Back to top

A magyar borokat népszerűsítik külföldön

A minőségi borok értékesítésének támogatására 3,5 milliárd forintos borpromóciós program indítását tervezi az agrártárca - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a 28. Budapest Borfesztivál megnyitóján.

Zilai Zoltán fesztiváligazgató, Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese és Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár koccint a 28. Budapest Borfesztivál megnyitóján a budai Várban
Balról jobbra: Zilai Zoltán fesztiváligazgató, Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese és Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár koccint a 28. Budapest Borfesztivál megnyitóján a budai Várban
Fotó: MTI - Szigetváry Zsolt
Hozzátette: a borágazatban erős a verseny, a programmal a tárca segíteni kívánja a magyar, jó minőségű borok értékesítését az európai uniós belpiacon, és a harmadik országokban.

Feldman Zsolt kiemelte, a magyar borászatok beruházásának, technológiai fejlesztésének támogatására a Vidékfejlesztési Programban eddig 35 milliárd forintot ítéltek meg, és további 10 milliárd forintnyi támogatás bírálata van folyamatban.

Az államtitkár kitért arra is, hogy

a magyar borászatok az európai borok között sokszínűségükkel tűnnek ki, a Kárpát-medencében pedig csodálatosak az adottságok a bortermelésre.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese a megnyitón kiemelte, a magyar borászat új arculatának kidolgozásán dolgoznak. Az MTÜ promóciókkal segíti az országban megtermelt borok sikerességét a külpiacokon.

A Budavári Palotában szeptember 5-8. között mintegy 200 kiállító várja az érdeklődőket boraival, ételeivel, emellett 4 színpadon több mint 40 produkciót is bemutatnak a Budapest Borfesztiválon.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gluténmentes, segíti a fogyókúrát, az öregedés és daganat ellen "dolgozik", sőt még finom is

Marokszámra esszük a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó pirulákat – amelyektől gyakorta még éhesek is leszünk –, kínlódunk a plusz kilókkal, és sokszor borzasztó ízű, ám egészségesnek mondott diétás kosztot fogyasztunk. Holott számos olyan terményünk van, amely nagyszerűen helyettesítheti a drága tablettákat, jótékony hatása van az egészségünkre, és segít, ha fogyni akarunk.

Bor az űrben

Tizenkét palack Bordeaux-i bort juttattak el a világűrbe, a Nemzetközi Űrállomásra, ahol a tudósok azt vizsgálják, hogyan hat az extrám környezet a borok érésére.

A narancsborok hazai fogadtatása

A narancsborok speciális termékek a borpiacon, mert egyrészt ősi eljárással készülnek a grúz borkészítési filozófiának tisztelegve, másrészt trendként robbantak be a gasztronómiába. Nemcsak a fogyasztók, de még a borászok körében is ismeretlenek sokszor, ami megnehezíti a piaci pozicionálásukat és hosszú távú trendként való megmaradásukat.

Táska és pénztárca kaktuszbőrből? Már nem lehetetlen

Egy új mexikói márka meglepte a divatipart organikus, teljesen természetes és állatkínzás mentes termékével. A kaktuszbőr a legújabb vegán anyag, aminek rendkívül sikeres jövőt jósolnak.

Berobbantak a brazil húsok Kínába

Sorra döntik a rekordokat a brazil húsok, ezúttal a szarvasmarha ára ért el történelmi csúcsot – és ennek hátterében is a Kínában tomboló afrikai sertéspestis áll.

Liszt ízharmónia, kilenc palackra hangolva

Régóta hangoztatom, hogy a bor önmagában fogyasztva ugyan éteri élményt tud nyújtani, de ahhoz felkészültség, lelki hangulat kell. Leginkább az ételekhez párosítva szeretem, ami az ember legősibb, önfenntartó ösztöneit hozza felszínre.

Közel 200 millió euró jut az uniós élelmiszerek promóciójára

Az Európai Bizottság 2020-ban 200,9 millió eurót fog fordítani az európai agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítésének finanszírozására, az Unión belül és kívül egyaránt.

A hazai élelmiszerekhez húz a szívük

Egy közelmúltban az élelmiszerfogyasztásról készült felmérés is alátámasztja a franciák nemzettudatát. A megkérdezett 1000 főből ugyanis 820-an válaszolták azt, hogy vásárláskor előnyben részesítik a francia termékeket, 770-en pedig ragaszkodnak a helyi árukhoz.

Sokkal több élelmet biztosíthatnak az óceánok

A vízi élelmiszertermelés általában kisebb hatással van az éghajlatra, mint a földművelés, emellett az óceánból kinyert táplálék tápanyagokban gazdag.

Neves nemzetközi borászati elismerésben részesítették Szepsy Istvánt

Magyar borászként elsőként érdemelte ki Szepsy István a Walter Scheel életműdíjat. A rangos nemzetközi kitüntetés, a magyar bor szempontjából is hatalmas siker.