0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ezért sikeresek a világos színű gyöngybaglyok teliholdkor

A gyöngybaglyok között előfordulnak világosabb és sötétebb színezetű egyedek is. A tudósok arra voltak kíváncsiak, vajon van-e különbség a különböző árnyalatú tollazattal rendelkező baglyoknál a vadászat sikerességében, és ha igen, mi lehet az oka.

A tudósok eredetileg úgy gondolták, hogy a fehéresebb színű gyöngybaglyok kevésbé lehetnek sikeresek, különösen a holdfényes éjszakákon – írja a The New York Times. Ahhoz, hogy ezt az elméletet teszteljék, 30 éven át vizsgálták egy populáció vadászati sikerességét.

Kiderült, hogy éppen a világosabb színű egyedek ejtettek több zsákmányt teliholdas éjszakákon.

Ahhoz, hogy megfejtsék ennek okát, fogságban tartott pockoknak mutattak be különböző színű plüss baglyokat, miközben a telihold fényét szimulálták. A pockok a világosabb színű bábok láttán akár 5 másodpercre is lefagytak ijedtükben. Az újholdhoz hasonló fényviszonyok között nem volt ilyen szembetűnő különbség a fehér és a barna színű plüssökre adott reakciók között. A Nature Ecology & Evolution című tudományos lapban megjelent tanulmány végső következtetése tehát az, hogy

a hold-sütötte éjszakák segíthetik a világosabb egyedek szelekcióját, annak ellenére, hogy a vöröses-barnás színezetű baglyok könnyebben álcázzák magukat.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/www.sciencemag.org