0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A korszerű helyspecifikus tápanyag-gazdálkodás hátterében

A SMARTFARM konferencia második, talajmenedzsmenti aktualitásokkal foglalkozó napján előadást tartott Okvátovity István, az AXIÁL Kft. térinformatikai fejlesztője is, méghozzá korszerű és szakszerű helyspecifikus tápanyag-gazdálkodási technológia címmel.

A szakember felvezetésként a hagyományos, illetve a helyspecifikus tápanyag-visszapótlás főbb ismérveit vetette össze egymással. Utóbbi kapcsán a célzott talajmintavételezést, a hozammérést, a további, térben és időben jobb felbontásban elérhető adatokat, valamint a térinformatika és geostatisztika segítségével meghatározott tápanyagigény és tőszám-meghatározást emelte ki. A térinformatikai fejlesztő részletesen bemutatta a Power Zoning által, a Trimble műholdfelvételek feldolgozására kifejlesztett Pure Pixel technológiára épülő zónázási megoldást, mely a Trimble Vantage forgalmazókon keresztül érhető el szolgáltatásként.

E technológia az egyszerű NDVI-ra alapozott módszerekhez mérten pontosabban képes a zónák lehatárolására, illetve számszerűsíti az egyes zónák közötti termőképesség-béli különbségeket is. A módszerrel akár tizenöt év műholdas adatbázisából is dolgozhatunk,

emellett megkapjuk annak a lehetőséget, hogy egyes évek adatait kizárjuk – például jelentős vadkár, jégkár vagy gyomosodás esetén, amelyek a mérést torzítanák. Ha pedig rendelkezünk hozamtérképekkel, azok is bekapcsolhatók az elemzésbe.

A SMARTFARM közönsége a cég mAXI-Hozam – műholdas hozamtérképezés elnevezésű szolgáltatásról is képet kapott. E módszer előnyeit Okvátovity István egy kombájnos, beépített hozamméréssel összevetve szemléltette. „Noha az eredményekben sok a hasonlóság, a műholdas hozamtérkép esetében nincs szó a kalibrációból, illetve a gépkezelői hibákból eredő hiányokra, illetve pontatlanságokra” – magyarázta. Mint mondta,

ez a technológia fejlett és drága géppark hiányában is eredményesen alkalmazható, hiszen általa a hagyományos gazdálkodás költségei is csökkenthetők.

Fontos előny az is, hogy így megkaphatók azok a zónahatárolási térképek, amelyekkel látható, hogy a zónákon belül az előző években mekkora termést értünk el – mindezt 30*30 méter pontosságú pixelekre bontva. A szakember előadása végén hangsúlyozta, a 32. Bábolnai Gazdanapokon célzottan a hozammérés, illetve növényvédelem terén hasznos szolgáltatásaikat kívánják népszerűsíteni az érdeklődők körében – nemcsak a SMARTFARM-on, hanem a színsoron felállított standjuknál is örömmel válaszolnak a kérdésekre.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu