0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nemcsak hallhatják, láthatják is a gímbikákat a vezetett túrákon részt vevők

A Pilisi Parkerdő több erdészeténél vezetnek túrákat a szarvasbőgés időszakában, ami a főváros környéki erdőkben szeptembertől október elejéig tart. A különleges kirándulásokon részt vevők nemcsak a gímszarvasok nászával, hanem az éjszakai erdő életével is megismerkedhetnek.

A hazai erdők egyik legérdekesebb jelensége, a szarvasbőgés. Ilyenkor az erdőjárók könnyebben észrevehetik a vadon élő állatokat. A gímszarvasok kifejlett, párzásra kész bikái nász idején, szeptember tájt sötétedés után bőgéssel hívják fel magukra a szarvastehenek figyelmét, amíg a háremüket őrző hímek riválisaik elriasztása, erejük fitogtatása céljából is bőghetnek.

Az ivarérett gímbikák ebben az időszakban ivarérett nőivarú egyedeket – ünőket és teheneket – terelnek kisebb csapatba, így alakítják ki az úgynevezett háremet. A hímek éberen vigyáznak arra, hogy a háremet még nem alakított bikák ne férkőzhessenek a nőstények közelébe; ha ez mégis megtörténik, a hárembika bőgéssel figyelmezteti őket a távolmaradásra.

A Pilisi Parkerdő területén néhány héttel később kezdődik a szarvasbőgés, mint délebbi országrészekben, viszont tovább is tart a gímszarvasok násza, a szeptemberi csúcs után akár még októberben is hallani bőgő bikát a térségben.

Erdeink egyik legméltóságteljesebb lakója, a gímszarvas – amelynek bőgése a vad fizikai állapotáról, méretéről, sőt, vérmérsékletéről is tanúskodhat – nem kedveli a hőséget, ezért a bőgés alkonyattól kezd erősödni, amikor már enyhül az idő.

Leggyakrabban az esti és a hajnali szürkületben szólalnak meg a bikák, de a bőgés csúcspontján a nap bármely szakában számíthatunk a jellegzetes hangra.

A szarvasbőgés megfigyelésére évek óta indít szakvezetéses túrákat a Pilisi Parkerdő. A vezetett kirándulásokon a kísérő szakemberek nemcsak a gímszarvasok, hanem az éjszaka aktív többi állat életével is megismertetik az érdeklődőket.

A szarvasbőgést hallgató túrák alkalmanként korlátozott számú látogatót fogadnak, és a helyszínen fizetendő díj ellenében vehetők igénybe. A résztvevőknek célszerű az erdei, terepi viszonyoknak megfelelő ruházatot és lábbelit viselniük.

Forrás: Pilisi Parkerdő