Back to top

Növényorvos a közterületen: menetrendszerű augusztusi levélszáradás

Sajnos már megszokott látvány a fák augusztusi levélszáradása. A kánikulai forróságnak, a napsugárzásnak és a fölvehető tápanyagok hiányának is szerepe lehet a levélszélek beszáradásával meginduló folyamatban. Végül a nyár végi teljes lombhullás is bekövetkezhet.

Minél tovább zölden kellene tartani a lombot. A legtöbb gyümölcsfánál most alakulnak ki a következő évi termőrügyek, a leszüretelt fák védelmével már a 2020-as idényre gondolnak a kertészek. A közterületen sincs ez másképpen. A fotoszintézissel megtermelt tápanyagok most épülnek be a vesszőkbe, rügyekbe, ez adja a növények hideg- és szárazságtűrését, a sikeres tavaszi fakadást.

Most lombtrágyázással segíthetjük a növényeinket. A legtöbb fásszárú növényünkön megfigyelhetjük a tüneteket. Jelenleg még mindegyiken található annyi zöld levélfelület, amin keresztül föl tudják venni a levéltrágyák mikroelemeit.

A tápanyaggal jól ellátott, egészséges bőrszövetű növények jobban bírják a szélsőséges időjárást, a károsítók támadását és a városi stresszt.

Fagyaltripsz kárképe fagyallevélen
A besodródó, barnuló levélszélek kialakulásában a káliumhiánynak is szerepe van. Részben ezt is pótolhatjuk a lombtrágyázással, pl. Wuxal K 40, Damisol Kálium stb. készítményekkel. A biokondicionálók és biostimulátorok többségét éppen a stressztűrőképesség fokozására fejlesztették ki. Ilyen pl. az Alga K Plus. Érdemes lenne néhány kísérletet beállítani ezekkel a „bio szerekkel”. Az ültetvényekben már bizonyítottak. Nem növényvédő szerek, algát, aminosavakat, illóolajokat és tápanyagokat tartalmaznak.

Augusztus végén pusztuló fagyalsövényhez hívtak, atkára gyanakodtak. Az atka és a fagyaltripsz, más néven orgonatripsz kezdeti kártétele valóban könnyen összetéveszthető, ám a későbbiekben a tripsz által szívogatott levelek torzulnak, felhólyagosodnak, törékennyé válnak és csillogóan ezüstös színűek. Még egészségesnek mondható levelek mellett fotóztam a kártételt. A fonákon található fekete ürülékszemcsék is a tripszekre utaltak.

Őszre teljes lombhullást is okozhat ez a szabad szemmel alig látható rovar.

Védekezés nélkül vajon meddig lesznek üde zöldek a rügyekből kibújó levélkék? Szerencsére közterületre engedélyezett a Mospilan 20 SP, a Decis Mega, a Vertimec Pro és a Vektafid A. A lehullott lomb megsemmisítésével is csökkenthetjük a következő évi fertőzést. Orgonán is hasonló tüneteket okoz, de hárson is leírták már ezt a fajt.

Lapos kórócsiga nyári telepei

A tripszes sövényen fényképeztem a lapos kórócsiga telepeit is. A nyári forróság elől mászik föl a száraz, meleg talajról a kórókra, kiszáradt fákra. Nyálával lezárja a háza bejáratát, így óvja magát a kiszáradás ellen. Igazából nem károsít, a szakirodalom szerint főleg elhalt növényi részekkel táplálkozik. Itt sem láttam rágásnyomait a leveleken. Nyugtassák meg a bejelentőket: inkább csak csodálják meg a libasorban pihenő csíkos csigákat.

Zsigó György

(NMNK)

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2019/36 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A harminc napos hajóutat is képes túlélni

Az Amerikai Egyesült Államokban végzett legújabb kutatásokkal azt próbálták kideríteni, hogy az ASP vírus a növényi takarmány-összetevőkben képes-e fertőzőképesen fennmaradni egy hosszabb – akár harminc napos – óceánt átszelő hajóutat követően is.

Poloska ellen még mindig a hagyományos módszer a legjobb?

Egész Olaszországban gondot okoz az ázsiai márványospoloska megjelenése a kertészeti kultúrákban. A telelőre vonuló rovarok ellen hagyományos védekezési módszert is javasolnak. Szerte a világon próbálkoznak ennek az ellenálló és szapora kártevőnek a leküzdésével, a természetes ellenségek bevetésétől kezdve a különböző rovarölő szerekig mindent bevetnek, hogy megvédjék a termést.

Kártevőroham már nem lesz - Növényvédelmi előrejelzés

Akár már az őszi lemosó permetezésen is gondolkozhatunk, ahol lehullott a lomb körülbelül fele. A „klasszikus” kártevőkből már nem kell rohamra számítani – legföljebb a meztelen csigákat érdemes gyéríteni –, azonban meglehetősen aktívak még a poloskák és a harlekinkaticák.

Felrobban a bio növényvédő szerek piaca – évi 21,3 százalékos növekedést jósolnak

A támogató szabályozás, az ökológiai élelmiszerek iránti fokozott fogyasztói igény és a következő generációs DNS-szekvenálás új növekedési lehetőségeket biztosít - 21,3 éves növekedési ráta várható.

A hobbi virágvetőmagokat vizsgált a Nébih

Számos hibát feltárt a Nébih tavaszi hobbi virágvetőmag ellenőrzés-sorozata. Az 50 megvizsgált vetőmagtétel közül 11-gyel volt probléma, többek között 6 tétel csírázóképességével, egynek pedig a tisztaságával voltak gondok. A nem megfelelő csírázóképesség miatt két kis- és középvállalkozással szemben figyelmeztetést, míg két áruházlánc esetében minőségvédelmi bírságot szabott ki a hatóság.

Csökkenteni kell az élelmiszer-veszteséget és pazarlást

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és pazarlást kell mérsékelni, amellyel ráadásul a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodáshoz is hozzájárulunk - hangsúlyozta Zsigó Róbert Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Világ Élelmezés Biztonsági Bizottság 46. ülésén Rómában.

Erős keresletre támaszkodhat a faipar

Kreatív iparág lett a faipar Magyarországon, de az olcsó ázsiai import nagy kihívás. Az európai fogyasztókhoz hasonlóan a magyarok is gyakran vásárolnak drágább nyugat-európai termékek helyett például kínait.

A természet utat mutat

A természet utat mutat, megadja az utasításokat, és ezekkel élni kell, méghozzá szabadon, erőlködés nélkül – fogalmazott Páli Barna, akivel párja, Lampert Mária társaságában találkoztunk Alsópáhokon, annak is festői vasboldogasszonyfai részében, ahová letelepedett családjával. Állatokat tartanak, egy különleges gyümölcsöst művelnek, ottjártunkkor éppen jurtát építettek, és kertet is terveznek.

Kevesebb szőlő, alacsony árak Szlovákiában

Szlovákiában az idén nagyjából két héttel később kezdődött a szőlőszüret, mint például 1 évvel ezelőtt. Az előzetes becslések szerint 15 százalékkal gyengébb termés várható.

Veszélyben a banán

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO vészhelyzeti intézkedéseket vezetett be, hogy segítse a latin-amerikai és karibi országok termelőit megküzdeni a banánültetvényeket pusztító fuzáriumos betegséggel. A köznapi néven Panama-betegségnek hívott kórt augusztus elején azonosították Kolumbiában, ahol a banántermelés sok millió ember egyetlen megélhetési forrása.