0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Savanyú talajba fölöslegesen adagoljuk a tápanyagokat

A gazdálkodók főként a makroelemek pótlására helyezik a hangsúlyt, és kevésbé foglalkoznak például a talaj kalciumtartalmával. Pedig ennek a mezoelemnek kulcsszerepe van abban, hogy visszafordítsa a talajok savanyodását, és ezzel a többi tápanyaghoz is hozzájuthassanak a növények. Ezért is tartotta fontosnak a Carmeuse Hungária Kft., hogy kalciumtermékükkel megjelenjenek a kiállításon.

Ha a talaj kémhatása kevesebb, mint 4,5, már nagyon nehezen képes táplálni a növényeket, de már 7-7,2 pH alatt számolni kell tápanyag-fevételi gonddal, emelte ki Péterné Marosy Katalin, a cég üzletfejlesztési menedzsere. Kísérletek bizonyítják, hogy a nagyon savanyú talajban (4,5 pH alatt) az adagolt nitrogénnek csupán körülbelül egynegyede hasznosul, a kijuttatott tápanyag költségének a háromnegyedét tehát a semmibe szórjuk, Mielőtt tehát hozzákezdenénk a talajműveléshez, vizsgáljuk meg a talaj kémhatását, és ha a pH érték 7, vagy az alatti, mindenképpen szükség van a lúgosításra, meszezésre.

Ebből a célból a cég a Terracalco készítmény kijuttatását ajánlja. Ez feltárt kalcium, és nemcsak a hatóanyag-tartalma nagyobb bármilyen karbonátos termékénél, a hatása is sokkal gyorsabb.

Ráadásul a formátuma olyan, hogy műtrágyaszóróval kijuttatható, és akár a precíziós gazdálkodási rendszerbe is beilleszthető.

A talaj humusztartalmától, agyagosságától, kémhatásától egyaránt függ, hogy mennyi kalciumra van szükség a kijuttatott tápanyagok kellő hasznosulásához. A talaj legfontosabb tulajdonságainak ismeretében a cég az ajánlott dózis meghatározásában is segít, ennek azonban feltétele a szakszerű, reprezentatív mintavétel.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu