Back to top

Sikeres a SMART Szaktanácsadási Pont

A Bábolnai Gazdanapokra érkezők közül igen sokan tesznek fel kérdéseket a SMART Szaktanácsadási Pontnál, mely érdekes és hasznos színfoltja a rendezvénynek. A négy nap alatt különböző szakterületeken gyakorlatban dolgozó szakemberei várják az ideérkezőket.

Örömteli dolog, hogy nemcsak a gazdálkodók, hanem olyanok is érkeznek a pulthoz, akik most szeretnének mezőgazdasági vállalkozásba fogni. Többen fiatalgazda-jelöltek, akik jellemzően az állattenyésztésben, valamint a növénytermesztésben rejlő lehetőségről informálódtak. Az erdész szaktanácsadónak is sokan tettek fel kérdéseket, s a növényorvoshoz is többen érkeztek már régóta megoldandó problémáikkal. Volt olyan gazda, aki mintát hozott beteg paradicsomáról, s itt segíttek gyógyírt találni a bajra.

Fotó: Csatlós Norbert

A NAK részéről is érkeztek tanácsadók, akiket elsősorban a támogatásokról és az agrárszektorban kötelező adatszolgáltatással kapcsolatos háttérmunkáról kérdeztek.

Még gazdaságok vezetői is eljöttek a szaktanácsadási pontra, voltak, akik közvetlenül döntéshozatal előtt. Például az a 27 hektáron termelő mezőgazdasági vállalkozó, aki egy körforgót, más néven center-pivot berendezést szeretne létesíteni, ezzel szeretne öntözni. Megtudta, hogy ezt 2020-ig megvalósíthatja egy olyan pályázat segítségével, melynek során vissza nem térítendő támogatásban részesülhet. Vízjogi engedéllyel azonban rendelkeznie kell.

A helyszínen végzett talajvizsgálaton alapuló tápanyag-gazdálkodási terv készítése is vonzó volt. Többen mintákkal érkeztek, melyeknek tulajdonságait és szerves összetevőit egy talajszkennelő berendezés segítségével mutatták ki. Voltak, akik a 2020-as év utáni lehetőségekről érdeklődtek. Ezekről csak részben tudtak felvilágosítást adni a szakemberek, de mindenkit a hatékony, eredményes gazdálkodásra ösztönöztek, amihez egyre több és több adat szükséges. Ezek feldolgozásához pedig a szaktanácsadó segítsége is elkel.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Összegereblyézné a lehullott leveleket? Ne tegye!

Benne vagyunk az őszben, hullanak a falevelek, és mi rendszeretetből vagy csak az elvárások miatt szorgalmasan összegereblyézzük, bezsákoljuk, és kerül a hulladékba. Környezetvédők szerint ez nemcsak saját magunkra, de az egész bolygóra nézve káros.

Az opáljuhar őszi pompája

Ősszel az egyik legpompásabban színeződő juharfaj az opáljuhar. Gyönyörű, sárga és skarlátpirosas-narancsos árnyalatokban ragyog a lombozat, a rajta átszűrődő napfényben az opálok különféle pirosas-sárgás árnyalataira emlékeztet.

Gesztenye: akár sütve, akár főzve

Talán nincs is olyan gyermek és felnőtt, aki ne szeretné a szelídgesztenyét, ami igazi finomság, akár sütik, akár főzik. Erről a Keszthely kertvárosában lévő Kertészeti Centrum által már negyedik alkalommal megrendezett Gesztenyefesztiválon bárki meggyőződhetett.

A cikória nem csak kávéhelyettesítő, egészségjavító is

A cikóriát sokan kávéhelyettesítőként ismerek, pedig a növény gyökere valóságos aranybánya az egészséges rostok tekintetében. Nem véletlen, hogy már ötezer évvel ezelőtt az ősi egyiptomiak is egészségjavító tulajdonságai miatt termesztették. A növényt a mai napig hasznosítják a gyógyhatása miatt, és talán további lehetőségeket is rejt magában.

Pénzt kapnak a holland gazdák, ha nem tartanak sertést

A holland kormány 180 millió eurót irányzott elő a jövő évi költségvetésből, amelyből azok a sertéstenyésztők részesülnek, akik kivonulnak a termelésből.

Ez a jövő takarmánya? Lassan teret hódít a cirok

Jó tulajdonságai és olcsó termeszthetősége ellenére egyelőre lassan terjed a cirok az állati takarmányozásban, ugyanis a konzervatív tenyésztők nehezen váltanak – hangzott el egy olaszországi szakmai rendezvényen. A kukoricával jól konkuráló ciroknak ennek ellenére nagy jövőt jósolnak, mivel szinte immunis a kukoricabogárra, és a mikotoxin sem jelenik meg benne.

Pókhálós réteken

Sok pókhálót figyelhetünk meg a réteken szeptemberben és októberben, néhol egész mezőket fednek be fehér lepellel a pókok. Különleges természeti jelenség, amiért érdemes korán fölkelni, mert hajnalban a leglátványosabb, amikor a harmat kicsapódik, és gyöngysormintáival rajzolja meg a pókhálók szerkezetét.

Szőlő és bor: tudatosság mindenek felett

A kárpátaljai szőlészek az idén újból szembesültek azzal a ténnyel, hogy a szívükhöz legközelebb álló kultúra növényvédelme tekintetében nincs könnyű évjárat, az időjárás Kárpátalján is megnehezítette a gazdák életét.

Rövid a határidő, ne késlekedjenek a hiánypótlással!

A Magyar Államkincstár (MÁK) megküldte valamennyi érintett baromfitermelőnek az idei állatjóléti támogatások első negyedéves kifizetési kérelmeihez kapcsolód hiánypótlási felhívásokat. A dokumentumok pótlására nincs sok idő – figyelmeztet a szakmai szervezet.

Többmillió euró agrárdigitalizációra

A német kormány 7,6 millió euróval támogatja a Drezdai Műszaki Egyetem agrárdigitalizációval kapcsolatos projektjét – számol be a Süddeutsche Zeitung.