. Véleménye szerint nagyobb esélye a vegyes gazdaságoknak lehet, hiszen az állattenyésztésnek perspektívája van. Ugyanakkor a zöldség- és gyümölcstermesztők számára valós megélhetést jelent a föld, mivel intenzív kultúrákról van szó, jóval kisebb földterületen is megfelelő hasznot tudnak realizálni. A környező települések ellátására paradicsomot, paprikát, gyökérzöldséget, burgonyát termelnek, s itt kell megemlíteni a híres kibédi hagymát.

Jelenleg 17 községben falugazdászkodik, a termelők között találunk „hivatásosokat” és azokat, akik fizetéskiegészítésként dolgozzák meg a földjüket. „Vannak az általunk csak uniós gazdáknak nevezett vállalkozások, amelyek csak a földalapú támogatásért művelik a földet”

- hívta fel a figyelmet a szélsőségekre. A birtokkoncentráció még gyerekcipőben jár, az idősebb generáció foggal-körömmel ragaszkodik a tulajdonához, s nem érdekli a jövedelem, sem a föld állapota. Ugyanakkor vannak, akik – ha már nem tudják megművelni - bérbe adják a területeiket. Egy nagyobb birtoktest közepén lévő műveletlen csík a gyomosodás forrása. Emiatt a mezőgazdasságból gyarapodni akaró gazdáknak csökkennek az esélyei.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Paradicsom-tájfajták árpádföldi honfoglalása

Mi is az a tájfajta, és miért próbáljuk meg a kertünkben termeszteni? Ez egy olyan kérdés, amivel nem tudtam volna mit kezdeni kb. 4 évvel ezelőtt, amikor még csak a piros fürtössel, a nagy befőzővel és a pici, akár sárga vagy egyéb színű koktélparadicsommal találkoztam. Azóta már több mint 20 paradicsom-tájfajta nő árpádföldi kertemben, és nincs megállás a gyűjtemény bővítésében.

A Szentföld fái

A Bibliában elsőként megnevezett fák az Éden kertjében álltak, az „élet fája”, valamint a „jó és rossz tudásának fája”. Ezeknek a hírhedt szimbolikus fáknak a nevét nem közli a Szentírás, ír viszont sok egyéb, érdekes fás növényről.

Süssünk, főzzünk gyógynövénnyel

Kertünk gyógynövényeit érdemes megismerni az étkezéseinkben betöltött szerepük felől is, vannak ugyanis olyanok, amelyek fűszerek is egyben, ilyen a kakukkfű, a szurokfű, a fokhagyma. Néhány izgalmas és igen finom receptet ajánlunk most ahhoz, hogy a gyógynövények nagyobb teret kapjanak a konyhában is. Jó egészséget hozzá!

Díszkert zöldségfélékből I.

Egy ápolt konyhakert mindig szép látványt nyújt, tükrözi a gazdája szeretetét a kerti munkák iránt. A zöldségfélék nagy részéről elmondható, hogy nem csak hagyományos formában, a művelés, növényvédelem, szedés szempontjából praktikus, szabályos sorokba ültetve tudják gyönyörködtetni a szemet.

Munkaerőhiány a gyümölcsösökben

A szélsőséges idei időjárás Szlovákiában is nagymértékben befolyásolta a gyümölcstermés alakulását. A hosszan tartó, könyörtelen szárazság, a hűvös kora tavaszi nappalok és éjszakák, majd a váratlanul nagy mennyiségű májusi csapadék egyrészt megtizedelte a gyümölcsösök termését, másrészt sokat rontott a gyümölcsök minőségén.

Szemek a levegőben - drón 10 ezer hektárhoz

Nauru 500 C néven kifejezetten a nagy gazdaságok igényeit szem előtt tartva fejlesztette ki megfigyelő drónját a brazíliai XMobots vállalat. A drónt négy órás repülési ideje a gyártó szerint sokféle térképezési, megfigyelési feladatra teszi ideálissá a nagy, tízezer hektárosnál nagyobb növénytermesztő gazdaságok, illetve földbirtokok kezelői számára.

Nagy csapás lesz a nitrogéntrágyák védővámja

Könnyen lehet, hogy nagy csapást mér Európa gazdálkodóira az Európai Bizottság a nitrogéntartalmú műtrágyákra kivetendő dömpingellenes védővámmal – figyelmeztet Cedric Benoist francia gazda, a gabonatermesztők nemzeti szövetségének elnökségi tagja.

Zökkenőmentes szüret, kiváló évjárat

Villányban egyöntetű vélemény, hogy nagyon jó az évjárat. Ugyanez hangzott el a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának – HNT - elnökségi ülésen is, így országosan bizakodó képet festenek a gazdák.

Mit keres a vaddisznó a szőlőben?

Egymásnak feszülnek az indulatok a vadászok és a gazdák között vaddisznó ügyben. A szőlőtermelők és a belterületi kerttulajdonosok csak számolják a károkat, melyeket a vadak okoznak, miközben úgy érzik, nem kapnak megfelelő segítséget.

Természetes talajgyógyítás

Megvizsgáljuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy talajunkban egészséges, virágzó növényeket nevelhessünk. Számos természetes talajjavító mód áll rendelkezésünkre.