Back to top

Sikeres a SMART Szaktanácsadási Pont

A Bábolnai Gazdanapokra érkezők közül igen sokan tesznek fel kérdéseket a SMART Szaktanácsadási Pontnál, mely érdekes és hasznos színfoltja a rendezvénynek. A négy nap alatt különböző szakterületeken gyakorlatban dolgozó szakemberei várják az ideérkezőket.

Örömteli dolog, hogy nemcsak a gazdálkodók, hanem olyanok is érkeznek a pulthoz, akik most szeretnének mezőgazdasági vállalkozásba fogni. Többen fiatalgazda-jelöltek, akik jellemzően az állattenyésztésben, valamint a növénytermesztésben rejlő lehetőségről informálódtak. Az erdész szaktanácsadónak is sokan tettek fel kérdéseket, s a növényorvoshoz is többen érkeztek már régóta megoldandó problémáikkal. Volt olyan gazda, aki mintát hozott beteg paradicsomáról, s itt segíttek gyógyírt találni a bajra.

Fotó: Csatlós Norbert

A NAK részéről is érkeztek tanácsadók, akiket elsősorban a támogatásokról és az agrárszektorban kötelező adatszolgáltatással kapcsolatos háttérmunkáról kérdeztek.

Még gazdaságok vezetői is eljöttek a szaktanácsadási pontra, voltak, akik közvetlenül döntéshozatal előtt. Például az a 27 hektáron termelő mezőgazdasági vállalkozó, aki egy körforgót, más néven center-pivot berendezést szeretne létesíteni, ezzel szeretne öntözni. Megtudta, hogy ezt 2020-ig megvalósíthatja egy olyan pályázat segítségével, melynek során vissza nem térítendő támogatásban részesülhet. Vízjogi engedéllyel azonban rendelkeznie kell.

A helyszínen végzett talajvizsgálaton alapuló tápanyag-gazdálkodási terv készítése is vonzó volt. Többen mintákkal érkeztek, melyeknek tulajdonságait és szerves összetevőit egy talajszkennelő berendezés segítségével mutatták ki. Voltak, akik a 2020-as év utáni lehetőségekről érdeklődtek. Ezekről csak részben tudtak felvilágosítást adni a szakemberek, de mindenkit a hatékony, eredményes gazdálkodásra ösztönöztek, amihez egyre több és több adat szükséges. Ezek feldolgozásához pedig a szaktanácsadó segítsége is elkel.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kinek a húsos, kinek a zsíros: házias ízekkel jövedelmezőbb a vállalkozás

Horváth Zoltán szerint a hozzáadott munka jelenti az igazi értéket, és úgy találta, hogy ez a sertésfeldolgozásra is igaz. Ugyanis amikor különböző termékeket készített a húsból, jövedelmezőbbnek bizonyult a vállalkozás.

A füles sün tartásának mesterfogásai

A füles sün a múlt század utolsó évtizedeiben lett társállat, ekkor jutott el a volt Szovjetunió tagállamaiból hazánkba is. Akkoriban még keveset tudtak arról, hogyan kell mesterségesen körülmények közt gondozni, ráadásul kereskedéseinkben vadon fogott, gyakran legyengült állatokat lehetett kapni, így sajnos nagy volt a sünhalandóság, szaporulat pedig – ha volt is egyáltalán – elenyésző lehetett.

Magyarország tagja lett a Nemzetközi Izlandi Lovas Szövetségnek

A Nemzetközi Izlandi Lovas Szövetség (FEIF) január végi, Izlandon rendezett közgyűlésén teljes jogú tagként felvette a Magyar Izlandi Lovas Egyesületet. Az immár 22 tagállamot számláló világszövetségnek így Magyarország is tagja lett.

Alternatív növények a Vajdaságban

A cirok-, köles-, tönkölybúza-, kender-, levendula-, bazsalikom- vagy kakukkfűtermesztésben van-e a jövő? A mezőgazdasági termények piaca Szerbiában meglehetősen ingatag. Ennek oka, hogy a termőterületeknek csak mintegy 2 százalékán megoldott az öntözés.

Maggal, mag nélkül - mi lesz a magyar dinnyével?

A Magyarországon nagy felületen görögdinnyét termesztőket és a termékláncban érdekelt szakembereket hívta össze a BASF Vegetable Seeds Nunhems Hungary Kft. A cég továbbra is velük együtt építené a dinnyeágazat jövőjét, a közös gondolkodást szorgalmazza, hogy a résztvevők megőrizzék versenyképességüket és a vásárlók kiváló árut kapjanak.

100 ezer hektárral több öntözhető terület - Vízgazdálkodjunk okosan

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „NAKPRAKTIKUM – Vízgazdálkodjunk okosan” címmel szakmai rendezvénysorozatot tart 2020. március 4. és 12. között az ország négy városában. Az eseményeken szakértők ismertetik az öntözést és a vízgazdálkodást érintő, közelmúltban hatályba lépett törvényi változásokat, valamint a talajok vízmegőrző állapotának fenntartásához hozzájáruló gyakorlati tanácsokat.

Kezes bárány vagy gyilkos? - Nagyobb figyelmet az apaállatokra

Az ember megtanult együtt élni a háziasított állatokkal, megtanulta őket kezelni, ellátni, kialakított egyfajta bánásmódot. Egyet azonban, úgy látszik, ma sem vesz figyelembe: a házi állatok biológiája, viselkedése nem változott meg.

ASP - Védőoltásra várva

A sajtóban időről időre felröppen a híre annak, hogy sikerült áttörést elérni az afrikai sertéspestis elleni védőoltás kifejlesztésében. Legutóbb a Plum Island Animal Disease Center sikeres kísérleteiről lehetett olvasni a Pig Progress szaklap honlapján. Vannak-e valóban ígéretes készítmények már, kérdeztük a Nébih-től?

Büntetést kell fizetni a gyomorforgató bűz miatt - Belerokkan a baromfitelep

A csőszteleki baromfitelep elviselhetetlen bűze miatt teljesen tönkrement a szomszéd élete. Beperelte a baromfitenyésztőt. A bíróság olyan döntést hozott, amellyel sem a vállalkozás tulajdonosa, sem a mezőgazdasági miniszter nem ért egyet.

Az árvácska növényvédelme

Az ibolyafélék családjába tartozó árvácska (viola x wittrockiana) gyakran ültetett kétnyári dísznövény. Nagy- és kisvirágú változatai parkokban, kertekben, balkonládákban igen kedves színfoltot adnak. Egyik őse a nálunk is vadon élő háromszínű árvácska.