Back to top

SMARTFARM: új dimenziókat nyit a talajtérképezés

A SMARTFARM talajmenedzsmenttel foglalkozó napja számos hasznos, naprakész előadást kínált: a többi közt szó esett arról, milyen eredményeket hozhat, ha a távérzékelési, illetve talajszkennelési technológiák alkalmazása mellett döntünk.

Hunyadi Gergely, az Envirosense Hungary Kft. vezető kutatómérnöke a SMARTFARM második napján tartott előadása elején elmondta: cégük fő profilja

a légi távérzékelés, amelyet merevszárnyú repülőgépekre szerelt szenzorokkal végeznek nemcsak hazánkban, hanem egész Európában. Az ehhez szükséges kutatás-fejlesztésben a Debreceni Egyetem ad hátteret számukra, s jelenleg körülbelül 25 fős szakembergárdával dolgoznak.

E technológia lényegét magyarázva a szakember bemutatott egy vetéstérképet, amely a Bábolna melletti területekről készült. „Ebben az esetben – műholdas adatok feldolgozásával – a négy fő növényre koncentráltunk, ugyanakkor akár 12 faj esetében is meg tudjuk határozni, hogy azok mely, illetve mekkora területeken találhatók” – részletezte. Szavai szerint e módszerrel a vetőmagokat, illetve növényvédőszereket forgalmazó cégek könnyen megtalálhatják azokat a gazdákat, akiknek érdemes ajánlatot tenniük, valamint a mezőgazdasági biztosítók is ezen adatoknak megfelelően tudnak kalkulálni.

Hunyadi Gergely a többi közt beszélt az NDVI-térképekről is, amik egyfajta származtatott adatok, a zöld növényi biomassza egy indikátorai. „Az idősoros műholdas adatokból nyomon tudjuk követni a változásokat” – mondta a vezető kutató, aki ezt követően különböző káreseményeket, például vad- és belvízkárokat ábrázoló térképeket mutatott be. A szakember kitért továbbá a légi lézerszkennelés technológiájára is, amellyel a különböző mikrodomborzati viszonyok válnak szemléltethetővé, ez pedig rendkívül hasznos lehet például az öntözés megtervezésekor.

A precíziós talajmintavétel alapjául szolgáló talajszkennelésről a HL-LAB Talajvizsgáló Laboratórium képviseletében Hajdu Sándor beszélt az előadás második felében. Szavai szerint a szárazföldön, vízen és levegőben is végezhető szkennelés számos előnnyel jár:

optimalizálhatóvá válik a talajművelés, eltérő foltonként kiválaszthatók lesznek a megfelelő eszközök és munkamélységek, csökkenthető a felhasznált üzemanyag, finomítható az öntözővíz-felhasználás, s a többi közt javíthatóvá, fenntarthatóvá válhat a talaj.

A szakember részletesen bemutatta, milyen eszközökből épül fel, illetve hogyan működik az általuk használt rendszer, végül hozzátette: egyes kérdések megválaszolásának lehetőségét a térstatisztika adhatja meg, így jelenleg nagy hangsúlyt fektetnek az erre irányuló kutatásokra.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A baktériumokból készült fehérje jobb a környezetnek

Kutatók talajlakó baktériumokból új fehérjét állítottak elő, ami állításaik szerint sokkal inkább klímabarát, mint a hús.

Folytatódik a vidék megerősítése - Vidékfejlesztés és az agrárium

Folytatódik a vidékfejlesztés és az agrárium megerősítése 2020-ban, a gazdák kiszámíthatóságra és stabilitásra számíthatnak a támogatáspolitikában – mondta Nagy István agrárminiszter nemrégiben a szaktárca évindító sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Megtartó anyaföld

Azok többsége, akik a magyar nemzet jövőjéért felelősséget éreznek, egyetértenek abban, hogy a globalizációval járó kihívások közül az egyik legnagyobb probléma a szülőföldről való elvándorlás. Az ősi föld elhagyása a kárpátaljai magyarok körében oly jelentős mértékűvé vált a mögöttünk hagyott években, hogy egyik napról a másikra megállítani lehetetlen.

Francia ötletek - mi is használhatjuk

A francia vasúti dolgozók hetekig elhúzódó sztrájkja ellenére sokakat vonz a 34. SIVAL nemzetközi kertészeti kiállítás Angers-ban. A korábbi évekhez képest 4000 négyzetméterrel nagyobb területen mintegy 700 cég vonultatja föl termékeit, szolgáltatásait. Nem meglepően, ezen a kiállításon is az innováció van a középpontban, a kapcsolódó fórumokon pedig központi téma a klímaváltozás.

ENSZ: A Föld felszínének 30 százalékát kell védelembe venni

A szárazföldek és a vizek felszínének 30 százalékát kellene védelembe venni 2030-ig az ENSZ hétfőn ismertetett javaslattervezete szerint.

Vízmegőrzés szinergiával

Három hazai cég együttműködésével született meg az a világon egyedülálló komplex talajkezelési technológia, amit Nagy István agrárminiszter jelenlétében mutattak be a sajtónak. A homokhátsági talajokra kifejlesztett módszer legalább hat héten keresztül javítja a talaj vízmegtartó képességét és a talajéletet.

Álmosak a tőzsdék

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Szerkivonások, szigorodó szabályozás - mi lesz idén a sikeres növényvédelem alapja?

Az utóbbi években a növényvédelmet a szerkivonások határozzák meg, a sikeres védekezéshez kreativitásra van szükség, hangzott el Szadán, a BASF, a UPL, a Sharda, valamint a Yara évnyitó tanácskozásán. Régóta hangsúlyozzák a szakemberek, hogy a termőhelyhez igazodva kell fajtát választani, talajmunkát végezni, technológiát alakítani, de most mindennél nagyobb szükség van erre.

Cseh minta: két legyet egy csapásra!

Csehországban 2021-től új szabályok lépnek érvénybe az agráriumban. A szabályzás a mezőgazdálkodásban és a vadgazdálkodásban is egyaránt üdvözítő lehet, és mind a két ágazatban sarkalatos problémát sikerülhet vele megoldani.

Élénkülhetnek az öntözési beruházások - évértékelő Feldman Zsolttal

A szélsőséges időjárás ellenére tavaly az utolsó pillanatban érkezett csapadék megmentette a növénytermesztést, és az afrikai sertéspestis – paradox módon – jó lehetőséget teremt a sertéstartásnak – értékelte lapunknak az elmúlt évet Feldman Zsolt.