Back to top

SMARTFARM: új dimenziókat nyit a talajtérképezés

A SMARTFARM talajmenedzsmenttel foglalkozó napja számos hasznos, naprakész előadást kínált: a többi közt szó esett arról, milyen eredményeket hozhat, ha a távérzékelési, illetve talajszkennelési technológiák alkalmazása mellett döntünk.

Hunyadi Gergely, az Envirosense Hungary Kft. vezető kutatómérnöke a SMARTFARM második napján tartott előadása elején elmondta: cégük fő profilja

a légi távérzékelés, amelyet merevszárnyú repülőgépekre szerelt szenzorokkal végeznek nemcsak hazánkban, hanem egész Európában. Az ehhez szükséges kutatás-fejlesztésben a Debreceni Egyetem ad hátteret számukra, s jelenleg körülbelül 25 fős szakembergárdával dolgoznak.

E technológia lényegét magyarázva a szakember bemutatott egy vetéstérképet, amely a Bábolna melletti területekről készült. „Ebben az esetben – műholdas adatok feldolgozásával – a négy fő növényre koncentráltunk, ugyanakkor akár 12 faj esetében is meg tudjuk határozni, hogy azok mely, illetve mekkora területeken találhatók” – részletezte. Szavai szerint e módszerrel a vetőmagokat, illetve növényvédőszereket forgalmazó cégek könnyen megtalálhatják azokat a gazdákat, akiknek érdemes ajánlatot tenniük, valamint a mezőgazdasági biztosítók is ezen adatoknak megfelelően tudnak kalkulálni.

Hunyadi Gergely a többi közt beszélt az NDVI-térképekről is, amik egyfajta származtatott adatok, a zöld növényi biomassza egy indikátorai. „Az idősoros műholdas adatokból nyomon tudjuk követni a változásokat” – mondta a vezető kutató, aki ezt követően különböző káreseményeket, például vad- és belvízkárokat ábrázoló térképeket mutatott be. A szakember kitért továbbá a légi lézerszkennelés technológiájára is, amellyel a különböző mikrodomborzati viszonyok válnak szemléltethetővé, ez pedig rendkívül hasznos lehet például az öntözés megtervezésekor.

A precíziós talajmintavétel alapjául szolgáló talajszkennelésről a HL-LAB Talajvizsgáló Laboratórium képviseletében Hajdu Sándor beszélt az előadás második felében. Szavai szerint a szárazföldön, vízen és levegőben is végezhető szkennelés számos előnnyel jár:

optimalizálhatóvá válik a talajművelés, eltérő foltonként kiválaszthatók lesznek a megfelelő eszközök és munkamélységek, csökkenthető a felhasznált üzemanyag, finomítható az öntözővíz-felhasználás, s a többi közt javíthatóvá, fenntarthatóvá válhat a talaj.

A szakember részletesen bemutatta, milyen eszközökből épül fel, illetve hogyan működik az általuk használt rendszer, végül hozzátette: egyes kérdések megválaszolásának lehetőségét a térstatisztika adhatja meg, így jelenleg nagy hangsúlyt fektetnek az erre irányuló kutatásokra.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Munkaerőhiány a gyümölcsösökben

A szélsőséges idei időjárás Szlovákiában is nagymértékben befolyásolta a gyümölcstermés alakulását. A hosszan tartó, könyörtelen szárazság, a hűvös kora tavaszi nappalok és éjszakák, majd a váratlanul nagy mennyiségű májusi csapadék egyrészt megtizedelte a gyümölcsösök termését, másrészt sokat rontott a gyümölcsök minőségén.

Szemek a levegőben - drón 10 ezer hektárhoz

Nauru 500 C néven kifejezetten a nagy gazdaságok igényeit szem előtt tartva fejlesztette ki megfigyelő drónját a brazíliai XMobots vállalat. A drónt négy órás repülési ideje a gyártó szerint sokféle térképezési, megfigyelési feladatra teszi ideálissá a nagy, tízezer hektárosnál nagyobb növénytermesztő gazdaságok, illetve földbirtokok kezelői számára.

Nagy csapás lesz a nitrogéntrágyák védővámja

Könnyen lehet, hogy nagy csapást mér Európa gazdálkodóira az Európai Bizottság a nitrogéntartalmú műtrágyákra kivetendő dömpingellenes védővámmal – figyelmeztet Cedric Benoist francia gazda, a gabonatermesztők nemzeti szövetségének elnökségi tagja.

Természetes talajgyógyítás

Megvizsgáljuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy talajunkban egészséges, virágzó növényeket nevelhessünk. Számos természetes talajjavító mód áll rendelkezésünkre.

Kertbarát rovarok

A leggyakrabban előforduló hasznos rovarok (katicabogarak, fátyolkák, fürkészdarazsak, fürkészlegyek) mellett a házikertekben sok más hasznos élő szervezet segítségére is számíthatunk. Csak örülhetünk, ha felbukkannak a kertünkben!

Lassan jönnek rá, hogy ez a növény jelenti a jövőt

Jó tulajdonságai és olcsó termeszthetősége ellenére egyelőre lassan terjed a cirok az állati takarmányozásban, ugyanis a konzervatív tenyésztők nehezen váltanak – hangzott el egy olaszországi szakmai eseményen. A kukoricával jól konkuráló cirok előtt ugyanakkor nagy jövő állhat.

Gombaültetvénynek álcázott barlangi kannabisz-telep Budán

Budapesten a XXII. kerületben a 19. században mészkőbányászat során kivájt barlangrendszerből alakították ki jelenleg gombatermesztésre használt föld alatti helyiségeket. A gyanúsított a lakóháza mellett egy ilyen járatrészt bérelt a helyi önkormányzattól melynek elejében álcaként laskagombát, mélyebb termeiben kannabiszt termesztett.

Hollandiában is kiemelt feladat a precíziós technológiák terjesztése

A SMARTFARM konferencia évről évre igyekszik megismertetni a gazdákkal a leginnovatívabb agrártechnológiákat. Az idei rendezvényen szó esett arról is, hogyan tesznek hasonlóképpen az agrárium szakemberei Hollandiában, erős kormányzati hátszéllel.

Technológia és agrárismeretek együtt: precíziós gazdálkodás

Az uniós támogatásoknak köszönhetően az elmúlt évtizedekben a magyar mezőgazdaság eszközparkja alapjaiban újult meg, a precíziós gazdálkodás rohamos fejlődése azonban most egy újabb technológiai váltást indított el. Miért van erre szükség - kérdeztük Gyuricza Csabát, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatóját, akivel a Bábolnai Gazdanapokon beszélgettünk.

Zöldség- és gyümölcstermesztés a világűrben

A Német Űrközpont (DLR) brémai központjában mutatták be az űrhajósok zöldség- és gyümölcsellátását biztosító üvegház tervét. Ezt a koncepciót alkalmazni lehetne a Holdra és a Marsra tervezett missziók esetében. A 30 négyzetméternyi alapterületű modult a landolás után szét lehet hajtogatni, majd egy sík terepen felállítani.