Back to top

Kiszáradt talajok várják a hétvégi esőt

A hét elején átvonult hidegfront országszerte mintegy tíz fokkal csökkentette a hőmérsékletet, azonban az Alföldön és a Dél-Dunántúlon nem hozta meg a várt csapadékot a repcetermesztők számára. A hétvégén és a jövő hét elején már komolyabb esély mutatkozik jelentősebb esőre, amire főként a Tiszántúlon van igen nagy szüksége a kiszáradt talajoknak.

A hét első felében hétfőn a Dunántúl nyugati részén hullott jelentősebb mennyiségű, 10 mm-t meghaladó eső, illetve az Északi-középhegység területén fordultak elő záporok. Keddre a csapadék keletebbre helyeződött, és csökkent az intenzitása, már csak kevés helyen hullott 5 mm-nél nagyobb mennyiség.

A déli és a keleti országrészben jellemzően semmi vagy csak néhány tized mm esett.

Ezáltal tovább száradtak a talajok a Tiszántúlon és a Dél Alföldön, ahol a felső 50 cm-es talajréteg nedvességtartalma többfelé már a 30%-ot sem éri el, de az Alföldön és Baranyában más területeken sem sokkal jobb a helyzet, jellemzően 40% alatti a talajnedvesség értéke, ami jelentősen megnehezíti a repce vetését illetve az azt megelőző talaj előkészítési munkákat. A felső egy méteres talajréteg telítéshez képesti vízhiánya országszerte 100 mm fölött van, délkeleten a 150 mm-t is meghaladja.

A hőmérséklet hétfőn még csak északnyugaton esett vissza a múlt hétre jellemző 30 fok fölötti értékekhez képest, majd kedden már országszerte csak 20 fok körül vagy kevéssel a fölött alakultak a maximumok. A front elvonulása után a hajnali lehűlés is jelentősen erősödött, csütörtök reggelre már sokfelé hűlt 10 fok alá a levegő.

A napraforgó és a kukorica az érés különböző fenológiai fázisaiban járnak. A hőösszeg eloszlásnak megfelelően a keleti országrészben kissé előrébb tartanak a növények a Dunántúlhoz képest. Innentől kezdve ezek a növények különösebb csapadékot már nem igényelnek, az már nem növeli a termés mennyiségét.

Sokfelé jó termés ígérkezik, a meleg száraz nyárutó is kedvezett az érésnek.

Ugyanakkor a nyár nagy részében rendkívül száraz Kisalföldön, főként Győr térségében szinte kisült táblák is megfigyelhetők. A kórokozók fejlődéséhez szükséges magas páratartalom csak a hajnali órákra volt jellemző az elmúlt időszakban. A repce vetéséhez, a talaj-előkészítéséhez és a keléshez általában nem kedvezőek a feltételek, túl száraz ugyanis a talaj felső része: kiadós országos csapadékra lenne szükség.

Mi várható a továbbiakban?

Az előttünk álló napokban is őszies időjárásra van kilátás. A csütörtöki napos, száraz, mérsékelten meleg idő csak átmeneti, péntektől egy újabb frontrendszer közelíti meg nyugat felől hazánkat. Ismét több lesz a felhő, és

pénteken még csak a Dunántúlon várható kisebb eső, zápor, majd szombaton nyugat felől egyre többfelé ered el az eső.

A csapadékos időjárás vasárnap és hétfőn is folytatódik. A hétfő estig lehulló csapadék mennyisége a jelenlegi számítások szerint országszerte 10 mm fölött várható, helyenként a 30 mm-t is meghaladja. Keddtől valószínű szárazabb idő, addig azonban a talajok feltöltődhetnek nedvességgel. A fölöttünk hullámzó frontrendszer ismét kettősséget okoz majd a hőmérsékleti képben,

a nyugati tájakon már pénteken is csak 20 fok körül, míg a Tiszántúlon még vasárnap is 25 fok körül alakul a legmelegebb órák hőmérséklete.

A hajnali minimumok pénteken a keleti országrészben még sokfelé 10 fok alatt alakulnak, szombattól azonban a felhős idő miatt enyhébben lesznek az éjszakák.

Az időjárási adatokat az Országos Meteorológiai Szolgálat biztosítja.

Forrás: 
met.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A baktériumokból készült fehérje jobb a környezetnek

Kutatók talajlakó baktériumokból új fehérjét állítottak elő, ami állításaik szerint sokkal inkább klímabarát, mint a hús.

Árutőzsde: emelkedés és csökkenés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Megugrott a cukor ára

A fehér cukor ára a tőzsdén három év legmagasabb szintjére emelkedett, utoljára 2017. júliusában voltak ilyen magasak. A londoni tőzsdén az árfolyamok meghaladták a 400 USD/tonna összeget. New Yorkban is ugyanolyan gyors az emelkedés, mint Európában.

Olvad a jég a Himaláján: a növények meg egyre jobban benépesítik a Mount Everest térségét

Egy új jelentés szerint a Mount Everest körüli területek újabb részein kezdett el nőni a növényzet, mivel a hőmérséklet növekedése megolvasztja a jeget a Himaláján.

Egy lehetséges válasz a klímaváltozásra: agroerdészet

Kolumbiában korábban a marhatenyésztők erdőket irtottak ki, hogy legelőhöz jussanak, manapság azonban egy tesztprogram keretében fákat ültetnek, és a szarvasmarhák gyümölcsöt és cserjéket is esznek. A gazdák tehát úgy növelik a jövedelmüket, hogy közben védik az esőerdőket is.

Fontos az önmérséklet

Dr. Nagy Balázs, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természetföldrajzi Tanszékének docense, az ELTE Földrajztudományi Központjának vezetője, a Földgömb magazin főszerkesztője. Geográfus és klímakutató, több expedíció tagja és vezetője, amelyek az Antarktiszon és az Andokban kutatják az éghajlat változásait. Kíváncsiak voltunk, mit mond a jövőről.

Az őszi vetések jól telelnek, de a csapadékra még várni kell

Nagyrészt ködös, párás, eseménytelen időjárású hét áll mögöttünk, csak magasabb hegységeinkben és helyenként a Dunántúlon sütött ki a nap hosszabb időszakokra. Az igazi téli idő komolyabb fagyokkal, hótakaróval továbbra is várat magára.

Megtartó anyaföld

Azok többsége, akik a magyar nemzet jövőjéért felelősséget éreznek, egyetértenek abban, hogy a globalizációval járó kihívások közül az egyik legnagyobb probléma a szülőföldről való elvándorlás. Az ősi föld elhagyása a kárpátaljai magyarok körében oly jelentős mértékűvé vált a mögöttünk hagyott években, hogy egyik napról a másikra megállítani lehetetlen.

Álmosak a tőzsdék

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Szerkivonások, szigorodó szabályozás - mi lesz idén a sikeres növényvédelem alapja?

Az utóbbi években a növényvédelmet a szerkivonások határozzák meg, a sikeres védekezéshez kreativitásra van szükség, hangzott el Szadán, a BASF, a UPL, a Sharda, valamint a Yara évnyitó tanácskozásán. Régóta hangsúlyozzák a szakemberek, hogy a termőhelyhez igazodva kell fajtát választani, talajmunkát végezni, technológiát alakítani, de most mindennél nagyobb szükség van erre.