Back to top

Az agráriumnak új ünnepnapja van

Bár hivatalos ünneppé csak tavaly nyilvánították, az elkötelezett szervezők munkájának köszönhetően már a 3. Földművesek Napját tartották szeptember 7-én Bugyi nagyközségben. Itt az eseménnyel egy időben rendezték a már hagyományos Krumplifesztivált. Az eseményen részt vett dr. Torgyán Józsefné Cseh Mária, az emléknap kezdeményezőjének özvegye is.

A Földművesek Napja megrendezésének ötlete még 2015-ben Csokonyavisontán, Nagyatádi Szabó István, első kisgazda miniszter szülőfalujában merült fel, emlékeztetett a rendezvényen Petráss László alapító szervező. Mint mondta, a gondolat néhai Torgyán József, volt földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztertől származik, aki ezt a napot a „csizmás” miniszter születésnapjához igazítva (szeptember 17.) képzelte el. A gondolatból hamar tett lett, az esemény megszervezését 2016 őszén, szintén Csokonyavisontán, szerződésbe is foglalták. Ezt Torgyán József mellett aláírta Lambert Győzőné, az Arany-Korona Alapítvány képviselője, Harasztia Attila, Csokonyavisonta polgármestere és Petráss László. Akkor és ott állapodtak meg az első emléknap dátumában és helyszínében (2017. szeptember 17., Csokonyavisonta). Ezen azonban Torgyán József már nem vehetett részt, abban az évben januárban hunyt el. Petráss László ekkor kereste fel Turi-Kovács Béla és Szászfalvi László képviselőket,

támogatásukat és azt kérve, hogy az Országgyűlés határozatban mondja ki: Nagyatádi Szabó István születésnapja, szeptember 17-e legyen a Földművesek Emléknapja.

Petráss László Torgyán Józseftől vette át a szervezési feladatokat
Petráss László Torgyán Józseftől vette át a szervezési feladatokat
Még mielőtt ez megtörtént volna, Csokonyavisontán megrendezték az első emléknapot, amit a szerződés szerint minden évben más településen tartanak. Így Csokonyavisonta polgármesterétől a megszentelt Földművesek Napja zászlaját a 2. rendezvény helyszíne, Vasad polgármestere, Marton József Zoltán, tőle pedig Bugyi nevében Somogyi Béla, az idei megemlékezésnek helyt adó nagyközség polgármestere vette át.

Időközben, tavaly ősszel, az Országgyűlés határozatában egyhangúan megszavazta (18/2018. X.3.), hogy szeptember 17-e a Földművesek Emléknapja legyen.

Az idei, tehát az immár országgyűlési határozatba foglalt emléknapot az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával rendezhették meg a szervezők

és Bugyi nagyközség önkormányzata, akik minden tekintetben méltó rangra emelték az esemény színvonalát.

Somogyi Béla, Bugyi polgármestere megtiszteltetésnek nevezte, hogy nagyközségüket választották a szervezők a 3. emléknap helyszínéül
Somogyi Béla, Bugyi polgármestere megtiszteltetésnek nevezte, hogy nagyközségüket választották a szervezők a 3. emléknap helyszínéül
Somogyi Béla polgármester megtiszteltetésnek nevezte, hogy nagyközségüket választották a szervezők a 3. emléknap helyszínéül, itt ugyanis 12 éve rendeznek egy olyan (krumpli)fesztivált, amelyen igyekeznek bemutatni a helyi földművelők terményeit, termelőeszközeit, és nemcsak a régieket, hanem a mostaniakat is, hogy a fiatalok lássák a fejlődést. Megtapasztalható közelségbe kívánták hozni a földművelés kultúráját és a hozzá szorosan kapcsolódó kézművességet, néphagyományt, népi kultúrát. Ennek szellemében már az első fesztiválokat komoly tartalommal töltötték meg, ahogy a polgármester fogalmazott, az agrárszakma jeles képviselői tartottak előadásokat a legkorszerűbb technológiákról és technikákról. Mint mondta, az idei krumplifesztivál kiemelkedő eseményét a Földművesek Napja jelentette, ahol méltó módon ünnepelhetik meg a gazdáikat.
Farkas Sándor: a magyar gazdálkodók érdekeit mindenekelőtt a magyar termőföld védelmével tudjuk képviselni
Farkas Sándor: a magyar gazdálkodók érdekeit mindenekelőtt a magyar termőföld védelmével tudjuk képviselni

A rendezvényt támogató Agrárminisztérium, a fővédnökséget elvállaló Nagy István agrárminiszter nevében Farkas Sándor miniszterhelyettesi feladatokat ellátó parlamenti államtitkár a földművesek megbecsülésének fontosságáról szólt.

Ők azok, mondta, akik pótolhatatlan természeti kincsünkkel, mindannyiunk örökségével, a magyar földvagyonnal gazdálkodnak, és egészséges, biztonságos, ízletes élelmiszert termelnek a magyar családok számára. Mint fogalmazott, a magyar gazdálkodók érdekeit mindenekelőtt a magyar termőföld védelmével tudják képviselni.

Velkei József megyei kamarai elnök szerint a földműves, a gazdálkodó társadalmi csoport az ország nemzetmegtartó ereje is
Velkei József megyei kamarai elnök szerint a földműves, a gazdálkodó társadalmi csoport az ország nemzetmegtartó ereje is
A rendezvényt szintén támogató Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nevében Velkei József Pest megyei elnök köszöntötte a résztvevőket, aki ahogy tavaly Vasadon, az idén is örömmel tett eleget a meghívásnak. A Földművesek Napját olyan ünnepnek nevezte, amely az agráriumból élők közösségének összetartozását jelképezi, ünnepi rangra emelése pedig régi történelmi adósság törlesztése.

A földművelőket olyan nemzeti öntudattal megáldott magyar embereknek nevezte, akik a magyar vidék éltetői.

A föld, amit művelnek, nemcsak a munkát és a megélhetést jelentik számukra, hanem az ősi köteléket ember és természet között. Mint mondta, a földművelés több mint foglalkozás: hivatás és életforma, nem mellesleg pedig a nemzetgazdaság motorja egy olyan világban, amelyben az agrárium, az élelmiszergazdaság egyre inkább felértékelődik.

Sinóros Szabó Botond: az egyre korszerűbb agrotechnikát használó földművelők felelőssége szerte a nagyvilágban, hogy az unokáinktól kölcsönkapott földet úgy használják, hogy az a lehető legjobb állapotban kerüljön az utódgenerációhoz
Sinóros Szabó Botond: az egyre korszerűbb agrotechnikát használó földművelők felelőssége szerte a nagyvilágban, hogy az unokáinktól kölcsönkapott földet úgy használják, hogy az a lehető legjobb állapotban kerüljön az utódgenerációhoz
A rendezvény meghívott előadója, Sinóros Szabó Botond a földműves szerepének és felelősségének tágabb összefüggéseit fogalmazta meg. Mint mondta, a termőföld-területek folyamatos csökkenése miatt azok minőségét egyre jobban óvnunk kell. A föld fizikai, kémiai és biológiai összetevőinek ismerete és azok lehető legjobb arányainak fenntartása a feladata a földdel foglalkozóknak. Kiemelten fontos a vízgazdálkodás optimalizálása, hiszen kevesen tudják, de a Kárpát-medencei talajok vízkészlete nagyobb, mint a felszíni vizeké. Éppen ezért

óvni kell a talajokat az elsavasodástól, és a szerkezet megtartása érdekében a tömörödéstől, mert a növények csak ilyen egészséges és tápdús talajból képesek olyan terményt adni számunkra, amiből minőségi és biztonságos élelmiszer állítható elő.

Az egyre korszerűbb agrotechnikát használó földművelők felelőssége szerte a nagyvilágban, hogy az unokáinktól kölcsönkapott földet úgy használják, hogy az a lehető legjobb állapotban kerüljön az utódgenerációhoz, hangsúlyozta a professzor.

A rendezvényen 111 helyi gazdálkodó részesült elismerésben, akik „életük munkájával tanúbizonyságot tettek azon örök értékek mellett, hogy az egyik egyetemes emberi érték létrehozója és örök hordozója a földművelő ember”.

A rendezvény záróakkordjaként Somogyi Béla, Bugyi polgármestere átadta az esemény megszentelt zászlaját a 2020. évi Földművesek Emléknapjának rendezésére jogosult Ócsa város polgármesterének, Bukodi Károlynak.

Fotó: Zsoldos Alexandra

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

2020 a növényi egészség nemzetközi éve

Tavaly decemberben fogadta el az ENSZ közgyűlése, hogy 2020-at a növényi egészség nemzetközi évének nyilvánítsák. Ez reményeik szerint fölhívja a nagyközönség és a döntéshozók figyelmét a növényvédelem fontosságára. Napjainkban a világ növénytermelésének körülbelül 40 százaléka megy veszendőbe a károsítók miatt, ami 220 milliárd dolláros kár. Az invazív rovarok számlájára 70 milliárd dolláros kiesés írható.

A földek emberei

A munka öröméből, hogy hasznot hajtunk, hogy szép, amit csinálunk, eleinte semmit sem vettem észre. Minden ridegnek látszott, koszos volt, szúrt és fájt. A deréktáj igazi veszélyzóna. Életem első igazi paprikaszedésén, amikor alig tízévesen megkaptam a felnőtteknek járó duplasort és az ezzel járó felelősséget (egy szem nem sok, annyi nem maradhatott száron), apám, beavatásul, gúnyt űzött belőlem.

Benedek Elek, a gazda

Idén ünnepeljük Benedek Elek (1859. szeptember 30–1929. augusztus 17.) születésének 160. évfordulóját. Kevesen tudják, hogy az elsősorban meseíróként számon tartott író a föld gyermeke, aki szülőfalujában mintagazdaságot hozott létre, több ezer fát ültetett, és a Madarak és fák napjának lelkes támogatója, terjesztője volt.

Az emlékezés mellett a mai termelőkről sem szabad megfeledkezni

Az Országgyűlés tavaly döntött arról, hogy Nagyatádi Szabó István egykori földművelésügyi miniszter születésnapját, szeptember 17-ét a földművesek emléknapjává nyilvánítja. Az erről szóló országgyűlési határozat indoklása szerint ezen a napon „arról a földműves-társadalomról emlékezünk meg, amely jó- és balsorsában egyaránt készen áll a haza szolgálatára”.

OMÉK, egy rendhagyó mezőgazdasági kiállítás

Alig több mint egy hét múlva kezdődik Magyarország legnagyobb agrárgazdasági eseménye, a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár. A 2019. szeptember 26-29. között a HUNGEXPO területén zajló esemény sztárfellépőkkel , élménygazdasággal, szakmai konferenciákkal, gasztronómiai különlegességekkel és egy ezer négyzetméteres közösségi élelmiszer standdal várja a látogatókat.

Ma van a Földművesek emléknapja

Az Országgyűlés tavaly valamennyi parlamenti frakció támogatásával megszavazta, hogy ezentúl minden év szeptember 17. a Földművesek Emléknapja legyen. Mi ezt a napot különösen fontosnak tartjuk, hiszen többek között nekik, a földműveseknek, ha úgy tetszik, a parasztoknak írjuk, szerkesztjük a lapot.

Új agrártámogatási program

Akármikor indul a KAP, lesz mód a mezőgazdasági beruházások támogatására – ebben foglalható össze a kormány meghirdetett új támogatási konstrukciója, amelyet szeptember 16-án ismertetett Nagy István miniszter. Ugyancsak a tájékoztatón jelentette be Herczegh András, hogy a következő három évben is elérhető lesz a gazdák számára az európai uniós forrásra épülő COSME garanciaprogram.

Már várhatóak a talajmenti fagyok

A hét második felében megérkezhetnek az első őszi fagyok a kedden-szerdán érkező hideg léghullámok hatására. Nagyobb csapadék nem várható, mely a betakarításra, a talajmunkákra, az érésre kedvező, és a repce számára is még elegendő nedvesség áll a rendelkezésre a talajban az ország nagyobb részén. Ugyanakkor különösen északkeleten a talaj nagyon száraz, errefelé nagy szükség lenne az esőre.

A lepke, ami az embernek hála hódította meg a világot

A fehérlepkék ("káposztalepkék") közé tartozó répalepke az egyik legigénytelenebb inváziós faj a világon, mely mára szinte mindenhol elterjedt, ahol mezőgazdasági művelést folytatnak. Egy friss tanulmány most arra igyekszik választ adni, hogyan segítette az emberi tevékenység a lepke világhódító útját az elmúlt pár ezer év alatt.

Elérhető az őszi búza fajtakísérletek teljes eredménysora

Az őszi búza posztregisztrációs fajtakísérlet teljes eredménysora immár elérhető. A termőhelyek terméseredményei hasznos információval szolgálnak a gazdálkodóknak a jövő évi gabonatermelésük megtervezéséhez.