0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kaptárokat a középületekre!

Az Európai Bizottság azt szeretné, ha kaptárokat telepítenének a középületekre mindenfelé az EU-ban, hogy megpróbálják ellensúlyozni a beporzó méhek tömeges pusztulását.

Az unió részlegein dolgozó köztisztviselők által ezen a nyáron felvázolt tervezet olyan EU-kampányt lebegtetett meg, amely „egyértelmű jelzést küld arról, hogy az EU odafigyel” arra a tényre, hogy „riasztó módon csökken a rovarok száma”.

A dokumentum kijelenti: „A méhek kritikus jelentőségűek a környezet és a mezőgazdaság számára … Ha az Európai Bizottság szeretne egyértelműen a védelmükre lenni, akkor EU-szerte a rovarok sorsával kapcsolatban világos jelzést kellene küldenie”.

A 2020 végére elindítandó terv, amely azt is felveti, hogy az iskoláknál „biodiverzitási dobozokat” kellene kihelyezni, 1 millió eurót adna az EU, és plusz a Közös Agrárpolitikából további pénzbeli támogatásban részesülne.

Az európai választások során az Európai Zöld pártokat népszerűsítő tisztviselők szorgalmazták a beporzó rovarok védelmének fellendítését. A következő Közös Mezőgazdasági Irányvonal számára készült tervek szerint a mezőgazdasági biztos javasolta a méhészet támogatásának 36 millió euróról 60 millióra történő emelését.

Azonban, 2013-óta nincs előrehaladás abban, hogy az EU országai egyetértsenek a méhekre veszélyes peszticidekre vonatkozó, Bee Guidance Document-ként ismert, szigorúbb szabályok engedélyezésének terén.

A következő biztostól függ, hogy megvalósítja-e a méhkaptárokra vonatkozó javaslatot.

Forrás: www.politico.eu/Magyar Mezőgazdaság